News

Ucraina îi dă voie României să măsoare adâncimea Canalului Bâstroe. Concluziile primei discuţii dintre experţii celor două ţări

Măsurarea Canalului Bâstroe va începe pe 15 martie. Experţii din România şi Ucraina au avut vineri primele discuţii după izbucnirea scandalului.
03.03.2023 | 14:33
Ucraina ii da voie Romaniei sa masoare adancimea Canalului Bastroe Concluziile primei discutii dintre expertii celor doua tari
Încep măsurătorile pe Canalul Bâstroe
ADVERTISEMENT

Vineri a avut loc prima întâlnire tehnică, în format videoconferință, la nivel de experți între partea română și cea ucraineană pe tema scandalului legat de lucrările pe care Kievul le execută la Canalul Bâstroe. Întâlnirea a fost coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părți.

Se vor face măsurători pe braţul Chilia şi Canalul Bâstroe

Participanții la discuţii au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023. Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi. Aceștia se vor întâlni luni, 6 martie, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze aproximativ 10 zile.

ADVERTISEMENT

“Cele două părți au convenit că este cea mai bună soluție care să clarifice informațiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe și a Brațului Chilia. Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe. Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Luni va avea loc o nouă discuţie între Ministerul Transporturilor din România şi Autoritatea Portuară Ucraineană, urmând să se stabilească detaliile tehnice ale măsurătorilor, legate de echipamentul şi navele ce vor fi folosite la acţiune.

ADVERTISEMENT

Scandalul legat de lucrările pe canalul Bâstroe a revenit o dată cu declaraţiile lui Sorin Grindeanu, din 15 februarie, care acuza că Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe, susținând că Ministerul Mediului și cel de Externe trebuie să vină cu o poziție.

“Pe Bâstroe sunt informat că au început lucrări, tocmai de aceea am provocat această întâlnire, tocmai de aceea am încercat să venim cu date, deşi nu e responsabilitatea Ministerului Transporturilor”, a declarat Sorin Grindeanu, care a subliniat că “este nevoie să respectăm şi tratatele internaţionale”.

ADVERTISEMENT

Liderul PSD Marcel Ciolacu a avut o vehementă luare de poziţie pe acest subiect, spunând că poporul român nu acceptă să rămână fără Delta Dunării. “România nu permite sub nicio formă distrugerea #Deltei Dunării! Lucrările de pe Canalul #Bâstroe trebuie să înceteze ACUM!

Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării! Vreau să fiu foarte clar: minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Scandalul Bâstroe a început în 2004, când Ucraina a început lucrări de lărgire și adâncire a canalului care face o legătură între Brațul Chilia și Marea Neagră, pentru a permite accesul vaselor maritime. La sesizarea României, mai multe organisme internaționale, cum ar fi Comisia Internațională pentru Protecția Dunării au stabilit că lucrările încălcă prevederile internaționale și pun în pericol major ecosistemul Deltei. Astfel, în 2006, Ucrainei i s-a interzis continuarea lucrărilor.

ADVERTISEMENT