News

Turistul căutat 3 zile de salvamontiști pe munte nu poate fi sancționat. Bărbatul era acasă în tot acest timp

Turistul din România căutat 3 zile de salvamontiști prin munți, care era acasă în tot acest timp, nu poate fi sancționat de autorități.
24.08.2021 | 08:23
Turistul cautat 3 zile de salvamontisti pe munte nu poate fi sanctionat Barbatul era acasa in tot acest timp
ADVERTISEMENT

Un turist de 36 de ani din România care era căutat de autoritățile prahovene de sâmbătă seară, după ce acesta anunțase că s-a rătăcit pe traseul Piciorul Pietrei Arse, era acasă.

În ciuda acestei situații cu adevărat revoltătoare, care a pus pe jar multe cadre din Salvamont într-o perioadă relativ lungă de timp, cetățeanul va scăpa fără nicio sancțiune.

ADVERTISEMENT

Turistul căutat 3 zile de salvamontiști prin munți, care era bine acasă, nu poate fi sancționat

Un român de 36 de ani din Bucureşti a fost căutat timp de 3 zile de salvamontişti din cadrul formaţiilor Salvamont Prahova, Sinaia şi Buşteni, jandarmi şi pompieri, salvatorii făcând şi un apel către cei care deţin informaţii ce pot fi de folos.

”Am sunat permanent pe numărul lui, dădea semn de telefon închis. În cele din urmă, i-am trimis un mesaj pe WhatsApp şi astăzi ( n.r. luni, 23 august) am văzut că a citit mesajul.

ADVERTISEMENT

L-am întrebat de ce nu ne-a anunţat şi pe noi şi ne-a spus că nu s-a gândit”, a declarat şeful Salvamont Sinaia, Nae Cojanu.

În ciuda situației grave create, bărbatul din Capitală nu poate fi tras în niciun fel la răspundere pentru ceea ce a făcut.

ADVERTISEMENT

Acestuia nu i se poate face mare lucru, iar explicația este cât se poate de simplă: nu există bază legală pentru incriminarea unei astfel de fapte, conform ObservatorNews.

Bărbatul se afla pe munte, în coborâre în Masivul Bucegi, de la Piatra Arsă către Sinaia, atunci când a sunat la 112 și a cerut ajutor. Conform procedurilor, numeroase echipe de salvamontiști și jandarmi montani au plecat imediat în căutarea lui, iar căutările au continuat până luni, inclusiv.

ADVERTISEMENT

Serviciului Național Salvamont: ”Astfel de situații depășesc capacitatea noastră de înțelegere”

Salvatorii implicați în acest caz se arată dezamăgiți de faptul că există persoane care comit astfel de gesturi.

”După 3 zile de căutari, zi şi noapte, de la apelul de urgenţă lansat de cel cu probleme, după un efort deosebit a zeci de salvatori, după resurse umane, materiale şi financiare consumate, abia acum cel dispărut a binevoit să îşi pornească telefonul şi astfel să aflăm că el se află bine merci la domiciliu.

Noi nu mai putem spune nimic, astfel de situaţii depăşesc capacitatea noastră de înţelegere”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Serviciului Naţional Salvamont.

Când a fost întrebat de ce nu a anunţat autoritățile că se află în siguranţă, bărbatul a răspuns că ”nu s-a gândit” la acest aspect.

ADVERTISEMENT