News

Tulcenii din Piața Veche, la un pas de tragedie. Bucăți dintr-un bloc s-au prăbușit în plină zi

Centura superioară a acoperișului unui bloc din Tulcea s-a prăbușit, distrugând două mașini și magazinul aflat la parterul imobilului.
06.03.2023 | 09:02
Blocul este construit în anii 1967-1968 Foto: Tulcea Noastră
ADVERTISEMENT

Incidentul s-a produs duminică, în jurul orelor 17.00, la blocul I6 din Piața Veche din Tulcea. În cădere, bucățile din structura de beton armat au distrus două balcoane de la ultimul etaj, iar  la sol, două autoturisme parcate regulamentar și partea din față a unui spațiu comercial aflat la parterul clădirii.

Bucăți dintr-un bloc din Tulcea s-au prăbușit în plină zi

Imobilul a fost construit în perioada 1967-1968, iar “structura de rezistență este precară”, relatează publicația locală Tulcea Noastră. Sursa citată mai precizează că locatarii blocului, în majoritate persoane în vârstă, s-au plâns de foarte multe ori autorităților locale cu privire la faptul că pereții clădirii “tremură” de fiecare dată când pe stradă trec mașini mari, chiar și autobuzele de transport public, însă n-au fost luați în serios.

ADVERTISEMENT

Zona în care s-a produs incidentul este, de obicei una foarte aglomerată. Din fericire, nu au fost semnalate victime. La fața locului s-au deplasat două autospeciale ale ISU Tulcea, urmând să fie stabilite cauzele exacte care au dus la prăbușirea structurii din beton.

50 de imobile din municipiu, încadrate în clase de risc seismic

În urma expertizărilor, 50 de imobile din municipiu se află în clasele de risc seismic II şi III, iar Primăria Tulcea caută surse de finanţare nerambursabilă necesare finanţării proiectelor de consolidare şi/sau reabilitare termică, informează publicația locală Ziarul Delta.

ADVERTISEMENT

Nouă blocuri de locuințe dintre cele 50 de imobile au fost introduse în clasa a II-a de risc seismic, ceea ce înseamnă că pot suferi degradări structurale majore, în cazul unui cutremur.

Restul de 41 de blocuri de locuințe au fost încadrate în clasa a III-a, ceea ce înseamnă că, în caz de seism, pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţa structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante.

ADVERTISEMENT

Sursa citată mi precizează că, deşi există o listă a clădirilor care sunt în pericol în caz de cutremur, aceasta nu este însă completă. Motivul: nu există o inventariere şi o evidenţă a clădirilor existente pe teritoriul municipiului. De aceea, Primăria Tulcea va inventaria clădirile cu peste trei etaje cu destinaţia de locuinţă construite înainte de anul 1978.

Pe de altă parte, ”Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta nu deține o evidență cu imobilele încadrate în clasele de risc seismic din județul Tulcea”, a declarat pentru Info Sud-Est purtătorul de cuvânt al instituției, care a adăugat că a fost solicitată tuturor primăriilor o astfel de statistică, însă acestea au spus că nu există astfel de clădiri.

ADVERTISEMENT

“În ultimul semestru al anului trecut, am trimis către toate primăriile din județ informări prin care le-am solicitat să comunice dacă pe teritoriul administrativ există astfel de clădiri. A venit răspunsul de la toate și nu au astfel de clădiri”, a precizat Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Delta.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink