News

Ucraina, amenințări grave. Rusia s-ar pregăti să ducă arme nucleare în Crimeea

14.04.2021 | 23:47
Ucraina amenintari grave Rusia sar pregati sa duca arme nucleare in Crimeea
ADVERTISEMENT

Ministrul ucrainean al Apărării a acuzat miercuri Rusia că se pregătește să stocheze arme nucleare în Crimeea și a avertizat că Moscova ar putea ataca Ucraina pentru a asigura aprovizionarea cu apă a peninsulei anexate.

Andrii Taran, a mai declarat, înainte de o întâlnire de urgență a NATO cu miniștrii aliați ai apărării și de externe, că nu poate exclude posibilitatea ca forțele rusești din Crimeea să „lanseze provocări militare de substanțiale” în acest an.

ADVERTISEMENT

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, printr-o acțiune care a declanșat sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

Rusia s-ar pregăti să ducă arme nucleare în Crimeea

„Infrastructura Crimeei este pregătită pentru stocarea armelor nucleare”, a declarat Taran pentru subcomisia de apărare a Parlamentului European, relatează Reuters. „Prezența munițiilor nucleare în peninsulă poate declanșa o serie întreagă de probleme politice, juridice și morale complexe”.

ADVERTISEMENT

Andrii Taran nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmația sa, dar a spus că Rusia a comasat 110.000 de soldați la frontiera Ucrainei în 56 de grupuri tactice de dimensiuni unui batalion, citând cele mai recente informații ucrainene.

Rusia spune că NATO, nu Moscova, desfășoară acțiuni militare amenințătoare în Europa. Ministrul Apărării, Sergei Shoigu, a declarat marți că manevrele sale de forță fac parte din exerciții legitime pentru a testa disponibilitatea în luptă.

ADVERTISEMENT

Orice decizie a Rusiei de a muta arme nucleare în Crimeea ar marca o agravare semnificativă a tensiunilor est-vest.

De asemenea, ar fi un obstacol în calea semnării unui nou tratat de control al armelor între Statele Unite și Rusia, care impune restricții asupra rachetelor terestre și submarine utilizate pentru a transporta focoase nucleare.

ADVERTISEMENT

Luptele s-au intensificat în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale se luptă de șapte ani cu separatiștii susținuți de Rusia într-un conflict despre care Kievul spune că a ucis 14.000 de oameni.

NATO spune că numărul trupelor rusești aflate la granițele Ucrainei este cel mai mare din 2014.

ADVERTISEMENT
Tags: