Sport

UEFA, implicată în cazuri de corupție. Mai mulți angajați au fost arestați

Arestările au avut loc în Elveția, cu câteva luni înaintea startului Campionatului European. Persoanele respective au fost puse sub acuzare pentru fapte de corupție.
06.08.2021 | 20:12
UEFA implicata in cazuri de coruptie Mai multi angajati au fost arestati
ADVERTISEMENT

Mai mulți angajați ai UEFA au fost arestați în Elveția, ca urmare a unei operațiuni ce viza săvârșirea unor fapte de corupție. Chiar dacă totul s-a petrecut cu câteva luni înaintea Campionatului European din această vară, autoritățile au făcut publică abia acum „existența unei investigații” care include și intervenția poliției la sediile forului continental.

Potrivit cotidianului Blick, inculpații – persoane din cadrul departamentului tehnologiei informației și comunicațiilor (ICT) – au fost înlăturate între timp din funcții. De altfel, UEFA susține, într-un punct de vedere emis pe marginea subiectului, că a colaborat din toate punctele de vedere cu organele de anchetă când i s-a solicitat acest lucru.

ADVERTISEMENT

Mai mulți angajați ai UEFA au fost arestați în Elveția pentru fapte de corupție

Ancheta este în desfășurare. Multe persoane – printre care și angajați ai UEFA – au fost audiate pe parcursul acesteia. Inculpații, care vă reamintesc faptul că beneficiază în continuare de prezumția de nevinovăție, au fost reținuți pe 7 aprilie 2021.

Cercetările vor continua și în următoarele luni. Deocamdată, nu vă putem oferi mai multe detalii”, au transmis procurorii care instrumentează acest dosar, în timp ce UEFA a ținut să sublinieze că a pus la dispoziția autorităților toate documentele necesare, de îndată ce le-au fost solicitate.

ADVERTISEMENT

Nu este, însă, primul caz de corupție care are în centru forul continental. Aceeași Poliție Federală Elvețiană efectua, cu 5 ani în urmă, la scurt timp după alegerea fostului secretar Gianni Infantino în funția de președinte al FIFA, percheziții la sediul din Nyon, pentru a obţine informaţii şi documente referitoare la vânzarea drepturilor TV unei societăți implicate în celebra anchetă jurnalistică „Panama Papers”.

Un fost arbitru pune tunurile pe UEFA: „O lume murdară, în care prietenia, corupția, loialitatea și naționalitatea joacă un rol important”

În altă ordine de idei, Jonas Eriksson, centralul suedez care a condus semifinala Campionatului European din 2016, dintre Portugalia și Țara Galilor, s-a lansat într-o adevărată tiradă la adresa UEFA. Motivul? Potrivit spuselor sale, delegările pentru fazele finale ale competițiilor importante se fac „în camere obscure, cu agende politice”, ținând cont de anumite criterii, care nu au nicio legătură cu valoarea sau performanța.

ADVERTISEMENT

Acum cinci ani am arbitrat semifinala Campionatului European dintre Portugalia și Țara Galilor. Deși am fost fericit și mândru când a început meciul, a existat o dezamăgire profundă pentru mine și colegii mei.

De ce nu am avut voie să fluierăm finala? Lumea se întreabă cum se aleg arbitri pentru meciurile decisive, dacă se datorează realizărilor, cum sunt clasificați, dacă se iau în calcul greșelile… Adevărul este că e o temă întunecată.

ADVERTISEMENT

O lume murdară, politică și falsă în care prietenia, corupția, loialitatea și naționalitatea joacă un rol important. Fotbalul vorbește despre fair-play și respect, unde regulile sunt aceleași pentru toată lumea, unde cele mai bune patru echipe, cele care au câștigat cele mai multe meciuri, joacă semifinalele la Londra.

Dar când vine vorba de arbitraj, totul se întâmplă în camere obscure, cu agende politice. Cei care sunt selectați pentru semifinale și cine este ales pentru finală NU sunt primii trei arbitri din turneu ca valoare.

Nu întotdeauna cei care au arbitrat cel mai bine, au primit cel mai mare rating. De data aceasta, cel mai bun arbitru al turneului, fără o singură greșeală clară, a fost deja trimis acasă.

Decizia a fost luată de înalți oficiali UEFA și nu are nicio legătură cu performanțele lor din timpul Campionatului European. Alți arbitri, uneori ei înșiși fără să știe, au contactele potrivite, un sprijin politic sau vin din țări importante, arbitrează în continuare.

 Ceea ce ar trebui să știe toată lumea este că este o lume putredă. Din această perspectivă, pot spune că sunt foarte fericit că am încetat să fluier acum trei ani”, a răbufnit fostul arbitru internațional.

ADVERTISEMENT
Tags: