News

Dreptul la avort, subiect controversat la prezidențialele din SUA. Care este poziția candidaților la Casa Albă

Avortul este una dintre cele mai importante subiecte în alegerile din SUA. Cum se poziționează cei care vor să ajungă la Casa Albă
10.08.2023 | 18:02
Dreptul la avort subiect controversat la prezidentialele din SUA Care este pozitia candidatilor la Casa Alba
Dreptul la avort, subiect important în campania pentru Casa Albă Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La un an după ce Curtea Supremă a răsturnat hotărârea Roe vs. Wade, dreptul la avort continuă să fie una dintre principalele probleme care modelează politica americană.

Dreptul la avort, subiect controversat la prezidențialele din SUA

Avortul nu se estompează ca problemă principală în America, revenind mereu și mereu peste tot unde se decide politica: în legislaturi, în tribunale, în Biroul Oval și în cabinele de vot. Iar republicanii de pretutindeni se străduiesc să se adapteze la un mediu politic în care o problemă care le-a motivat baza timp de decenii a devenit o problemă serioasă pentru alegerile generale.

ADVERTISEMENT

Marți, alegătorii din Ohio au respins o propunere susținută de republicani care ar fi îngreunat adoptarea în toamna acestui an a unei inițiative de vot menite să protejeze dreptul la avort. În primăvară, o victorie liberală de 11 puncte într-o cursă crucială pentru Curtea Supremă din Wisconsin a fost alimentată de această problemă.

La câteva zile după aceste alegeri, un judecător din Texas a invalidat autorizația de comercializare a medicamentului pentru avort mifepristonă, acordată de Food and Drug Administration, care data de 23 de ani. Curtea Supremă a blocat temporar hotărârea.

ADVERTISEMENT

Care este poziția candidaților privind dreptul la avort

Consecințele revocării de către Curtea Supremă a dreptului constituțional la avort anul trecut par să fie o problemă majoră în cursa prezidențială din 2024. Iată care este poziția candidaților.

Președintele Biden

Președintele Biden a sprijinit cândva restricțiile privind avortul – cum ar fi Amendamentul Hyde, care interzice finanțarea federală pentru majoritatea avorturilor – dar acum susține accesul neîngrădit, inclusiv aprobarea codificării în Congres a drepturilor pe care le proteja Roe vs. Wade, scrie The New York Times.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, Joe Biden a făcut apel la democrații din Senat să renunțe la obstrucționism, o schimbare căreia i s-a opus mult timp, pentru a codifica drepturile la avort. Atunci când opoziția a doi senatori democrați a menținut obstrucționismul în vigoare, el a declarat că va face din dreptul la avort prima sa prioritate dacă democrații își vor extinde controlul asupra Congresului. În schimb, republicanii au câștigat Camera Reprezentanților.

Administrația sa le-a spus farmaciilor că riscă să încalce legile privind drepturile civile dacă refuză să elibereze rețete pentru pastile de avort, iar spitalelor că nu pot refuza avorturile în situații de urgență.

ADVERTISEMENT

Dar, deși Biden a luat în considerare o serie de alte acțiuni executive, a indicat că nu crede că are autoritatea de a face mai mult în mod unilateral. Cu toate acestea, el a declarat că își va folosi dreptul de veto față de o interdicție națională a avortului dacă Congresul ar adopta una.

Donald Trump

Mai mult decât poate orice alt republican, fostul președinte Donald Trump este responsabil pentru starea actuală a dreptului la avort. El a numit trei dintre cei șase judecători de la Curtea Supremă care au răsturnat verdictul Roe vs. Wade și judecătorul care a invalidat aprobarea mifepristonei.

Dar, în ultima vreme, a fost reticent să vorbească despre asta. El și-a exprimat în privat îngrijorarea că răsturnarea Roe i-ar afecta pe republicani din punct de vedere electoral – așa cum s-a întâmplat -, iar echipa sa de campanie a sugerat că dorește să lase politica privind avortul la latitudinea fiecărui stat în parte.

Totuși, când era în funcție, el a susținut o interdicție după 20 de săptămâni de gestație. El a început deja să se îndepărteze de ideea de a se lăsa în seama statelor, declarând la postul de televiziune WMUR din New Hampshire că ar “analiza” o legislație federală care să interzică avortul după 15 săptămâni.

Într-un alt interviu, el a spus că “mulți oameni” consideră că o interdicție de șase săptămâni este “prea dură”, dar nu a spus dacă este de acord. În cadrul unei dezabteri CNN, el a refuzat să fie specific, spunând: “Persoanele pro-viață sunt într-o poziție puternică pentru a face o înțelegere care va fi bună și satisfăcătoare pentru ei”. El a spus că susține excepțiile pentru viol, incest și urgențe care pun viața în pericol.

Ron DeSantis

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, a semnat în aprilie un proiect de lege care interzice majoritatea avorturilor după șase săptămâni. Aceasta este o poziție mai agresivă decât cea adoptată în 2022, când Florida a adoptat o interdicție după 15 săptămâni, iar DeSantis, candida pentru a fi reales, nu s-a angajat să meargă mai departe. Intrarea în vigoare a interdicției de șase săptămâni depinde în parte de faptul dacă o instanță menține interdicția de 15 săptămâni.

Sondajele arată că majoritatea americanilor, inclusiv locuitorii din Florida, se opun interdicțiilor de șase săptămâni, fapt de care DeSantis pare conștient. El a semnat măsura târziu în noapte, fără să facă spectacol din asta și a evitat, în general, să vorbească despre ea. Totuși, la o conferință de presă, a folosit-o pentru a încerca să se poziționeze la dreapta lui Trump în ceea ce privește dreptul la avort.

El nu a spus în mod definitiv dacă dorește ca și Congresul să adopte o interdicție similară. Într-un interviu la Fox News, el și-a exprimat îngrijorarea că stabilirea politicii privind avortul la nivel național ar putea permite unui guvern democrat unificat să treacă peste restricții precum cele din Florida.

Dar el nu a exclus această posibilitate, spunând: “Dobbs (numele acțiunii în instanță în urma căreia a fost răsturnat verdictul Roe n.r.) a returnat problema reprezentanților aleși ai poporului și, prin urmare, cred că există un rol atât pentru autoritățile federale, cât și pentru cele statale”.

Nikki Haley

Nikki Haley a declarat că ar semna o interdicție de 15 săptămâni dacă Congresul ar adopta una, dar a indicat că ea consideră această posibilitate puțin probabilă. Dincolo de asta, ea a evitat majoritatea întrebărilor, calificând o interdicție totală ca fiind imposibilă din punct de vedere politic și spunând că legislatorii vor trebui să găsească un “consens național”.

În calitate de guvernator al Carolinei de Sud, ea a semnat o interdicție de 20 de săptămâni. “Cred că mass-media a încercat să le divizeze spunând că trebuie să decidem asupra unui număr de săptămâni”, a declarat ea pentru CBS News în luna mai. “În state, da. La nivel federal, nu este realist. Nu este onest cu poporul american.”

În același timp, ea a indicat că ar susține o lege cât mai strictă pe cât de strict ar fi capabil Congresul să o adopte. “Este vorba de a salva cât mai mulți copii posibil”, a declarat ea în Iowa în aprilie. Totuși, ea a criticat decizia judecătorului din Texas împotriva mifepristonei, spunând că nu vrea ca “judecători nealeși să decidă ceva atât de personal”.

Asa Hutchinson

Fostul guvernator Asa Hutchinson din Arkansas a indicat că ar semna o interdicție federală de 15 săptămâni dacă ar fi ales președinte. “Întotdeauna am semnat proiecte de lege pro-viață”, a declarat el pentru Fox News în aprilie, când a fost întrebat despre acest lucru. “Un proiect de lege pro-viață care vine la mine și care stabilește restricții rezonabile, dar are și excepțiile corespunzătoare, da, l-aș semna.”

Aceasta a fost o răsturnare de situație față de un interviu de anul trecut, în care el a spus că o interdicție națională este “inconsecventă cu ceea ce luptăm de zeci de ani, și anume că am vrut ca hotărârea Roe vs. Wade să fie anulată și ca autoritatea să revină statelor”.

El nu a precizat ce restricții consideră rezonabile – lăsând ușa deschisă pentru o interdicție mai devreme de 15 săptămâni – sau ce excepții ar dori. Deși și-a exprimat sprijinul pentru o excepție pentru viol și incest, el a semnat o interdicție fără această excepție în Arkansas, spunând că legislatorii nu au dorit-o și că a acceptat hotărârea lor ca fiind voința alegătorilor. Un sondaj a constatat contrariul: mai mult de 70% dintre locuitorii din Arkansas au susținut excepția.

Mike Pence

Fostul vicepreședinte Mike Pence a fost mai deschis decât majoritatea republicanilor în ceea ce privește opoziția sa față de dreptul la avort. El a declarat că oponenții avortului “nu trebuie să se odihnească” până când acesta nu va fi interzis la nivel național și a criticat sugestia lui Trump potrivit căreia politica privind avortul ar trebui lăsată la latitudinea statelor.

Organizația sa politică, Advancing American Freedom, a susținut proiecte de lege federale pentru a interzice avortul după aproximativ șase săptămâni și pentru a stabili statutul de persoană fetală, ceea ce ar conferi drepturi legale începând de la fertilizare și ar face avortul ilegal, fără excepții sau aproape fără excepții.

De asemenea, a fost printre puținii candidați la președinție care au lăudat hotărârea din Texas împotriva mifepristonei. “Susțin pe deplin eforturile de a scoate de pe piață pilula pentru avort”, a declarat el la un post local din California.

Tim Scott

După unele ezitări inițiale, senatorul Tim Scott din Carolina de Sud a confirmat în aprilie că susține o interdicție federală a avortului după 15 săptămâni de gestație – și a sugerat că ar susține o interdicție și mai strictă dacă Congresul ar putea adopta una.

“În fiecare zi aș semna acel proiect de lege”, a declarat el pentru Newsmax, referindu-se la o interdicție de 15 săptămâni. “Aș semna cea mai conservatoare legislație pro-viață pe care o puteți aduce pe biroul meu.”

De asemenea, domnul Scott a co-sponsorizat o lege în ultimul Congres – din 2021-22 – care ar fi stabilit un drept constituțional la viață din “momentul fertilizării”.

Chris Christie

Fostul guvernator Chris Christie din New Jersey a declarat că nu va semna o interdicție federală a avortului decât dacă va vedea un “consens” la nivel de stat. “Abia atunci, după ce toate cele 50 de state o fac, guvernul federal ar trebui să se uite și să vadă dacă există un consens care s-a dezvoltat între cele 50 de state”, a declarat el pentru CNN în iunie.

“Și dacă există un consens, atunci guvernul federal poate lua în considerare posibilitatea de a face ceva. Dar până când nu se oferă statelor oportunitatea de a face acest lucru și oamenilor din state, nu suntem fideli la ceea ce am spus timp de 50 de ani post-Roe.”

Aceasta este o răsturnare de situație pentru Christie. În timpul primei sale campanii prezidențiale din 2015, el a susținut o interdicție de 20 de săptămâni. Este deosebit de frapant, deoarece, înainte de hotărârea Dobbs a Curții Supreme, el a lucrat îndeaproape în culise cu liderul Susan B. Anthony Pro-Life America, un grup anti-avort care cere candidaților republicani la președinție să susțină o interdicție federală de cel puțin 15 săptămâni.

Vivek Ramaswamy

Antreprenorul Vivek Ramaswamy a respins ideea unei interdicții naționale a avortului, spunând că această chestiune ar trebui lăsată la latitudinea statelor, numind totuși avortul “crimă”. El a declarat că susține interdicțiile de șase săptămâni la nivel de stat.

“Nu cred că o interdicție federală a avortului are vreun sens, și spun acest lucru ca cineva care este pro-viață”, a declarat el pentru CNN în luna mai. “Aceasta nu este o problemă pentru guvernul federal. Este o problemă pentru state. Cred că trebuie să fim expliciți în legătură cu acest lucru. Dacă legile privind crima sunt gestionate la nivel de stat, iar avortul este o formă de crimă, punctul de vedere pro-viață, atunci nu are sens ca aceasta să fie singura lege federală.”

Doug Burgum

Guvernatorul Doug Burgum din Dakota de Nord a declarat că nu ar semna o interdicție federală a avortului deoarece “cred în limitarea domeniului de aplicare al guvernului federal”.

Burgum a semnat o interdicție aproape totală în Dakota de Nord în aprilie – aceasta face excepții în caz de viol sau incest doar în primele șase săptămâni de sarcină și permite avorturile după acest punct doar pentru a preveni “moartea sau un risc grav pentru sănătate” – dar a declarat atât pentru News 9 din New Hampshire, cât și pentru CNN că el crede că astfel de interdicții ar trebui să fie adoptate doar la nivel de stat.

Francis Suarez

Primarul din Miami, Francis Suarez, a susținut o interdicție federală de 15 săptămâni, cu excepții pentru viol, incest și urgențe care pun în pericol viața, descriind acest lucru pentru The Associated Press ca fiind “o poziție care va salva o cantitate enormă de copii”. Mai mult de 93% dintre avorturi sunt efectuate înainte de acest moment.

Suarez a declarat în același interviu că nu va susține – deocamdată – o interdicție federală la șase săptămâni. “Cred că țara nu a ajuns încă acolo”, a spus el.

Will Hurd

Fostul reprezentant Will Hurd din Texas și-a exprimat sprijinul pentru o interdicție federală de 15 săptămâni, sugerând în același timp că nu crede că adoptarea acesteia este realistă din punct de vedere politic.

În calitate de membru al Congresului, el a votat pentru o interdicție de 20 de săptămâni de două ori, în 2015 și 2017. De asemenea, el a votat împotriva finanțării federale pentru Planned Parenthood și a susținut un proiect de lege care ar fi interzis finanțarea, în cadrul Legii privind îngrijirea la prețuri accesibile, a oricărui plan de sănătate care includea acoperirea avortului, cu excepția cazurilor de viol, incest sau complicații medicale care pun viața în pericol.

ADVERTISEMENT