News

Tudor Breazu, prieten apropiat al Elenei Udrea, eliberat de la Jilava. Din ”lotul Bute”, doar fostul ministru a mai rămas în închisoare

Tudor Breazu, fost asistent personal al Elenei Udrea, condamnat alături de fostul ministru în dosarul Gala Bute, a fost eliberat.
15.06.2023 | 09:33
Tudor Breazu prieten apropiat al Elenei Udrea eliberat de la Jilava Din lotul Bute doar fostul ministru a mai ramas in inchisoare
Tudor Breazu și Ana Maria Topoliceanu, la o petrecere organizată pentru Elena Udrea, de ziua de naștere a fostului ministru / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Elena Udrea a rămas singura condamnată din dosarul Gala Bute care se mai află în închisoare. La câteva luni după decesul lui Rudel Obreja, judecătorii au admis cererea de liberare condiționată a lui Tudor Breazu, prieten apropiat al Elenei Udrea și administrator al moșiei de la Nana, deținută de fostul ministru al turismului.

Elena Udrea, ultima condamnată din dosarul Gala Bute care se mai află în spatele gratiilor

Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute și a mai stat șase luni în spatele gratiilor în anul 2018, când a fost pus în libertate după decizia Curții Constituționale privind constituirea nelegală a completurilor de judecată.

ADVERTISEMENT

În aprilie 2022, ÎCCJ a reconfirmat decizia anterioară, în dosarul în care Elena Udrea a primit șase ani, iar Rudel Obreja – 5 ani de închisoare cu suspendare. Ceilalți patru inculpați: Ștefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Marius Botoroagă au primit pedepse cu suspendare, iar fostul ministru Ion Ariton a fost achitat.

Tudor Breazu a lucrat opt luni la curățenie, înainte să ceară liberarea condiționată

Tudor Breazu urma să-și încheie perioada de detenție la data de 19 martie 2023, însă a făcut o cerere de liberare condiționată care i-a fost aprobată de la prima încercare. Comisia pentru liberare condiționată din cadrul penitenciarului Jilava a notat în raportul pe care l-a întocmit că prietenul Elenei Udrea ”a fost stăruitor în muncă, a dat dovezi temeinice de îndreptare și s-a implicat activ în programele de reinserție socială”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, instanța a constatat că ”prin conduita avută pe durata executării pedepsei, dovedește că a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale și convinge astfel că nu va mai comite infracțiuni, iar liberarea sa anticipată cu reprezintă niciun pericol pentru colectivitate. (…)

De asemenea, deținutul a solicitat să participe la activități lucrative, fiind selecționat și repartizat să muncească în interiorul locului de deținere pe o perioadă totală de 8 luni. Acesta a muncit în cadrul penitenciarului București – Jilava, în domenii precum curățenie administrativ, perimetru. În prezent, acesta desfășoară activități la punctul de lucru P2 – Activități Socio Educative RD”.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea de liberare condiționată formulată de Tudor Breazu. Direcția Națională Anticorupție a contestat decizia, însă Tribunalul Ilfov a respins apelul DNA.

Prietenul Elenei Udrea, acuzat că a intermediat o șpagă de 50.000 de euro

Tudor Breazu a făcut parte din cercul apropiat de prieteni ai Elenei Udrea, pe vremea când aceasta era ministru. El a recunoscut că avea un salariu lunar de 2.000 de euro la PD-L, bani pe care îi primea numerar de la Elena Udrea, pentru a administra sediul partidului. În 2014, Elena Udrea i-a vândut lui Breazu un automobil de lux, Porsche Cayenne Turbo, pentru suma de 5.000 de euro, de opt ori mai puțin decât valoarea de piață.

ADVERTISEMENT

Procurorii susțin că, în perioada 2009 – 2012, Tudor Breazu a cumpărat mai multe imobile de la persoane fizice sau juridice care aveau relații sau se aflau în subordinea ministerului turismului (o vilă la Eforie de la SC Carmen Silva SA sau un teren la Voineasa, chiar în aria unde se executa un proiect finanțat prin programul ”Schi în România”).

Tudor Breazu, condamnat după ce a refuzat s-o denunțe pe Elena Udrea

Deși este considerat unul dintre denunțătorii Elenei Udrea, Breazu nu a făcut nicio declarație care s-o incrimineze pe aceasta (cei care au dat declarații împotriva fostului ministru au primit pedepse cu suspendare). Tudor Breazu, acuzat că a intermediat o mită de aproximativ 50.000 de euro pentru Elena Udrea, a susținut în instanță că banii au fost virați de Ștefan Lungu, consilierul fostului ministru și îi erau destinați bunei sale prietene, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții.

“Banii i-am cheltuit cu Ana Maria Topoliceanu, cum a vrut ea, erau banii ei. Am înțeles că Ștefan Lungu are o datorie la ea. Nu putea să retragă bani din firmă și s-a apelat la modalitatea de a vira bani în contul societății mele. Sumele le-am cheltuit cu Ana Maria Topoliceanu, la indicația ei, pe bilete de avion, excursii, pentru noi și familia ei.

Nu m-am gândit că m-ar pune într-o situație ilicită și imorală. Dacă aș fi avut o oricât de mică bănuială despre proveniența banilor, aș fi solicitat ca banii să-mi fie dați cash nu prin societatea mea. Pentru doamna Udrea nu am plătit nimic, niciodată.

Din acei bani am plătit o excursie în Grecia pentru mine și Topoliceanu. În total s-au încasat 47.000 de euro de la SC Last Time Studio SRL (controlată de Ștefan Lungu — n.r.), iar după impozitare suma a fost de 26.000 euro”, a declarat Tudor Breazu în dosarul Gala Bute.

Breazu, martor și în dosarul Hidroelectrica

Tudor Breazu a fost audiat și în dosarul Hidroelectrica, acolo unde a mărturisit că a văzut o plasă de 5 milioane de euro la Ana Maria Topoliceau în birou, bani care ar fi ajuns ulterior la Elena Udrea. Breazu spune însă că nu-și amintește dacă Topoliceanu i-a spus că este vorba de presupusa mită dată de Bogdan Buzăianu și nici nu știe dacă aceasta a ajuns, într-adevăr, la Elena Udrea. El a confirmat, însă, că Ana Maria Topoliceanu a încercat să-l influențeze să dea declarații ”neadevărate” împotriva Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute, în schimbul unei pedepse mai blânde. Breazu și Topoliceau au avut o relație apropiată și chiar a împărțit același apartament.

La sfârșitul anului trecut, Tudor Breazu și Rudel Obreja au formulat o contestație la executare în dosarul gala Bute, respinsă de judecători după moartea fostului președinte al Federației Române de Box.

ADVERTISEMENT
Tags: