News

Trump, fără rival în cursa pentru nominalizarea republicană la președinție. Ce l-a propulsat în topul preferinţelor

Pus sub acuzare de două ori, fostul președinte rămâne primul în preferințele republicanilor. Trump îi zdrobește pe DeSantis și pe rivalii din GOP, în sondaje
01.08.2023 | 15:22
Trump fara rival in cursa pentru nominalizarea republicana la presedintie Ce la propulsat in topul preferintelor
Donald Trump are 37 procente în fașa lui Ron DeSantis în competiția internă Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul președinte Donald J. Trump conduce în aproape toate categoriile și regiunile, în timp ce alegătorii primari renunță la îngrijorările legate de problemele sale juridice din ce în ce mai mari, potrivit unui sondaj.

Problemele cu justiția par să-l fi întărit pe Donald Trump

Donald Trump îi domină pe rivalii săi pentru nominalizarea republicană la președinție, conducându-l pe cel mai apropiat contracandidat al său, guvernatorul Ron DeSantis din Florida, cu o diferență zdrobitoare de 37 de puncte procentuale la nivel național în rândul electoratului probabil al alegerilor primare republicane, potrivit primului sondaj New York Times/Siena College din campania 2024.

ADVERTISEMENT
Donald Trump sondaj
Diferența dintre Trump și DeSantis este de 37 de procente Sursa foto: The New York Times

Trump a avut avantaje decisive în aproape fiecare grup demografic și regiune și în fiecare aripă ideologică a partidului, arată sondajul, în timp ce alegătorii republicani au ignorat îngrijorările legate de problemele sale tot mai mari cu justiția.

Fostul președinte a condus cu marje largi în rândul bărbaților și femeilor, al alegătorilor mai tineri și mai în vârstă, al moderaților și conservatorilor, al celor care au mers la facultate și al celor care nu au mers, precum și în orașe, suburbii și zone rurale.

ADVERTISEMENT

Sondajul arată că unele dintre argumentele centrale ale campaniei lui DeSantis – că este mai ușor de ales decât domnul Trump și că ar guverna mai eficient – nu au reușit până acum să răzbată. Chiar și republicanii motivați de tipul de probleme care au alimentat ascensiunea lui DeSantis, cum ar fi combaterea “ideologiei radicale de tip woke”, l-au favorizat pe fostul președinte.

Cifre extrem de slabe pentru DeSantis

În general, Trump l-a devansat pe DeSantis cu 54% la 17%. Niciun alt candidat nu a depășit 3 procente de susținere în sondaj. Sub aceste cifre dezechilibrate au existat alte semne de rău augur pentru DeSantis. El a avut cea mai slabă performanță în rândul unora dintre cele mai mari și mai influente circumscripții ale Partidului Republican.

ADVERTISEMENT

DeSantis a obținut doar 9 procente de susținere în rândul alegătorilor cu vârsta de cel puțin 65 de ani și 13 procente dintre cei care nu au o diplomă universitară. Republicanii care s-au descris ca fiind “foarte conservatori” l-au favorizat pe Trump cu o marjă de 50 de puncte, 65% la 15%.

Cu toate acestea, nu a apărut niciun alt contracandidat serios al lui Trump în afară de DeSantis. Fostul vicepreședinte Mike Pence, fostul ambasador al Națiunilor Unite Nikki Haley și senatorul Tim Scott din Carolina de Sud au obținut fiecare 3 procente de susținere. Chris Christie, fostul guvernator din New Jersey, și Vivek Ramaswamy, un antreprenor, au primit fiecare sprijinul a doar 2 la sută dintre cei chestionați.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, chiar dacă toți acești candidați ar dispărea și DeSantis ar avea o ipotetică cursă unu la unu împotriva domnului Trump, tot ar pierde cu o diferență de doi la unu, 62% la 31%, potrivit sondajului.

Sondajul a fost realizat cu mai puțin de șase luni înainte de prima competiție primară din 2024 și înainte de vreo dezbatere. Într-o eră a politicii americane definită de volatilitatea sa, problemele juridice ale lui Trump – procesele sale amenință să se suprapună cu sezonul primarelor – reprezintă un wild card deosebit de imprevizibil.

Pentru moment, însă, Trump pare să se potrivească atât cu starea de spirit arțăgoasă a electoratului republican, dintre care 89% consideră că națiunea se îndreaptă într-o direcție greșită, cât și cu dorința republicanilor de a duce lupta în fața democraților.

Republicanii admit că Trump a comis infracțiuni

Ponderea republicanilor care admit că fostul președinte a comis “infracțiuni federale grave” a crescut modest, potrivit sondajului. Donald Trump s-a mirat în timpul primei sale campanii prezidențiale că ar putea împușca pe cineva pe Fifth Avenue și nu și-ar pierde din sprijinul alegătorilor. Acum pare hotărât să testeze premisa loialității de neclintit din spatele acelei afirmații.

Acuzațiile federale împotriva fostului președinte par să-l fi costat puține voturi, dacă nu chiar deloc, la alegerile din 2024, chiar dacă numărul republicanilor care cred că a comis infracțiuni federale grave a crescut.

Donald Trump continuă să se mențină în frunte într-o ipotetică confruntare pentru alegerile generale, în ciuda faptului că 17% dintre alegătorii care îl preferă în locul președintelui Biden consideră fie că a comis infracțiuni federale grave, fie că a amenințat democrația prin acțiunile sale după alegerile din 2020.

În septembrie, doar 6% dintre cei care se declară republicani au spus că Trump a comis infracțiuni. Această cifră în ultimul sondaj, care a fost realizat înainte ca procurorii federali să adauge acuzații suplimentare în cazul documentelor clasificate, este acum de 13%, potrivit concluziilor sondajului.

Ponderea republicanilor care spun că nu sunt siguri că Trump a comis infracțiuni a crescut, de asemenea, la 13%, de la 10% în septembrie. În total, un sfert dintre republicani fie cred că Trump a acționat în mod criminal, fie spun că nu sunt siguri.

Până în prezent, însă, faptul că au rezerve cu privire la presupusele infracțiuni comise de Trump nu pare să îi determine pe alegătorii republicani să își reconsidere sprijinul pentru acesta. Susținătorii lui Trump au arătat în mod repetat că pot deconecta sentimentele personale față de acesta de votul lor.

Cursa Biden-Trump ar putea fi reeditată

Potrivit aceluiași sondaj, președintele Biden se află pe o poziție mai solidă decât în urmă cu un an, dar se află la egalitate de puncte într-o posibilă revanșă împotriva lui Donald Trump. Joe Biden se îndreaptă spre competiția prezidențială din 2024 pe o poziție mai solidă decât în urmă cu un an, ratingul său de aprobare fiind în creștere, iar democrații, altădată îndoielnici, se aliniază în spatele candidaturii sale la realegere, mai arată sondajul.

Biden pare să fi scăpat de zona de pericol politic în care a rezidat anul trecut, când aproape două treimi din partidul său dorea un alt candidat. Acum, democrații l-au acceptat în mare parte ca fiind purtătorul lor de stindard, chiar dacă jumătate dintre ei ar prefera pe altcineva, scrie The New York Times.

Totuși, în ciuda îmbunătățirii poziției sale și a unui mediu național mai prietenos, Biden rămâne în general nepopular în rândul unui public votant care este pesimist în ceea ce privește viitorul țării, iar rata sa de aprobare este de doar 39%.

Poate cel mai îngrijorător pentru democrați, sondajul l-a găsit pe Biden într-o cursă umăr la umăr cu fostul președinte Donald Trump. Potrivit sondajului, Biden și Trump au fost la egalitate, cu 43% fiecare, într-o ipotetică revanșă în 2024.

Biden a fost susținut de sentimentele de teamă și dezgust ale alegătorilor față de Trump. Cu mai bine de un an înainte de alegeri, 16% dintre cei chestionați aveau opinii nefavorabile atât despre Biden, cât și despre Trump, un segment unde Biden avea un avans strâns.

Totuși, aproximativ 30% dintre alegătorii care au declarat că intenționează să voteze pentru Biden în noiembrie 2024 au spus că speră că democrații vor nominaliza pe altcineva. Doar 20% dintre democrați au declarat că ar fi entuziasmați dacă Biden ar fi candidatul prezidențial al partidului în 2024. Alți 51% au spus că ar fi mulțumiți, dar nu entuziaști.

O proporție mai mare de democrați, 26%, și-a exprimat entuziasmul față de ideea ca vicepreședintele Kamala Harris să fie candidatul din 2024.

Biden conduce cursa internă cu peste 50%

Biden a avut sprijinul a 64% dintre democrații care plănuiau să participe la alegerile primare ale partidului lor. Treisprezece la sută l-au preferat pe Robert F. Kennedy Jr. și 10% au ales-o pe Marianne Williamson.

În rândul respondenților democrați care au un istoric de vot în cadrul unui scrutin primar anterior, Biden s-a bucurat de un avans mult mai mare – 74% la 8%. În rândul celor care au votat în 2022 în cadrul unei alegeri primare democrate, el a avut un avans de 92% la 4%.

Biden și-a revenit semnificativ față de vara trecută. La acea vreme, nemulțumirile democraților cu privire la posibila sa candidatură la realegere crescuseră, iar un sondaj Times/Siena a constatat că 64% dintre democrați au declarat că nu doresc ca partidul să îl renumească – inclusiv 94% dintre democrații cu vârsta sub 30 de ani. Acum, doar jumătate dintre democrați au spus că nu doresc ca Biden să fie candidatul în 2024.

Entuziasmul partidului cu privire la el a început să crească toamna trecută, după decizia Curții Supreme de anulare a deciziei Roe vs. Wade, rezultate mai bune decât se așteptau în alegerile de la mijlocul mandatului, o serie de victorii politice ale lui Biden și îmbunătățiri în economie, pe măsură ce inflația a încetinit.

Pesimismul profund persistă, chiar și în rândul unor democrați care îl susțin pe Biden. Dintre cei care doresc ca Biden să fie candidatul partidului anul viitor, 14% au declarat că problemele țării sunt atât de grave încât națiunea riscă să eșueze.

În ciuda acestui fapt, Biden îl conduce pe Trump în rândul acelorași grupuri care au contribuit la consolidarea victoriei sale în 2020: femeile, alegătorii din suburbii, alegătorii albi cu studii superioare și alegătorii de culoare. Dar el pare să arate primele semne de vulnerabilitate potențială cu alegătorii hispanici, care s-au îndreptat spre republicani în alegerile recente.

Rata de aprobare a lui Biden de 39% este istoric slabă pentru un președinte în exercițiu care încearcă să fie reales, dar a crescut de la 33% în iulie anul trecut.

Sondajul realizat de New York Times/Siena College pe un eșantion de 1.329 de alegători înregistrați la nivel național, inclusiv un supraeșantion de 818 alegători republicani înregistrați, a fost realizat prin telefon cu ajutorul unor operatori în direct, în perioada 23-27 iulie 2023. Marja de eroare de eșantionare este de plus sau minus 3,67 puncte procentuale pentru toți alegătorii înregistrați.

ADVERTISEMENT