News

Un an de la îngrădirea dreptului la avort în SUA. „Femeile s-au simțit ca în Vestul Sălbatic”

Schimbări importante pentru organizațiile care lucrează cu femeile însărcinate la un an de la îngrădirea dreptului la avort în SUA
05.08.2023 | 23:00
Un an de la ingradirea dreptului la avort in SUA Femeile sau simtit ca in Vestul Salbatic
Organizațiile care lucrează cu femei însărcinate au fost nevoite să se adapteze Sursa foto: The New York Times, universityobgynassoc.com / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Având în vedere că accesul la avort a devenit tot mai restricționat, rețelele de ajutorare care susțin dreptul la avort s-au grăbit să se adapteze, căutând noi modalități de a ajuta femeile să călătorească peste granițele statelor și distribuind pastile care induc avortul medicamentos. De cealaltă parte, grupurile anti-avort își intensifică eforturile de a sprijini femeile care se pregătesc pentru naștere, oferind lapte praf, scutece și consiliere.

Un an de la îngrădirea dreptului la avort în SUA

Anul care a trecut de când Curtea Supremă a anulat dreptul constituțional la avort prin anularea deciziei istorice Roe vs Wade a fost o perioadă de teamă și de repliere pentru grupurile care oferă servicii de avort și susțin dreptul la avort. A fost o perioadă de exaltare și oportunitate pentru cei care se opun acestora. Și a produs o confuzie generalizată, în timp ce organizațiile din întregul spectru ideologic se străduiesc să țină pasul cu consecințele juridice, politice și sociale ale deciziei instanței, scrie The New York Times.

ADVERTISEMENT

Primele câteva luni după decizia Curții Supreme în cazul Dobbs vs Jackson Women’s Health “femeile s-au simțit ca în Vestul Sălbatic”, a declarat Maren Hurley, care lucrează ca dăulă de avort în Carolina de Nord. Statul unde trăiește Hurley, care a oferit acces la avort până la 20 de săptămâni de sarcină, a înregistrat un aflux de pacienți din state cu restricții mai stricte în mare parte din acel prim an. Dar, începând cu 1 iulie, accesul a fost redus la 12 săptămâni în majoritatea cazurilor, ca parte a unei noi legi la nivel de stat.

Grupurile care au oferit finanțare pentru avorturi în Alabama și Louisiana, unde procedura este în mare parte ilegală acum, au fost nevoite să își schimbe abordarea. Furnizorii de servicii de telesănătate și de avorturi medicamentoase s-au simțit obligați să își restrângă baza de clienți la aproximativ jumătate din statele americane sau mai puțin la un moment dat.

ADVERTISEMENT

Hey Jane, care prescrie medicamente pentru avort care pot fi livrate la domiciliu, a devenit mai solicitată. Indigenous Women Rising, care oferă servicii de avort femeilor indigene din întreaga țară, și-a dublat bugetul pentru avorturi pentru a ajuta femeile să călătorească în statele în care avortul rămâne accesibil. Piloți privați au înființat Elevated Access, care oferă zboruri gratuite celor care doresc să facă avort în afara statului.

Unele grupuri care se concentrau cândva mai ales pe accesul la avort oferă acum mai mult sprijin prenatal și la naștere, inclusiv acoperirea cheltuielilor medicale și a unor costuri legate de creșterea copiilor. “Nu vrem ca oamenii să întrerupă sarcini pe care și le doresc pur și simplu pentru că nu și le pot permite”, a declarat Jenice Fountain, directorul executiv al Yellowhammer Fund din Alabama.

ADVERTISEMENT

Contracepție și avort medicamentos

Până la modificarea dreptului la avort, Yellowhammer, o organizație nonprofit cu sediul în Birmingham, Alabama, finanța între 100 și 200 de avorturi pe săptămână, cu un buget anual care ajunsese la 150.000 de dolari, a declarat directorul adjunct al organizației, Kelsea McLain. După ce verdictul Roe a fost răsturnat, apelurile primite cu privire la accesul la avort au scăzut la trei sau cinci pe săptămână.

Deoarece Alabama a impus limite stricte în ceea ce privește avortul – și din cauza posibilității ca persoanele care asistă pacientele care fac avort să se confrunte cu consecințe legale – membrii personalului Yellowhammer încearcă să evite să vorbească direct cu cei care sună despre cum și unde să obțină un avort, chiar și în afara statului. În schimb, a spus McLain, aceștia trimit e-mailuri cu linkuri către informații de la terțe părți.

ADVERTISEMENT

De la decizia Dobbs, Yellowhammer s-a reorientat către educația sexuală și contracepție, care anterior fusese o parte a operațiunii. De asemenea, fondul a instruit recent două duzini de persoane cu sediul în tot sud-estul țării pentru a împărtăși informații cu oamenii din comunitățile lor despre avortul medicamentos autogestionat și consumabile precum prezervativele și medicația contractivă de urgență, cunoscută și sub numele de “pilula de a doua zi”.

Grupurile de justiție reproductivă “trebuie să treacă la servicii cu spectru complet”, a spus doamna Fountain, directorul executiv al Yellowhammer – inclusiv sprijin pentru avort, acolo unde este posibil, dar și sprijin pentru sarcină atunci când este nevoie, inclusiv materiale pentru copii sau trimiteri la clinici. Ulterior, ea a adăugat: “Trebuie să sprijinim persoanele care vor naște, fie că este cu forța, fie că este prin alegere”, având în vedere opțiunile limitate disponibile în urma deciziei Dobbs.

Satisfacerea nevoilor femeilor indigene a devenit deosebit de complexă

Indigenous Women Rising ajută femeile indigene din statele cu populații tribale. Cu sediul în New Mexico, care permite un acces extins la avort, oferă finanțare pentru asistență medicală și sprijin logistic pentru persoanele care solicită avort, precum și finanțare pentru servicii de moașă pentru clientele care nasc. De la decizia Curții Supreme, grupul a înregistrat un aflux de cereri din partea femeilor din Oklahoma, Texas, Dakota de Nord și Dakota de Sud, unde avortul s-a mutat brusc din raza de acțiune.

Accesul la avort a fost întotdeauna limitat pentru comunitățile tribale, unde clinicile și centrele medicale care primesc finanțare federală nu au voie să ofere această procedură, obligând femeile să călătorească.

Înainte de decizia instanței, serviciile de avort ale grupului funcționau cu un buget de 20.000 de dolari pe lună. De la decizia instanței, costurile în creștere rapidă ale transportului femeilor tot mai departe de casă pentru a ajunge într-un loc care permite avorturile au forțat grupul să dubleze acest buget.

Indigenous Women Rising a finanțat de obicei avorturi pentru 30-40 de persoane pe lună. Acum poate finanța doar aproximativ 30 de avorturi pe lună, chiar și cu un buget de două ori mai mare. “Costurile au crescut atât de mult, iar oamenii încep să călătorească pe distanțe mai mari, ceea ce ne afectează pe mulți dintre noi”, a declarat Jonnette Paddy, directorul fondului pentru avort al grupului.

Fondat în 2018, acesta se adresează nevoilor specifice ale comunităților de indigeni. Organizatorii fondului îi potrivesc pe clienți cu vindecători tribali și ajută la organizarea de ceremonii tradiționale pentru a trata rămășițele fetale.

Aceștia au încurajat clinicile să furnizeze spray-uri pe bază de plante folosit de unele moașe indigene pentru a ajuta la procesul de naștere, care poate oferi, de asemenea, confort pacientelor care trec printr-un avort. “Nu putem aborda drepturile reproductive, sănătatea, libertatea și suveranitatea nativilor în același mod în care operează comunitățile non-native”, a declarat Rachael Lorenzo, directorul executiv al grupului.

O farmacie online, cel mai mare distribuitor de medicamente pentru avort

Ascuns pe o stradă laterală din Culver City, California, sediul fără însemne al farmaciei Honeybee Health ascunde rolul său central în Statele Unite post-Roe. În timpul pandemiei, când Honeybee a început să expedieze pachete cu medicamente pentru avort direct la domiciliul pacienților, a fost un efort mic și experimental pentru companie, care se ocupa în principal de rețete pentru pastile pentru alergii, antidepresive și alte medicamente obișnuite.

Dar lipsa de farmacii dispuse să ofere medicamente pentru avort a făcut ca Honeybee să devină în curând principalul furnizor al pastilelor comandate online și livrate la domiciliu. Medicamentele pentru avort – care reprezintă în prezent mai mult de jumătate din avorturile din Statele Unite – produc aproximativ 40% din veniturile Honeybee.

Honeybee livrează în aproximativ 24 de state în care avortul medicamentos este permis în mod legal, a declarat Dr. Jessica Nouhavandi, originară din Los Angeles, care a co-fondat compania și o conduce. Ea se bazează pe o echipă de avocați pentru a fi la curent cu evoluțiile din fiecare stat.

În această primăvară, în timp ce aștepta rezultatul unui proces federal privind accesul la avortul medicamentos, Dr. Nouhavandi a început să stocheze medicamentele. Când cazul s-a mutat la o curte de apel, Honeybee a depus un memoriu judiciar în care susținea că suspendarea accesului la medicamente ar provoca “daune imense” publicului.

Atâta timp cât guvernul federal consideră că trimiterea prin poștă a medicamentelor pentru avort este sigură și legală, se așteaptă ca Honeybee să continue practica. “Am ajuns până aici”, a spus ea. “Nu putem da înapoi acum.”

ADVERTISEMENT
Tags: