Sport

UEFA a exclus Rusia din preliminariile lui Euro 2024. Forul continental nu iartă însă nici Ucraina

UEFA a decis ca Rusia, deja suspendată, să nu ia parte la preliminariile Euro 2024, dar nu l-a iertat nici pe selecționerul Ucrainei!
20.09.2022 | 23:25
UEFA a exclus Rusia din preliminariile lui Euro 2024 Forul continental nu iarta insa nici Ucraina
UEFA a decis că Rusia nu va putea participa nici la Euro 2024. Foto: UEFA
ADVERTISEMENT

Comitetul Executiv al UEFA s-a reunit astăzi la Hvar, Croația, și a aprobat procedura pentru tragerea la sorți a preliminariilor EURO 2024. Rusia, deja suspendată de forul european din pricina conflictului din Ucraina, a fost exclusă din preliminariile competiției. Însă forul european a dat dovadă de aceeași intransigență și de cealaltă parte. Le-a dat dreptate rușilor și l-a sancționat pe selecționerul ucrainean pentru că în primăvară și-a declarat intenția de a lupta contra rușilor.

UEFA a ratificat suspendarea Rusiei și pentru Euro 2024

Înaintea ședinței de la Hvar, Ucraina solicitase în mod oficial ca sancțiunile împotriva reprezentantelor Rusiei să fie menținute. Logic în condițiile în care războiul continuă.

ADVERTISEMENT

Iar UEFA nu a schimbat lucrurile. De altfel, încă din prima parte a zilei,  președintele forului ucrainean, Andrii Pavelko, anunța că lucrurile sunt clare.

”Rușii nu au pur și simplu pentru ce să se pregătească. Așa cum s-a cerut, Rusia nu va fi la Frankfurt, pe 9 octombrie.

ADVERTISEMENT

Cel puțin până în 2024, nu va putea concura în competiții internaționale oficiale. Euro 2024 se va ține fără o țară agresoare”, a spus acesta.

Iar după ce Comitetul Executiv al UEFA a stabilit procedurile legate de tragerea la sorți, a venit și confirmarea. ”Toate echipele rusești sunt suspendate, după decizia UEFA din februarie 2022, confirmată de TAS în iulie 2022.

ADVERTISEMENT

Astfel, Rusia nu este inclusă în tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2024”, a informat site-ul forului european.

Nefiind pe lista echipelor care vor juca preliminariile, evident, selecționata Rusiei nu va putea participa nici la turneul final al competiției. Care se va desfășura în Germania.

ADVERTISEMENT

Belarus joacă preliminariile

În replică, o va face Belarusul. Și-n cazul acestei țări, un aliat al Rusiei, au existat solicitări de excludere. Iar cea mai importantă dintre acestea, după cum semnalează presa internațională, a venit din partea Guvernului țării gazdă.

Însă, așa cum a fost și cazul competițiilor continentale inter-cluburi, UEFA nu le-a interzis celor din Belarus prezența în competiție. Iar aceștia se vor afla între reprezentanții celor 53 de națiuni care vor disputa preliminariile.

Forul european ia partea Rusiei și-l sancționează pe selecționerul Ucrainei

Într-o altă speță însă, așa cum aminteam, UEFA i-a dat dreptate Rusiei. Fie și parțial. Mai exact, este vorba despre solicitarea forului de la Moscova de a-l sancționa pe selecționerul ucrainean Oleksandr Petrakov (65 de ani) pentru ”discriminare și prejudiciu politic”.

”M-am gândit că, dacă ei vin la Kiev, o să iau arma și o să-mi apăr orașul”, declara, Petrakov în aprilie. Iar rușii au cerut suspendarea sa.

Pentru că nu și-a păstrat neutralitatea din punct de vedere politic. Și pentru că, prin această afirmație, a încălcat codul de conduită al forului continental. Iar UEFA a reacționat. Nu cum își doreau rușii, rezumându-se la avertisment și amendă, dar a făcut-o.

Sancțiunea a fost dezvăluită chiar de Andrii Pavelko, președintele Asociației Ucrainene de Fotbal. ”Isteria rușilor pentru selecționerul naționalei Ucrainei, Oleksandr Petrakov, nu merită nici măcar cea mai mică atenție, pentru că plângerea lor lipsită de respect a fost deja rezolvată de UEFA. 

Sigur, nu a existat nicio suspendare și nici nu a fost posibil vreodată. A existat un avertisment și o amendă minoră, pe care Asociația Ucraineană de Fotbal a avut onoarea s-o plătească”.

Petrakov spune însă că rămâne fidel principiilor. ”Voi mai spune încă o dată ce am spus și înainte. E vorba de o strategie a Federației de Fotbal din Rusia și echipa ei legală. Eu o voi spune din nou (n.r. declarația legată de război) și nu mă abat de la cuvintele mele.

Nu am nicio idee despre ce sumă e vorba. Am aflat ce s-a întâmplat de la președintele Asociației Ucrainene de Fotbal, dar nu știu altceva despre dimensiunea sau natura acestei amenzi”, a declarat Petrakov.

ADVERTISEMENT