News

Vești bune pentru românii care călătoresc în UE. Schema de roaming fără taxe suplimentare, prelungită încă 10 ani

Uniunea Europeană (UE) oferă vești foarte bune pentru românii care călătoresc în țările blocului comunitar. Schema de roaming fără taxe suplimentare a fost prelungită cu încă 10 ani.
24.03.2022 | 21:26
Vesti bune pentru romanii care calatoresc in UE Schema de roaming fara taxe suplimentare prelungita inca 10 ani
ADVERTISEMENT

Joi, 24 martie, s-a ajuns la un acord între statele membre ale UE și Parlamentul European cu privire la revizuirea Regulamentului privind roamingul în vederea extinderii regulilor actuale pentru următorii 10 ani.

Roaming fără taxe suplimentare, încă 10 ani pentru cetățenii UE

Astfel, UE a decis să prelungească cu încă 10 ani schema ”Roaming la tarife ca acasă”, conform planurilor adoptate joi de Parlamentul European, informează un comunicat al PE.

ADVERTISEMENT


Asta înseamnă că românii și toți ceilalți cetățeni ai blocului comunitar îşi vor putea folosi telefoanele mobile când călătoresc în interiorul UE, fără taxe suplimentare faţă de cele plătite acasă.

La fel de important este de precizat faptul că toți posesorii de telefoane mobile se vor bucura de aceeaşi calitate şi viteză a conexiunii mobile atât în ţară, cât şi în străinătate, conform Știrile TVR.

ADVERTISEMENT

Conform deciziei luate joi, furnizorii de roaming vor fi obligaţi să ofere aceeași calitate a roamingului ca cea furnizată pe plan intern, dacă aceleaşi condiţii sunt disponibile în reţeaua din ţara care este vizitată.

La negocierile din cursul acestei zile cu Consiliul, europarlamentarii s-au asigurat că se interzic practicile de reducere a calităţii serviciilor de roaming (de exemplu prin schimbarea conectării de la 4G la 3G).

ADVERTISEMENT

”Sunt foarte fericit că am reușit să ajungem la un acord care să conducă la o calitate și un serviciu și mai bune pentru cetățenii europeni”, a declarat europarlamentarul Angelika Winzig, negociatorul șef al Parlamentului European pentru noile reguli de roaming pentru rețelele mobile.

Noul Regulament stabilește tarife cu ridicata mai mici

Noul Regulament privind roamingul stabileşte tarife cu ridicata mai mici. Astfel, pentru serviciile de date, noul regulament stabilește următoarele plafoane pentru tarifele cu ridicata:

ADVERTISEMENT
  • 2 euro/GB în 2022
  • 1,8 euro/GB în 2023
  • 1,55 euro/GB în 2024
  • 1,3 euro/GB în 2025
  • 1,1 euro/GB în 2026
  • 1 euro/GB începând din 2027
  • Pentru apelurile vocale: 0,022 euro/minut în perioada 2022-2024 şi 0,019 euro/minut începând din 2025
  • Pentru mesajele SMS: 0,004 euro/SMS în perioada 2022-2024 şi 0,003 euro/SMS începând din 2025.

De asemenea, cetățenii care călătoresc şi persoanele cu dizabilităţi vor avea acces la servicii de urgență fără tarife suplimentare, indiferent dacă efectuează apeluri sau trimit sms. Operatorii trebuie să furnizeze informații privind numărul european de urgență 112.

*Prețul cu ridicata: este acel preț alcătuit din prețul de livrare al mărfurilor de către agentul producătorilor (costul de producție, plus profit, plus TVA), la care se adaugă adaosul comercial al angrosistului.

Este de regulă un preț avantajos pentru mărfurile vândute în cantități mari.

ADVERTISEMENT