Sport

UEFA a reacționat dur în cazul Superligii europene: ”Fotbalul nu e de vânzare”

UEFA a reacționat dur în cazul Superligii europene, competiție care a primit undă verde din partea Justiției și care ar trebui să adune echipele de top ale Europei.
21.12.2023 | 17:20
UEFA a reactionat dur in cazul Superligii europene Fotbalul nu e de vanzare
UEFA a reacționat dur în cazul Superligii europene: ”Fotbalul nu e de vânzare”
ADVERTISEMENT

Prin vocea președintelui Alesakder Ceferin, oficialii UEFA au contestat verdicul Curții Europene de Justiție, care a decis că Superliga europeană poate fi creată,din punct de vedere legal. Au fost ironizate mai ales Real Madrid și Barcelona, cele două cluburi care insistă pentru ca această nouă competiție să fie creată.

UEFA a reacționat dur în cazul Superligii europene

”Această hotărâre nu înseamnă o aprobare sau o validare a așa numitei Super Ligă. Nu vom încerca să-i oprim. Pot crea ce vor. Sper să înceapă fantasticul turneu cât mai curând. Cu două echipe. Sper că știu ce fac, dar nu sunt sigur de asta. Fotbalul nu e de vânzare! Suntem uniți și ne vom proteja împotriva acestor atacuri. Suntem ofensați!”, a declarat Ceferin, conform Sky Sports.

ADVERTISEMENT

Așadar, o amenințare la adresa acelor echipe care vor să adere la Superliga europeană. ”Nu am spus că alte clubul nu pot merge la alte competiții. Există libertate. Actuala Champions League protejează cluburile și acordă prioritate ligilor naționale. De exemplu, Girona, liderul din Spania, nu ar putea intra în această competiție”, a completat Ceferin.

În schimb, Bernd Reichart, directorul general A22 Sports Management, a anunțat că Superliga va deveni realitate în viitorul apropiat, iar UEFA nu va mai avea monopol pe fotbal. ”Am câștigat dreptul de a concura. Se termină monopolul UEFA. Fotbalul e gratis! Cluburile nu trebuie să se mai teamă că vor fi sancționate și își pot decide singure viitorul. Am un mesaj pentru fani. Propunerea noastră e ca toate meciurile să fie transmise gratuit. Iar cluburilor le transmit că vor avea venituri garantate”, a declarat Reichart.

ADVERTISEMENT

Superliga europeană și-a câștigat dreptul de a exista, în instanță

Starul acestei competiții fusese înăbușit în primăvara anului 2021, iar toate cluburile mari au cedat presiunii UEFA, mai puțin Real Madrid și Barcelona. Potrivit lui Joan Laporta competiția poate deveni funcțională în anul 2025. Cu toate acestea, așa cum Gafi Safta transmitea în direct la FANATIK SUPERLIGA, Curtea Europeană de Justiție a dat un verdict favorabil cluburilor care vor o competiție exclusivistă, departe de monopolul UEFA.

”Este un moment istoric pentru fotbalul european la nivelul cluburilor. Este oficial, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) procedează în favoarea Superligii. CEJ subliniază că există un abuz de putere dominantă din partea UEFA și FIFA care a exercitat și vrea să exercite un monopol. Iată hotărârea completă anunțată cu puțin timp înainte la Luxembourg:

ADVERTISEMENT

‘Regulile UEFA și FIFA privind aprobarea prealabilă a competițiilor de fotbal intercluburi, cum ar fi Superliga, sunt contrare legislației Uniunii Europene. UEFA nu poate exercita un monopol asupra fotbalului și ar fi legal să se creeze o competiție paralelă gestionată de cluburi’. Cluburile care au inițiat proiectul pot începe treaba, de aceea spun că este o victorie istorică. Tribunalul din Luxembourg a dat acest verdict, iar decizia este definitivă, nimeni nu mai poate întoarce acest verdict”, a explicat Gabi Safta.

În teorie, Superliga europeană ar fi o competiție cu 20 de echipe, cu două grupe de câte 10 echipe, cu 18 meciuri tur și 18 meciuri retur. ”Noua competiție cu un format atractiv și meciuri grozave speră să depășească cu mult cele 3,8 miliarde de euro pe care UEFA le-a promis pentru Liga Campionilor. O referință sunt cele 8 miliarde pe care le primește Premier League. E clar că în Superliga se va câștiga dublu din participare”, a completat Gabi Safta, la FANATIK SUPERLIGA.

ADVERTISEMENT

Dacă această competiție va deveni realitate e greu de spus, în condițiile în care UEFA ar putea forța federațiile să excludă echipele participante din campionat. Din punct de vedere financiar nu toată lumea ar avea de pierdut, pentru că Superliga europeană ar aduce miliarde de euro pentru cluburi, însă e greu de crezut că o formație de tradiție din Premier League, de exemplu, ar accepta să nu mai joace niciodată în competiția internă. Mai mult, inclusiv echipele naționale s-ar putea simți amenințate și excluse din competiții, dacă federațiile naționale vor gira Superliga europeană.

ADVERTISEMENT
Tags: