News

UE nu se poate lipsi de resursele lui Putin. Importurile de gaz lichefiat din Rusia doboară recordurile în 2023

Față de 2022, volumul de gaz natural lichefiat rusesc importat de Uniunea Europeană în perioada ianuarie-iulie a crescut cu 1,7%.
30.08.2023 | 14:32
UE nu se poate lipsi de resursele lui Putin Importurile de gaz lichefiat din Rusia doboara recordurile in 2023
UE importă din Rusia cantităţi impresionante de gaz natural lichefiat Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Rusia ar putea exporta în acest an cantități record de gaz natural lichefiat (GNL) către Uniunea Europeană, în ciuda dorinței Bruxelles-ului de a elimina treptat dependenţa de sursele de energie rusești până în 2027, susține organizația internațională nonguvernamentală Global Witness, citată de Financial Times.

Spania este cel mai mare importator de gaz lichefiat din Rusia

Pe baza cifrelor din primele șapte luni ale acestui an, la nivel global China rămâne lider în ceea ce privește volumul de GNL rusesc importat, urmată de Spania și Belgia. Potrivit datelor Global Witness, Spania a importat 7,47 milioane de metri cubi de gaz din Rusia din ianuarie până în iulie, iar Belgia 7,08 milioane de metri cubi.

ADVERTISEMENT

Dacă raportat la 2022 importul de GNL din Rusia la nivelul UE a fost mai mare cu 1,7%, faţă de 2021 se constată o creştere de 40% a importurilor. Analiza mai arată că, totuşi, din august 2022 până în martie 2023, Uniunea a reușit să reducă consumul total de gaze cu 17,7 la sută, față de consumul mediu în aceleași luni, din perioada 2017-2022.

Trebuie spus că aceste creșteri procentuale atât de semnificative pornesc de la o bază destul de scăzută, deoarece UE nu a importat cantități semnificative de GNL înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Analiza ONG-ului se bazează pe datele companiei de analiză Kpler, care a arătat că UE importă cu aproximativ 1,7% mai mult GNL rusesc decât în 2022, când importurile au atins un nivel record.

Global Witness mai adaugă că prețul GNL-ului importat din ianuarie până în iulie la valorile de pe piața spot s-a ridicat la 5,29 miliarde de euro. „Este șocant că țările din UE s-au străduit atât de mult pentru a se îndepărta de gazele fosile rusești, doar pentru a le înlocui cu un echivalent, a declarat Jonathan Noronha-Gant, specialist principal pentru combustibili fosili la Global Witness.

ADVERTISEMENT

„Nu contează dacă gazul vine de la o conductă sau de pe o barcă – înseamnă că firmele europene alimentează cu miliarde de euro bugetul de război al lui Vladimir Putin”, a mai adăugat expertul.

Și alți specialiști au avertizat în repetate rânduri că Europa nu va putea renunţa total la gazul natural lichefiat din Rusia, deşi s-a vorbit ca importurile să vină exclusiv din alte state, în special din SUA. “Europa nu are volumul necesar pentru a înlocui complet combustibilul rusesc”, este opinia cvasi-unanimă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, experţii au remarcat că gazul rusesc și cel american sunt complet diferite. În plus, GNL nu poate fi pompat pur şi simplu prin conducte, în stilul clasic, fiind necesar să se creeze o infrastructură tehnologică diferită, care necesită timp și bani.

ADVERTISEMENT