News

TVA de doar 5% pentru lemnele de foc. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea prin care se stabilește reducerea cotei de TVA pentru lemnul de foc în cazul persoanelor fizice, dar și pentru unele instituții publice.
08.12.2021 | 20:36
TVA de doar 5 pentru lemnele de foc Legea a fost promulgata de Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, 8 decembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat, chiar două legi pe această temă, care stabilesc o scădere a TVA pentru lemnul de foc de la 19% la 5%.

Reducerea se aplică pentru persoanele fizice și pentru școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială.

ADVERTISEMENT

TVA de doar 5% pentru lemnele de foc

Plenul Camerei Deputaților în calitate de for decizional a votat, pe 9 noiembrie, cele două proiecte de lege prin care se stabilește o scădere a valorii TVA pentru lemnul de foc de la 19% la 5%.

Aceste propuneri legislative sunt inițiate de către grupul parlamentar al Partidului Social Democrat.

ADVERTISEMENT

Se aplică cota de TVA redusă la 5% doar pentru aprovizionarea cu lemne de foc, fie că sunt sub formă de bușteni, bușteni, crengi, ramuri sau alte forme asemănătoare, care se regăsesc la codurile NC 4401 11 00 și 4401 12 00.

De asemenea, livrările trebuie să fie realizate către persoane juridice sau alte entități, oricare ar fi forma lor juridică de organizare, precum școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială, se precizează în cadrul acestei legi.

ADVERTISEMENT

Ce se prevede în celălalt text de lege

În cealaltă lege promulgată de șeful statului se prevede că TVA de 5% se aplică la baza de impozitare în cazul următoarelor livrări de bunuri și prestări de servicii: furnizare de lemne de foc către persoane fizice sub formă de bușteni, bușteni, crengi, ramuri sau forme asemănătoare care se clasifică sub codurile NC 4401 11 00 și 4401 12 00.

La ora actuală, TVA pentru livrările de lemne de foc reprezintă 19%, se precizează în expunerea de motive a textului de lege votat de deputați și promulgat de președintele Iohannis.

ADVERTISEMENT

Proiectele de lege prevăd amândouă posibilitatea aplicării cotei reduse de TVA de la 1 decembrie 2021 și au fost votate de Camera Deputaților pe 9 noiembrie.

Peste 2,7 milioane de oameni folosesc încălzirea pe lemne

În expunerea de motive, autorii proiectului menționează că numărul de locuințe care utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire se ridică la peste 2,733 milioane.

Ceea ce înseamnă 85% din numărul total de locuințe din mediul rural, ale căror locatari sunt în principal persoane pensionare și cu venituri mici.

În prezent, numărul gospodăriilor care se încălzesc cu lemne de foc este de peste 3,5 milioane, adică mai mult de 45% din totalul de gospodării de la nivelul întregii țări.

Cu toate că era o măsură foarte importantă și în pofida termenului fixat de 1 decembrie, aceste proiecte au fost transmise pentru promulgare președintelui Iohannis abia pe 20 noiembrie.

Mai apoi președintele le-a adoptat abia miercuri, 8 decembrie. Astfel, reducerea cotei de TVA se va aplica doar după ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT