Sport

UEFA dă marea lovitură cu vânzarea drepturilor TV ale Ligii Campionilor. Câți bani intră în conturile forului european

Liga Campionilor este perla coroanei pentru UEFA, iar mai marii forului continental pregătesc un boom financiar odată cu vânzarea drepturilor TV pentru piața din SUA.
20.07.2022 | 18:38
UEFA da marea lovitura cu vanzarea drepturilor TV ale Ligii Campionilor Cati bani intra in conturile forului european
Liga Campionilor este perla coroanei pentru UEFA, iar mai marii forului continental pregătesc un bum financiar odată cu vânzarea drepturilor TV pentru piața din SUA. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Înainte de intrarea în pandemia de coronavirus, forul european a anunțat  încasări de 3,85 de miliarde de euro, iar drepturile TV au deținut o proporție covârșitoare din această sumă.

Drepturile TV ale Ligii Campionilor aduc o sumă uriașă pentru UEFA

Este clar că piața drepturilor TV este una extrem de profitabilă, iar UEFA vrea să dea marea lovitură în SUA cu Liga Campionilor. Șefii fotbalului european urmează să deschidă cât de curând etapa de primire a ofertelor și vrea să scoată bani buni din această mișcare.

ADVERTISEMENT

Conform Bloomberg, UEFA se așteaptă ca ofertele să depășească două miliarde de dolari pentru un contract de șase ani, mai mult decât dublu față de ceea ce obține în baza acordurilor actuale.

Cel mai probabil, forul european va posta la începutul săptămânii viitoare pe site-ul său un document prin care să invite companiile să trimită oferte pentru achiziționarea drepturilor TV ale Ligii Campionilor. Termenul limită pentru licitare va fi 15 august.

ADVERTISEMENT

Surse care urmăresc această afacere vorbesc despre faptul că au existat deja discuții preliminare în ultimele săptămâni cu NBC, ESPN, CBS, Amazon, Apple, Fox, Warner Bros, Univision și DAZN. Actualmente, drepturile din SUA sunt deținute de Paramount și Univision, care au înregistrat audiențe record la finala dintre Real Madrid și Liverpool.

Cine se ocupă de licitație pentru piața americană

Procesul de licitație este condus de Relevent Sports Group, companie fondată de proprietarul echipei de fotbal american Miami Dolphins, Stephen M. Ross. În februarie, Relevent a câștigat drepturile de a intermedia contractele UEFA cu media din SUA, promițând că va vinde drepturile pentru cel puțin 250 de milioane de dolari pe an.

ADVERTISEMENT

Relevent are experiență în intermediarea ofertelor de fotbal în SUA. Anul trecut a vândut drepturile pentru La Liga către ESPN la o valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru o perioadă de opt ani.

Firma, cu sediul în New York, este foarte familiarizată cu sportul datorită lui Stephen Ross. Pe lângă faptul că deține formația Miami Dolphins, acesta a fost creatorul International Champions Cup, turneul amical care adună în fiecare vară cele mai bune echipe din Europa, acestea jucând în diferite orașe ale lumii.

ADVERTISEMENT

Schimbare de format în Liga Campionilor

UEFA a aprobat o modificare a formatului competiției începând cu sezonul 2024-2025, deși este probabil ca acesta să sufere unele modificări ulterioare. În noul format, cele 36 de echipe care vor alcătui faza grupelor vor juca minim zece meciuri, cu adversari diferiți, cinci acasă și cinci în deplasare.

Formațiile clasate pe primele opt locuri se vor califica direct în optimile de finală, în timp ce echipele clasate pe pozițiile 9-24 vor juca un play-off pentru accederea între cele mai bune 16 ale competiției.

Creșterea numărului meciurilor și schimbarea formatului au făcut posibil ca vânzarea drepturilor TV și marketingul să explodeze vertiginos și să se ajungă la fabuloasa sumă de 15 miliarde de euro pe trei ani. 93,5% din venituri vor fi împărțite între cluburi, UEFA primind 6,5% pentru a acoperi costurile competiției și pentru a dezvolta fotbalul pe continent.

ADVERTISEMENT
Tags: