Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Victorie istorică pentru granzii Europei: s-a dat verde proiectului Superligii. Sumele fabuloase puse în joc

Deși se credea că marile cluburi europene au renunțat la proiectul Superligii, subiectul redevine de actualitate după victoria obținută în instanță.
21.12.2023 | 12:27
Victorie istorica pentru granzii Europei sa dat verde proiectului Superligii Sumele fabuloase puse in joc
Deși se credea că marile cluburi europene au renunțat la proiectul Superligii, subiectul redevine de actualitate după victoria obținută în instanță. Sursă foto: thesun.co.uk
ADVERTISEMENT

După ce startul competiției a fost înăbușit de UEFA în primăvara lui 2021, mai toate cluburile fondatoare au părăsit acest proiect, mai puțin Real Madrid și Barcelona. De altfel, la începutul acestui an, Joan Laporta preciza că această competiție poate deveni funcțională în anul 2025.

Inițiatorii proiectului Superligii, victorie în instanță

În cadrul emisiunii FANATIK SUPERLIGA, Gabi Safta a anunțat că joi dimineață Curtea Europeană de Justiție a dat un verdict favorabil cluburilor. După această victorie în instanță, cluburile pot demara liniștite proiectul Superligii.

ADVERTISEMENT

”Este un moment istoric pentru fotbalul european la nivelul cluburilor. Este oficial, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) procedează în favoarea Superligii. CEJ subliniază că există un abuz de putere dominantă din partea UEFA și FIFA care a exercitat și vrea să exercite un monopol.

Iată hotărârea completă anunțată cu puțin timp înainte la Luxembourg: ‘Regulile UEFA și FIFA privind aprobarea prealabilă a competițiilor de fotbal intercluburi, cum ar fi Superliga, sunt contrare legislației Uniunii Europene. UEFA nu poate exercita un monopol asupra fotbalului și ar fi legal să se creeze o competiție paralelă gestionată de cluburi’.

ADVERTISEMENT

Cluburile care au inițiat proiectul pot începe treaba, de aceea spun că este o victorie istorică. Tribunalul din Luxembourg a dat acest verdict, iar decizia este definitivă, nimeni nu mai poate întoarce acest verdict”, a explicat Gabi Safta.

Bonus de fidelitate de un miliard de euro

”Cluburile uriașe ale Europei au dat în judecată UEFA și FIFA, acuzându-le de monopol, de dictatură și de comportament contrar legilor UE. Judecătorii nu spun dacă se poate face Superliga sau nu, dar au decis asupra faptului dacă există sau nu monopol din partea UEFA.

ADVERTISEMENT

FC Barcelona și Real Madrid sunt singurele cluburi care de la început și până astăzi au susținut public Superliga. Bayern între timp a spus că nu mai vrea așa ceva, dar s-ar putea să revină asupra deciziei. Ar fi vorba de o competiție la care să participe 20 de cluburi, două grupe de câte 10, cu 18 meciuri tur și 18 retur.

Grupul A22 susține că are dialog cu 60 de cluburi europene, iar competiția ar începe în 2025. Cluburile au așteptat ascunse decizia, dar vor apărea imediat în spațiul public. De astăzi a dispărut noțiunea de fotbalul poporului.

ADVERTISEMENT

Apar acum și sumele de participare la Superliga, iar bonusul de fidelitate poate ajunge până la un miliard de euro. Acești bani, în afară de capitalul inițial oferit de JP Morgan la început, trebuie să provină din vânzarea drepturilor de televiziune.

Noua competiție cu un format atractiv și meciuri grozave speră să depășească cu mult cele 3,8 miliarde de euro pe care UEFA le-a promis pentru Liga Campionilor. O referință sunt cele 8 miliarde pe care le primește Premier League. E clar că în Superliga se va câștiga dublu din participare”, a spus Safta, la FANATIK SUPERLIGA.

Cluburile, chemate să adere la Superliga

”Președintele Ligii Spaniole, Javier Tebas, a dat o declarație în urmă cu puțin timp, este extrem de furios, nu acceptă înfrângerea. ‘Astăzi mai mult ca niciodată vedem că Superliga este un model egoist și elitist.

Orice format care nu e deschis total, cu acces direct pentru ligile interne, e un model închis. Fotbalul european a vorbit deja: nu insistați. Deja au început să vă otrăvească cu declarații’, a afirmat Tebas.

Avem și o reacție a celui care a inițiat acest proiect, Bernd Reichart: ‘Monopolul UEFA se încheie, fotbalul este liber. Cluburile nu vor suferi dacă vor participa la Superliga. Vă așteptăm cu brațele deschise’”, a mai precizat Gabi Safta.

FANATIK SUPERLIGA este în fiecare luni, marți și vineri pe FANATIK.RO. Emisiunea este live de la 10:30 și se poate vedea, în aceeași zi, în premieră, de la 17:30, pe canalul de Youtube Fanatik și pe Facebook Fanatik și Horia Ivanovici Oficial.

ADVERTISEMENT
Tags: