News

Ucrainenii fugiți în România prin munți preferau să moară de frig decât să-și dezvăluie locația

Autoritățile caută de aproape două zile un grup de Ucrainei care a trecut granița prin Munții Maramureșului. Oamenii refuză să-li dezvăluia locația.
25.12.2022 | 15:41
Ucrainenii fugiti in Romania prin munti preferau sa moara de frig decat sasi dezvaluie locatia
Poliția de frontieră caută mai mulți cetățeni ucraineni care au trecut granița prin Munții Maramureșului / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Situație disperată la granița alpină cu Ucraina, pe unde, în cursul zilei de sâmbătă, au intrat în țară șase cetățeni ucraineni. Aceștia au ajuns în România, însă nu toți au reușit să străbată muntele.

Unul dintre ucraineni, lăsat în urmă de ceilalți

Duminică dimineața, salvamontiștii și polițiștii de frontieră au reluat căutările în Munții Maramureșului, la circa 1.800 metri altitudine, acolo unde se presupune că s-au rătăcit patru din cei șase ucraineni.

ADVERTISEMENT

Doi dintre ei sunt răniți, iar unul care se afla în stare mai gravă a fost recuperat de salvamontiști, după ce a fost lăsat în urmă de ceilalți trei. El a fost nevoit să apeleze la echipele de salvare, însă inițial a refuzat să-și ofere locația.

„Din informaţiile pe care le avem în prezent, grupul s-a scindat: trei au pornit spre baza muntelui, pe teritoriul României, iar al patrulea, aflat în imposibilitatea de a se deplasa, a rămas în aşteptarea echipelor de salvare.

ADVERTISEMENT

Este foarte probabil ca distanţa între grup şi cetăţeanul ucrainean rămas să fie de aproximativ 5 kilometri”, a declarat Oana Pârcălab, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, potrivit Agerpres.

Bărbatul a refuza, inițial, să ofere salvamontiștilor locația

În cele din urmă, cetățeanul ucrainean a acceptat să le spună căutătorilor unde se află, într-un moment în care starea lui putea deveni critică.

ADVERTISEMENT

“Este în viaţă. Cu hipotermie, dar conştient şi s-a putut comunica cu el în dimineaţa asta. A ales într-un final să ne asculte şi să ne ofere localizarea. Era circumspect cu localizarea, fapt care ne-a îngreunat căutarea enorm. (…)

Mai sunt încă trei despre care nu ştim unde sunt fiindcă nu au semnal telefonic, iar unul dintre ei este, de asemenea, rănit”, a declarat Dan Benga, directorul Salvamont Maramureș.

ADVERTISEMENT

Primii doi ucraineni, găsiți în șoc hipotermic

Din grupul de șase ucraineni care a forțat granița prin Munții Maramureșului, autoritățile române au reușit să mai salveze doi bărbați, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Aceștia au fost găsiți în șoc hipotermic iar în prezent se află sub supravegherea medicilor

ADVERTISEMENT
Tags: