News

Tulcenii din Piața Veche, la un pas de tragedie. Bucăți dintr-un bloc s-au prăbușit în plină zi

Centura superioară a acoperișului unui bloc din Tulcea s-a prăbușit, distrugând două mașini și magazinul aflat la parterul imobilului.
06.03.2023 | 09:02
Blocul este construit în anii 1967-1968 Foto: Tulcea Noastră
ADVERTISEMENT

Incidentul s-a produs duminică, în jurul orelor 17.00, la blocul I6 din Piața Veche din Tulcea. În cădere, bucățile din structura de beton armat au distrus două balcoane de la ultimul etaj, iar  la sol, două autoturisme parcate regulamentar și partea din față a unui spațiu comercial aflat la parterul clădirii.

Bucăți dintr-un bloc din Tulcea s-au prăbușit în plină zi

Imobilul a fost construit în perioada 1967-1968, iar “structura de rezistență este precară”, relatează publicația locală Tulcea Noastră. Sursa citată mai precizează că locatarii blocului, în majoritate persoane în vârstă, s-au plâns de foarte multe ori autorităților locale cu privire la faptul că pereții clădirii “tremură” de fiecare dată când pe stradă trec mașini mari, chiar și autobuzele de transport public, însă n-au fost luați în serios.

ADVERTISEMENT

Zona în care s-a produs incidentul este, de obicei una foarte aglomerată. Din fericire, nu au fost semnalate victime. La fața locului s-au deplasat două autospeciale ale ISU Tulcea, urmând să fie stabilite cauzele exacte care au dus la prăbușirea structurii din beton.

50 de imobile din municipiu, încadrate în clase de risc seismic

În urma expertizărilor, 50 de imobile din municipiu se află în clasele de risc seismic II şi III, iar Primăria Tulcea caută surse de finanţare nerambursabilă necesare finanţării proiectelor de consolidare şi/sau reabilitare termică, informează publicația locală Ziarul Delta.

ADVERTISEMENT

Nouă blocuri de locuințe dintre cele 50 de imobile au fost introduse în clasa a II-a de risc seismic, ceea ce înseamnă că pot suferi degradări structurale majore, în cazul unui cutremur.

Restul de 41 de blocuri de locuințe au fost încadrate în clasa a III-a, ceea ce înseamnă că, în caz de seism, pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţa structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante.

ADVERTISEMENT

Sursa citată mi precizează că, deşi există o listă a clădirilor care sunt în pericol în caz de cutremur, aceasta nu este însă completă. Motivul: nu există o inventariere şi o evidenţă a clădirilor existente pe teritoriul municipiului. De aceea, Primăria Tulcea va inventaria clădirile cu peste trei etaje cu destinaţia de locuinţă construite înainte de anul 1978.

Pe de altă parte, ”Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta nu deține o evidență cu imobilele încadrate în clasele de risc seismic din județul Tulcea”, a declarat pentru Info Sud-Est purtătorul de cuvânt al instituției, care a adăugat că a fost solicitată tuturor primăriilor o astfel de statistică, însă acestea au spus că nu există astfel de clădiri.

ADVERTISEMENT

“În ultimul semestru al anului trecut, am trimis către toate primăriile din județ informări prin care le-am solicitat să comunice dacă pe teritoriul administrativ există astfel de clădiri. A venit răspunsul de la toate și nu au astfel de clădiri”, a precizat Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Delta.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza...
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza pe regiuni în perioada 13 - 26 mai
Imagini rare cu fiica cea mare a lui Ilie Năstase. Nathalie are 48...
Imagini rare cu fiica cea mare a lui Ilie Năstase. Nathalie are 48 de ani şi este o persoană extrem de discretă
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Noi reguli pentru eliberarea certificatului de concediu medical
Noi reguli pentru eliberarea certificatului de concediu medical
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată