News

Ucraina a anunţat că opreşte lucrările pe Canalul Bâstroe. Ministerul Transporturilor a comunicat concluziile întâlnirii de marţi

Ucraina s-a angajat să oprească orice lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe, în urma consultărilor de marţi, mediate de Comisia Europenă.
07.03.2023 | 18:47
Ucraina a anuntat ca opreste lucrarile pe Canalul Bastroe Ministerul Transporturilor a comunicat concluziile intalnirii de marti
Ucraina opreşte temporar dragarea Canalului Bâstroe
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu, a anunţat după întâlnirea dintre delegaţiile română şi ucraineană pe tema lucrărilor de pe Canalul Bâstroe, că partea ucraineană s-a angajat să oprească orice fel de dragaj până la clarificarea situaţiei.

Data începerii măsurătorilor a rămas 15 martie

Discuţiile au fost supervizate de o delegaţie a Comisiei Europene care a sosit de luni în România. În urma convorbirilor, partea ucraineană a fost de acord să suspende orice acţiune de dragaj pe Canalul Bâstroe cel puţin până la data de 15 martie, când urmează să înceapă măsurătorile.

ADVERTISEMENT

“Vestea bună este că Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia şi pe Bâstroe şi am stabilit împreună cu delegaţia Comisiei Europene că activitatea principală de la acest moment se va canaliza către consolidarea canalului Sulina, investiţiile în canalul Sulina în aşa fel încât să creştem capacitatea de tranzit pentru preluarea tuturor navelor care sunt pe clusterul Dunării maritime. (…) Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj, fie el operaţional, de întreţinere sau altă formă”, a declarat Ionel Scrioşteanu, după discuţii, citat de News.ro.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a mai precizat că a rămas valabil calendarul stabilit de cele două părți, prin urmare măsurătorile pe canalul Bîstroe vor începe pe 15 martie. Pentru analizarea rezultatelor şi concluzii au fost rezervate zece zile după înceheierea măsurătorilor.

ADVERTISEMENT

“Calendarul de măsurători rămâne valabil, rămâne să primim acel accept din partea Ministerului Apărării din Ucraina pentru că este o zonă dificilă din punct de vedere al riscurilor, în măsura în care vom primi acel acord, acel aviz şi condiţiile în care se va desfăşura măsurătoarea, începând din 15 martie vom intra la măsurători.

Cel mai important este că până se vor finaliza măsurătorile nu vor mai face alte tipuri de activităţi de dragaj. După ce vom avea aceste măsurători, vom vedea care sunt măsurile şi dacă sunt necesare măsuri de luat în acea zonă”, a mai spus Scrioşteanu.

ADVERTISEMENT

Scandalul legat de lucrările pe canalul Bâstroe a revenit o dată cu declaraţiile lui Sorin Grindeanu, din 15 februarie, care acuza că Ucraina face lucrări de dragare pe acest segment, el susținând în acelaşi timp că Ministerul Mediului și cel de Externe trebuie să vină cu o poziție.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a avut o vehementă luare de poziţie pe acest subiect, spunând că poporul român nu acceptă să rămână fără Delta Dunării. “România nu permite sub nicio formă distrugerea #Deltei Dunării! Lucrările de pe Canalul #Bâstroe trebuie să înceteze ACUM! Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării! Vreau să fiu foarte clar: minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze!”, a transmis Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Vinerea trecută a avut loc prima întâlnire tehnică, în format videoconferință, la nivel de experți între partea română și cea ucraineană pe tema scandalului legat de lucrările pe care Kievul le execută la Canalul Bâstroe. Întâlnirea a fost coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părți.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Tragedie la Hollywood. A murit un nume de referință
Tragedie la Hollywood. A murit un nume de referință
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Suprinzător ce a urmat
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși