News

UE a anunțat cum va fi sancționată Rusia dacă atacă Ucraina. Sunt afectați și apropiații lui Putin

Uniunea Europeană a anunțat, vineri, cum va fi sancționată Rusia în cazul unei invazii în Ucraina. De deciziile UE nu scapă nici apropiații lui Vladimir Putin.
04.02.2022 | 11:51
UE a anuntat cum va fi sanctionata Rusia daca ataca Ucraina Sunt afectati si apropiatii lui Putin
ADVERTISEMENT

Situația din estul Europei este departe de a fi rezolvată. Rusia încă reprezintă un pericol major pentru Ucraina, iar Occidentul se teme de o posibilă invazie a Armatei ruse care e deja mobilizată la granițele statului vecin.

În aceste condiții, Uniunea Europeană lucrează intens la măsuri care să-l facă pe Vladimir Putin să renunțe la intențiile expansioniste.

ADVERTISEMENT

UE a pregătit un pachet de sancțiuni pentru Rusia. Ce se întâmplă cu Nord Stream 2

Vineri, în presa din vest, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a enumerat o parte dintre sancțiunile pe care UE le va aplica Rusiei în cazul unui conflict militar.

”Am pregătit un pachet robust și cuprinzător de sancțiuni financiare și economice”, a declarat von der Leyen, conform presei externe citate de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Oficialul CE a adăugat că acestea includ ”limitarea accesului la capitalul străin” și ”controlul exporturilor, în special asupra bunurilor tehnice”.

Nu vor scăpa de sancțiuni din partea occidentului nici apropiații liderului de la Kremlin.

”Bineînțeles, cei apropiați de (președintele rus Vladimir) Putin şi de oligarhi ar putea fi afectați în mod semnificativ”, a mai spus Von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Proiectul gazoductului Nord Stream 2 nu va scăpa de pachetul de sancţiuni. O punere în funcţiune a acestuia depinde de ”comportamentul Rusiei”, a mai spus preşedinta CE.

În acest debut de an 2022, Rusia a mobilizat circa 100.000 de trupe în apropiere de graniţa ucraineană. Putin a cerut SUA și celorlalte state occidentale garanţii de securitate, inclusiv angajamentul că Ucraina nu va adera la NATO.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, Kremlinul a acuzat Washingtonul că ignoră apelurile sale la detensionare, a doua zi după ce Statele Unite au anunţat că vor trimite aproape 3.000 de militari suplimentari în Polonia şi România.

UE încearcă aplanarea conflictului pe cale diplomatică

Pe ”frontul diplomatic”, oficialii NATO și UE încearcă detensionarea conflictului. Joi, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit telefonic atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a anunțat că va călători în Rusia pe 7 februarie și în Ucraina pe 8 februarie.

Macron va discuta despre situația din Ucraina cu cei doi lideri, a anunțat Palatul Elysee într-o declarație din 4 februarie.

Tot în urmă cu o zi, Zelenski l-a găzduit pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a oferit să medieze conflictul dintre Kiev și Moscova.

Erdogan a spus că Turcia este ”pregătită să-și asume rolul pentru a pune capăt crizei dintre două națiuni prietene care îi sunt vecine în Marea Neagră”.

ADVERTISEMENT