News

TVA de doar 5% pentru o nouă categorie de produse. Klaus Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care o nouă categorie de produse va avea parte de cota de TVA redusă la 5%. Măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2022.
11.12.2021 | 15:45
TVA de doar 5 pentru o noua categorie de produse Klaus Iohannis a promulgat legea
ADVERTISEMENT

O nouă categorie de produse va beneficia de cota de TVA redusă din 1 ianuarie 2022. Este vorba de preţurile la cărţile electronice comercializate în România.

Acestea vor scădea după ce, vineri, preşedintele a promulgat o iniţiativă legislativă de reducere a TVA pentru e-books şi presa digitală.

ADVERTISEMENT

Măsura se va aplica de la începutul anului viitor când cota de TVA pentru aceste categorii va coborî de la 19% la 5%.

TVA coboară la 5% pentru cărţile electronice. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Cărţile electronice vor beneficia de cota de TVA redusă din 1 ianuarie 2022, după ce Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat inițiativa prin Decret nr. 1283/2021, ce devine Legea nr.291/2021, conform ZF, citat de Antena3.

ADVERTISEMENT

“La articolul 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:

a) livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică, cu excepţia celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conţinut video sau un conţinut muzical audio şi a celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii”, aşa cum scrie în legea promulgată.

ADVERTISEMENT

Măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2022

Proiectul de reducere de la 19% la 5% a TVA pentru cărţile electronice şi presa digitală se aliniază situției regăsite în alte  17 state ale Uniunii Europene.

Pentru a se aplica de la începutul anului viitor, această lege trebuie să mai fie publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Tot în această săptămână, președintele Klaus Iohannis a promulgat, două legi care stabilesc o scădere a TVA pentru lemnul de foc de la 19% la 5%.

Reducerea se aplică pentru persoanele fizice și pentru școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială.

Cota redusă de TVA se aplica doar pentru aprovizionarea cu lemne de foc, fie că sunt sub formă de bușteni, bușteni, crengi, ramuri sau alte forme asemănătoare, care se regăsesc la codurile NC 4401 11 00 și 4401 12 00.

ADVERTISEMENT