News

Ce se întâmplă cu tarifele de roaming în UE începând cu 2022. Noi reguli pentru operatori și beneficii pentru clienți

Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord cu privire la tarifele de roaming ce vor fi practicate începând cu 2022.
09.12.2021 | 17:11
Ce se intampla cu tarifele de roaming in UE incepand cu 2022 Noi reguli pentru operatori si beneficii pentru clienti
Tarifele de roaming din UE rămân la niveluri reduse. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Taxele de roaming pentru apelurile efectuate pe teritoriul spațiului comunitar european au fost reduse simțitor în ultimii ani. A fost un efort de mare amploare care s-a concretizat abia după ani întregi de eforturi și negocieri. Mai exact, s-a lucrat timp de 13 ani la un plan concret de reducere a tarifelor de roaming pentru cetățenii din UE.

Dacă ai crezut că prețurile practicate în prezent sunt aici pentru totdeauna, era foarte posibil să te înșeli. Asta deoarece înțelegerea stabilită în 2017, după îndelungi negocieri, era limitată la o durată de doar 5 ani. Astfel, aceasta urma să expire în data de 30 iunie 2022, ceea ce ar fi însemnat renunțarea completă la tarifele preferențiale care au fost stabilite de către oficialii europeni.

ADVERTISEMENT

Astfel, Comisia Europeană s-a văzut nevoită să ceară o extensie a acestor reguli pentru o durată de încă 10 ani. Această cerere a avut loc chiar în februarie, iar negocierile s-au desfășurat până astăzi, când a fost luată o decizie.

Ce se întâmplă cu tarifele de roaming în UE, începând cu 2022

Dificultățile pe care le-au întâmpinat negociatorii au fost legate de câteva subiecte importante, între care prețul maxim pe care operatorii telecom îl pot practica între ei, pentru folosirea rețelelor din străinătate și prețul apelurilor pe care cetățenii UE îl au de plătit pentru a vorbi cu alți oameni din Uniune.

ADVERTISEMENT

Dacă în cazul apelurilor efectuate ”din străinătate, acasă” prețurile au scăzut masiv, nu asta s-a întâmplat neapărat și cu prețurile apelurilor intra-UE, care creează și acum confuzii în rândul cetățenilor.

Din fericire pentru cetățenii UE, s-a ajuns la o concluzie favorabilă în cursul zilei de joi. Astfel, cetățenii vor putea să își folosească telefoanele mobile în străinătate fără să se teamă de costuri exorbitante, cum se întâmpla până acum câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Roamingul este considerat ”una dintre cele mai de succes povești ale pieței digitale unice”, arată Bostjan Koritnik, ministrul pentru administrație publică din Slovenia, care a condus negocierilor pentru extensie. ”Atât clienții de rând, cât și companiile pot să se bucure în continuare de acest beneficiu tangibil.”

În dimineața zilei de joi, negociatorii au căzut de acord că trebuie să extindă regulile, dar și că trebuie să adauge obligații pentru operatori, pentru a garanta calitatea și promptitudinea apelurilor, a mesajelor text și a folosirii datelor mobile în afara granițelor unei țări.

ADVERTISEMENT

Beneficii noi pentru clienții serviciilor de roaming

Au fost impuse și prețuri maximale în ceea ce privește tarifele pe care le pot practica operatorii între ei, în cazul în care unul folosește rețeaua unui alt operator peste hotare. Astfel, tariful maxim ce poate fi practicat de un operator pentru un altul este de 2 euro per GB de date mobile începând cu 2022. Mai mult, până în 2027, acest preț va trebui să scadă progresiv până la 1 euro per GB. De asemenea, dacă îți depășești planul de date pe care îl ai în contract, în timp ce ești pe roaming, taxele suplimentare nu vor putea fi mai mari decât tarifele maximale pe care le practică operatorii între ei.

Au fost încercări de a coborî aceste tarife chiar și mai mult, iar unii membri ai Parlamentului European au făcut presiuni în această direcție. ”Comisia nu este suficient de ambițioasă, din punctul nostru de vedere”, a declarat Angelika Winzig, europarlamentar austriac, care a condus negocierile din partea Parlamentului.

Comisia a declarat anterior că vrea să fie un ”broker onest” în timpul negocierilor, încercând să facă Parlamentul și Consiliul să ajungă la un acord cu privire la prețuri, dar și cu privire la anumite cerințe care să garanteze o anumită calitate a serviciilor.

Important este că noile prevederi stipulează că europenii trebuie să beneficieze în mod obligatoriu de aceeași calitate a serviciilor ca acasă, cât timp aceste condiții sunt posibile tehnic. Spre exemplu, operatorul nu va avea voie să îți comute rețeaua 4G pe una 3G.

De asemenea, călătorii prin statele membre UE vor putea apela numărul de urgență 112 fără costuri suplimentare.

ADVERTISEMENT