News

UE a stabilit calendarul aderării României la Schengen. Când se va da votul decisiv

Aderarea României la Spațiul Schengen a devenit o chestiuni de săptămâni. Președinția cehă a UE a stabilit calendarul de urmat până la votul care se va da în Consiliul JAI.
01.11.2022 | 11:58
UE a stabilit calendarul aderarii Romaniei la Schengen Cand se va da votul decisiv
UE a stabilit calendarul aderării României la Schengen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Consiliul Uniunii Europene a stabilit luni calendarul de aderare la zona de liberă circulație Schengen pentru cele trei state candidate, România, Bulgaria și Croația. Conforma acestuia, vor avea loc două reuniuni în luna noiembrie, urmând ca votul decisiv să fie dat în prima decadă a lui decembrie.

A fi sau a nu fi în Schengen, din 9 decembrie

Prima dintre cele trei etape rămase până la votul din decembrie va avea loc pe 9 noiembrie, când președinția cehă a Consiliului UE va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți despre rezultatele vizitelor efectuate în România, Bulgaria și Croația.

ADVERTISEMENT

Urmează, pe 15 noiembrie, prezentarea concluziilor și la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), pentru ca miniştrii justiţiei şi Afacerilor Interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să se întâlnească la Praga în zilele de 8-9 decembrie.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a explicat într-o postare pe Facebook ce presupune fiecare dintre aceste trei etape. Pe 9 noiembrie, preşedinţia cehă a Consiliului UE va informa Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) despre aceste vizite şi rezultatele pozitive – cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen.

ADVERTISEMENT

Vă amintesc că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru ”informaţii actualizate” despre modul în care România îndeplineşte condiţiile de aderare. COREPER va primi raportul acestor vizite la întâlnirea din noiembrie, a detaliat acesta.

După reuniunea informală din 15 noiembrie urmează cea mai importantă etapă. Pe 8 şi 9 decembrie se reuneşte Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne şi vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen.

ADVERTISEMENT

România merită să fie în Schengen, îndeplinim toate condiţiile impuse tuturor celorlalte state membre şi românii au stat de-ajuns la cozi prin Europa, a mai transmis europarlamentarul.

Ultimul Consiliu JAI în care s-a votat admiterea României în Spațiul Schengen a avut loc pe 22 septembrie 2011, când Olanda și Finlanda s-au opus aderării.

ADVERTISEMENT

În momentul de față persistă un semn de întrebare cu privire la opțiunea pozitivă a Olandei, în condițiile în care parlamentul de la Haga a adoptat o rezoluție prin care îi cere guvernului Mark Rutte să se pronunțe împotriva acceptării României în spațiul comunitar de liberă circulație.

ADVERTISEMENT