News

Donald Trump a părăsit tribunalul din Miami, fără nicio restricție. Fostul președinte al SUA a pledat nevinovat. Care sunt următoarele etape. Update

Donald Trump a apărut marți în fața unui judecător și a pledat nevinovat pentru 37 de infracțiuni legate de documente secrete privind securitatea națională.
14.06.2023 | 12:56
Donald Trump a parasit tribunalul din Miami fara nicio restrictie Fostul presedinte al SUA a pledat nevinovat Care sunt urmatoarele etape Update
O eventuală condamnare nu l-ar împiedica pe Donald Trump să fie președinte Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
14-06-2023
09:55

Ce urmează după trimiterea în judecată a lui Trump

În zilele și săptămânile următoare, părțile vor discuta probabil cât de repede va preda guvernul dovezile din acest caz apărării lui Trump – un proces cunoscut sub numele de “discovery” -, cum va fi tratată orice dovadă care constituie secret de stat în acest caz și cât timp va fi amânată cererea de desfășurare rapidă a procesului în timp ce ambele părți pregătesc orice moțiuni premergătoare procesului.

Pot fi stabilite audieri și termene suplimentare (audieri preliminare) pentru ca guvernul să predea probe, să decidă dacă vor fi necesare probe clasificate și să ajungă la un acord pentru a preveni divulgarea probelor în timp ce apărarea pregătește orice moțiuni premergătoare procesului, cum ar fi respingerea acuzațiilor sau excluderea probelor.

Dacă în urma audierilor preliminare Donald Trump se răzgândește și pledează vinovat, inculpatul este găsit vinovat de către instanță care va decide apoi sentința. Aceasta va putea fi atacată cu apel. În caz contrar, urmează procesul propriu-zis, care se poate finaliza în două moduri:

  1. Acuzatul este găsit vinovat, apoi instanța stabilește sentința. Atât verdictul, cât și sentința pot fi atacate cu apel.
  2. Acuzatul este găsit nevinovat și este achitat de toate acuzațiile.

Nu s-a discutat în timpul înfățișării de 45 de minute despre când sau unde trebuie să apară Trump în instanță.

13-06-2023
20:26

Donald Trump a părăsit tribunalul din Miami. Fostul președinte al SUA a pledat nevinovat

La ora 23.00 (ora României), Donald Trump a părăsit instanţa federală din Miami. El a pledat nevinovat față de toate capetele de acuzare. Potrivit Sky News, acesta urmează să meargă în Bedminster, New Jersey.

Fostul președinte ale SUA a plecat din fața judecătorilor fără nicio restricție. În drumul spre aeroport, Trump a trecut pe la restaurantul din Miami, Versailles. Aici a făcut cinste pentru toată lumea. Mulțimea prezentă în locație i-a cântat ”la mulți ani” fostului președinte, care miercuri împlinește 77 de ani.

13-06-2023
19:13

Donald Trump, 37 de capete de acuzare în cazul documentelor secrete. Fostul președinte a ajuns la tribunalul federal din Miami

Donald Trump a ajuns, joi, la tribunalul federal din Miami, Florida, în jurul orei 14:00 locale (21:00 ora României). Vorbim de primul președinte SUA care se confruntă cu acuzații federale. 

Trump a fost luat în custodie și trimis în judecată în timpul unei audieri în fața unui judecător. Se așteaptă să pledeze nevinovat, notează CNBC.com.

În jurul orei României 22.00, fostul președinte a intrat în sala de judecată în fața unui judecător magistrat din Florida, unde se așteaptă ca acesta să pledeze în legătură cu cele 37 de acuzații penale cu care se confruntă. 

Donald Trump se îndreaptă spre o a doua punere sub acuzare în mai puțin de trei luni. Donald Trump a devenit primul fost președinte al SUA care se confruntă cu o punere sub acuzare la nivel federal în urma confiscării unor documente secrete de pe proprietatea sa din Mar-a-Lago.

A doua punere sub acuzare a lui Donald Trump

Donald Trump urmează să se prezinte marți, 13 iunie, la tribunalul federal din Miami la ora 15.00 ET (ora 22.00, ora României), a confirmat avocatul său. Fostul președinte a reacționat printr-o postare pe rețeaua sa de socializare Truth Social: “Sunt un om nevinovat”. Într-o altă postare Trump acuză: ”Administrația coruptă Biden i-a informat pe avocații mei că am fost pus sub acuzare, se pare că din cauza Farsei Cutiilor (Boxes Hoax n.r.).”

ADVERTISEMENT

Departamentul de Justiție (DoJ) îl investighează pe Donald Trump pentru încălcarea Legii spionajului și pentru obstrucționarea justiției în urma descoperirii unor documente clasificate la reședința sa privată, cel mai recent eșec care a lovit campania sa pentru prezidențialele din 2024. DoJ nu a făcut niciun comentariu cu privire la afirmațiile lui Trump, dar există informații potrivit cărora fostul președinte se confruntă cu șapte capete de acuzare în acest caz.

Cea de-a doua punere sub acuzare a lui Donald Trump urmează celei decise de către un mare juriu din New York, în martie, pentru banii plătiți actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels în timpul campaniei sale pentru alegerile prezidențiale din 2016, pentru a o împiedica pe Daniels să facă public ceea ce ea susținea că ar fi fost o aventură cu Trump, ceea ce acesta a negat.

ADVERTISEMENT

Donald Trump riscă până la 100 de ani de închisoare

Potrivit unor surse citate de ABC News, în sarcina lui Donald Trump ar urma să fie reținute șapte fapte pentru care, dacă va fi condamnat, ar putea primi o pedeapsă maximă cumulată de până la 100 de ani de închisoare.

Acuzațiile formulate împotriva sa includ deținerea intenționată de informații privind apărarea națională, conspirație pentru obstrucționarea justiției, deținerea unui document sau a unui dosar, ascunderea cu rea intenție a unui document sau a unui dosar și ascunderea unui document în cadrul unei anchete federale, toate acestea fiind pasibile de o pedeapsă maximă de 20 de ani, potrivit sursei citate. Celelalte două capete de acuzare, care prevăd o pedeapsă maximă de cinci ani, sunt conspirație pentru ascunderea faptelor și declarații false.

ADVERTISEMENT

Este puțin probabil ca Trump să fie încarcerat în urma punerii sub acuzare. În schimb, este de așteptat ca procedura să urmeze același tipar ca la începutul lunii aprilie, când Trump s-a prezentat la tribunalul din Manhattan pentru a fi pus sub acuzare penală în urma anchetei procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, privind plățile pentru a cumpăra tăcerea lui Stormy Daniels.

Ce se va întâmpla la înfățișarea de marți

Când fostul președinte va sosi marți la tribunalul federal din Miami, va marca un moment istoric pentru țară: Trump va fi plasat în mod oficial în arest chiar de către guvernul pe care a fost ales cândva să îl conducă.

ADVERTISEMENT

Odată arestat, Trump va fi înregistrat și procesat ca inculpat federal și apoi va apărea în fața unui judecător pentru o punere sub acuzare. Trump, sau unul dintre avocații săi, va pleda nevinovat, declanșând astfel urmărirea penală a fostului președinte.

Instanța a petrecut ultimele zile pregătindu-se pentru sosirea lui Trump, dar nu există niciun semn exterior joi seară că acesta ar fi la câteva zile distanță de a apărea. Înainte de aflarea veștii punerii sub acuzare, membri ai echipei avocatului special au fost văzuți intrând și ieșind din tribunal și din sala în care un mare juriu a audiat probe.

Reacțiile rivalilor politici ai lui Trump

Unii dintre rivalii lui Trump la scrutinul din 2024 au reacționat în urma veștii despre o acuzație federală împotriva fostului președinte. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a denunțat pe rețelele de socializare “folosirea forțelor federale de aplicare a legii ca armă” și a declarat că o “administrație DeSantis va aduce responsabilitate la Departamentul Justiției, va elimina prejudecățile politice și va pune capăt utilizării lor ca armă o dată pentru totdeauna”.

Fostul guvernator al statului Arkansas, Asa Hutchinson, a declarat pentru ABC News că procedurile penale reprezintă o “distragere majoră a atenției” și “reafirmă necesitatea ca Donald Trump să respecte funcția și să pună capăt campaniei sale”.

“Odată cu vestea că Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru a doua oară, țara noastră se află într-o poziție care ne slăbește democrația”, a declarat Hutchinson. “Acțiunile lui Donald Trump – de la disprețul său deliberat față de Constituție până la lipsa de respect față de statul de drept – nu ar trebui să definească națiunea noastră sau Partidul Republican. Aceasta este o zi tristă pentru țara noastră.”

Fostul guvernator al statului New Jersey, Chris Christie, a declarat pentru PBS că dacă Trump “a comis o infracțiune și există dovezi dincolo de orice îndoială rezonabilă pentru a dovedi această infracțiune, atunci el trebuie să fie acuzat” și că dacă nu ar face acest lucru ar da înapoi statul de drept din SUA.

Ulterior, Christie a scris pe Twitter: “Nu ne luăm știrile de pe contul Truth Social al lui Trump. Să vedem care sunt faptele atunci când va fi publicată o eventuală punere sub acuzare. Așa cum am mai spus, nimeni nu este mai presus de lege, indiferent cât de mult și-ar dori să fie. Vom avea mai multe de spus atunci când vor fi dezvăluite faptele”.

Trump ar putea fi totuși ales președinte

Fostul președinte Donald Trump poate fi ales președinte, chiar dacă va fi condamnat, spun experții. Dar există motive practice care ar putea face ca acest lucru să fie o provocare, după ce Trump a fost pus sub acuzare de procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, în aprilie.

Constituția SUA nu enumeră absența unui cazier judiciar ca o condiție pentru președinție. Aceasta spune doar că pot candida la președinție cetățenii prin naștere care au cel puțin 35 de ani și au fost rezidenți ai SUA timp de 14 ani.

Experții constituționali au declarat, de asemenea, că, potrivit hotărârilor anterioare ale Curții Supreme, Congresul nu poate adăuga condiții pentru funcția de președinte. În plus, un stat nu poate interzice unor infractori inculpați sau condamnați să candideze la o funcție federală.

“Unii oameni sunt surprinși să afle că nu există o interdicție constituțională pentru ca un infractor să candideze la președinție, dar nu există o astfel de interdicție”, a declarat Kate Shaw, analist juridic la ABC News și profesor la Cardozo School of Law.

“Din cauza celui de-al 22-lea amendament, individul nu poate să fi fost ales de două ori președinte anterior”, a spus Shaw. “Dar nu există nimic în Constituție care să descalifice persoanele condamnate pentru infracțiuni să candideze sau să fie președinte.” Shaw a mai spus că, deși încarcerarea “ar face probabil dificilă, dacă nu imposibilă, campania electorală”, impedimentul ar fi o “problemă practică, nu una legală”.

James Sampler, profesor de drept constituțional la Universitatea Hofstra, a declarat că în Constituție sunt stabilite cerințele minime, dar restul este lăsat la latitudinea alegătorilor. “Depinde de înțelepciunea poporului să stabilească faptul că un individ nu este potrivit pentru o funcție”, a spus Sampler.

Condamnații penal nu pot vota, dar pot candida la prezidențiale

“Așadar, obstacolul cel mai fundamental pe care îl are președintele Trump în încercarea de a candida la funcția din 2024 este obstacolul pe care îl are oricine, dar îl are într-un mod diferit și mai pronunțat – și anume să le dovedească alegătorilor că individul merită funcția.”

Dacă Trump ar fi pus sub acuzare sau condamnat și ar fi împiedicat prin lege să călătorească în afara statului, a mai spus Sampler, acest lucru ar impune o limitare practică asupra capacității sale de a călători în țară și de a face campanie, dar nu i-ar interzice să candideze.

Sampler a subliniat, de asemenea, o ironie a sistemului electoral, în care multe state interzic votul infractorilor condamnați. Potrivit grupului de advocacy Sentencing Project, 48 de state au legi care interzic persoanelor condamnate pentru infracțiuni să voteze.

“Este o zi tristă pentru o țară care, aparent, prețuiește participarea democratică și egalitatea, faptul că indivizilor care au fost condamnați pentru o infracțiune li se poate interzice să participe chiar și în calitate de alegători în democrația noastră, dar un președinte condamnat pentru o infracțiune este încă permis”, a spus el.

Jessica Levinson, profesor de drept electoral la Facultatea de Drept Loyola, a fost de acord. “S-ar putea concepe o situație în care președintele Statelor Unite nu este descalificat să fie președinte… dar nu poate vota pentru el însuși”, a explicat Levinson.

“Ceea ce este interesant în legătură cu condițiile cum ar fi faptul că trebuie să te naști aici, că trebuie să trăiești aici o anumită perioadă de timp … toate acestea ajung la ideea că vrem să fii loial țării noastre”, a spus Levinson. “Dar se poate concepe că ai putea fi condamnat pentru infracțiuni împotriva țării noastre și totuși să poți exercita funcția de președinte.”

ADVERTISEMENT