News

UE își va deschide porțile pentru călătorii complet vaccinați anti-Covid din țările situate în afara blocului

UE a decis miercuri ridicarea restricțiilor de tranzit pentru călătorii complet vaccinați anti-Covid din țările situate în afara blocului comunitar.
19.05.2021 | 15:34
UE isi va deschide portile pentru calatorii complet vaccinati antiCovid din tarile situate in afara blocului
ADVERTISEMENT

La mijlocul acestei săptămâni, oficialii statelor membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord pentru a permite intrarea în spațiul comunitar a călătorilor din ţări terţe care au primit dozele necesare de vaccin anti-Covid-19 autorizate la nivel european.

Astfel, în perspectiva sezonului turistic care urmează, ambasadorii din cele 27 de state membre ale UE au acceptat o propunere a Comisiei Europene din 3 mai de a relaxa cerințele pentru a determina care sunt țările ”sigure” și de a permite accesul vizitatorilor complet vaccinați din alte state, scrie publicația The Local.

ADVERTISEMENT

UE, acord privind deschiderea frontierelor pentru călătorii complet vaccinați anti-Covid din afara blocului

Spațiul UE şi-a închis frontierele externe în luna martie a anului trecut pentru călătoriile ”neesenţiale” şi a stabilit începând din iunie o listă restrânsă, revizuită cu regularitate, a ţărilor terţe ai căror rezidenţi vaccinaţi sau nu pot intra în spaţiul blocului comunitar.

În prezent, UE are o mică ”listă sigură” de țări din care călătorii au permis accesul și pentru vizite neesențiale date fiind ratele de infecție scăzute.

ADVERTISEMENT

Lista include Australia, Noua Zeelandă și Israel. Marea Britanie este așteptată să fie adăugată oficial la această listă vineri, deși unele țări din UE, precum Franța, au ”furat” startul și au permis călătoriile neesențiale din Marea Britanie.

Călătorilor din aceste țări li se permite să intre în blocul comunitar chiar dacă nu sunt vaccinați, dar, în general, trebuie să prezinte dovezi ale unui test negativ recent.

ADVERTISEMENT

În prezent, UE lucrează în paralel și la un ”certificat Covid-19”, care va permite călătorilor să demonstreze că sunt fie vaccinați, recuperați de la Covid, fie au avut recent rezultate negative.

La întrunirea din această săptămână, reprezentanții statelor membre au acceptat de asemenea să flexibilizeze criteriul ratei de incidenţă a contaminărilor cu SARS-CoV-2 luat în calcul pentru elaborarea acestei liste.

ADVERTISEMENT

În consecință, CE a recomandat ca rata numărului de cazuri să fie crescută la 100. În schimb, ambasadorii UE au ales 75. Persoanele care au fost vaccinate trebuie să fi beneficiat de un vaccin aprobat de UE, prioritate având cele de pe lista de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Șefa Comisie Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit planul blocului ”de a reînvia industria turismului”

La începutul acestei luni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit planul blocului ”de a reînvia industria turismului și de a reaprinde prietenii transfrontaliere”.

”Propunem să întâmpinăm din nou vizitatorii vaccinați și pe cei din țările cu o situație de sănătate bună. Dar, dacă apar variante, trebuie să acționăm rapid: propunem un mecanism de suspendare de urgență al UE”, a spus Von der Leyen, scrie sursa citată.

Astfel, pentru a reduce posibilitatea ca unele variante de COVID să intre în Uniune, va putea fi folosit un mecanism de restricționare de urgență.

ADVERTISEMENT