Sport

În ce urnă valorică va fi România la tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Când se vor disputa meciurile

UEFA a anunțat procedura tragerii la sorți a grupelor pentru preliminariile Euro 2024. România va fi, aproape sigur, în urna a treia.
20.09.2022 | 19:24
In ce urna valorica va fi Romania la tragerea la sorti a preliminariilor Euro 2024 Cand se vor disputa meciurile
Naționala României va face parte din urna a treia la tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Sursa foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Tragerea la sorți a grupelor pentru preliminariile Euro 2024 va avea loc pe data de 9 octombrie, la Frankfurt. Naționala lui Edi Iordănescu va fi doar în urna a treia valorică.

Cum vor fi repartizate echipele în grupe

Forul European de fotbal a anunțat, marți, că în preliminariile pentru Campionatul European din 2024 cele 53 de echipe naționale vor fi repartizate în urma tragerii la sorți în 10 grupe.

ADVERTISEMENT

Vor fi șapte grupe de câte 5 echipe și trei grupe de câte 6 echipe. România va fi repartizată, aproape sigur, în a treia urnă. Există, matematic, șanse ca ”tricolorii” să ”promoveze” în cea de a doua urnă valorică.

Însă, pentru acest lucru ar trebui să câștige ultimele două meciuri din Liga Națiunilor, cu Finlanda și Bosnia Herțegovina, dar și să fie ajutată de celelalte rezultate ce se vor înregistra în meciurile din grupa a 3-a din care mai face parte Muntenegru.

ADVERTISEMENT

Urnele valorice pentru tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2024 vor fi realizate în baza ierarhiei Ligii Națiunilor ediția 2022/2023. Cele 4 câștigătoare din Nations League vor fi într-o urnă specială și vor fi repartizate în grupe de câte 5 echipe.

Următoarele 6 vor fi în prima urnă, apoi ultimele echipe din Liga A, câștigătoarele grupelor din Liga B plus cea mai bună echipă de pe locurile 2 în Liga B vor fi în a doua urnă ș.a.m.d., anunță FRF.

ADVERTISEMENT

Meciurile din preliminariile campionatului European din 2024 se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2023. La finalul acestora, la turneul final găzduit de Germania se vor califica 20 dintre naționalele participante.

Germania este direct calificată, în calitate de gazdă, iar ultimele trei echipe vor ajunge la Euro 2024 în urma play-off-urilor Nations League, în martie 2024.

ADVERTISEMENT

Cum poate prinde România, in extremis, urna a doua

În acest moment România este ultima în clasamentul grupei a 3-a din eșalonul secund al Ligii Națiunilor, cu 3 puncte, la cinci distanță de liderul Bosnia Herțegovina.

Pentru a câștiga in extremis grupa, ”tricolorii” trebuie să câștige meciurile cu Finlanda și cu Bosnia Herțegovina, pe ultima chiar la două goluri diferență, dar are nevoie și de ”jocul” celorlalte rezultate.

Astfel, pentru a păstra șanse de a triumfa în grupă, Edi Iordănescu și elevii lui au nevoie de o remiză în duelul dintre Bonsia Herțegovina și Muntenegru, de vineri, 23 septembrie și de o victorie a Finlandei în Muntenegru, în ultima etapă din 26 septembrie.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 4,00 este cota pentru ”Denis Alibec marchează oricând în meci” la meciul Finlanda – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT