News

Ucraina, apel disperat către liderii UE. Jumătate din țară a rămas fără curent și căldură

Ucraina cere ajutorul Uniunii Europene după ce mai bine de jumătate din țară a rămas fără curent electric și căldură în urma bombardamentelor.
18.11.2022 | 21:39
Ucraina apel disperat catre liderii UE Jumatate din tara a ramas fara curent si caldura
Război Ucraina. Apel disperat spre liderii UE. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Denis Șmigal a anunțat că mai bine de jumătate din infrastructurile energetice ale Ucrainei au fost scoase din funcțiune de ruși, în urma bombardamentelor de la începutul lunii octombrie până în prezent.

Ucraina, apel disperat de ajutor către UE

”Rusia îşi continuă atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile esenţiale a Ucrainei, luptând contra populaţiei civile şi privând-o de lumină, apă, încălzire şi comunicaţii în timpul iernii.

ADVERTISEMENT

Aproape jumătate din sistemul nostru energetic a fost scos din funcţiune”, a transmis Şmigal în timpul confrințe de presă la care era prezent și vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

În acest context, Șmigal a cerut Uniunii Europene ”sprijin suplimentar energetic și financiar” ca Ucraina să facă față situației din această iarnă. Kievul are nevoie disperată de echipamente și fonduri pentru achiziția de gaze naturale și pentru a-și putea repara și consolida sectorul energetic.

ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunțase că țara sa se confruntă cu noi întreruperi de curent, după mai multe atacuri cu rachete rusești, exact în momentul în care temperaturile scad până la îngheț și mai jos.

În mesajul său transmis populației, Zelenski a explicat că echipajele ucrainene fac totul pentru a normaliza aprovizionarea, dar au existat ”din nou întreruperi de urgență pe lângă cele de stabilizare planificate”.

ADVERTISEMENT

”În prezent, peste 10 milioane de ucraineni sunt fără electricitate”, transmis Zelenski. Cele mai multe întreruperi au loc în regiunile Vinnytsia, Odesa, Sumy și Kiev, a transmis președintele.

Zelenski insistă asupra faptului că doar atunci când NATO va securiza cerul Ucrainei situația se va ameliora. ”Din nou și din nou, repetăm ​​partenerilor noștri că doar protecția deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât și Europa de multe posibile escalade ale agresiunii ruse și cu siguranță va încuraja Rusia să pună capăt cu adevărat războiului”, a transmis Zelenski.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, NATO nu poate face acest lucru fără să declare implicit război Rusiei și să declanșeze Al Treilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT