Sport

Daniel Niculae, urmărit penal în dosarul „Pyro” de la Rapid! Vești de ultimă oră de la Parchet

Daniel Niculae, președintele Rapidului, este urmărit penal în dosarul materialelor pirotehnice. Anunțul oficial de la Parchet
26.04.2024 | 13:49
Daniel Niculae este oficial cercetat penal în dosarul „Pyro”. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Daniel Niculae a avut recent prima ieșire în spațiul public legată de acest dosar, pe care l-a numit „o mizerie”. Autoritățile au însă o cu totul altă părere și au început urmărirea penală a oficialului Rapidului.

Daniel Niculae, pus sub urmărire penală în dosarul „Pyro”

Vestea vine ca o lovitură pentru președintele Rapidului. Parchetul a făcut anunțul printr-un comunicat oficial în care opinia publică a fost informată că s-a extins cercetarea penală asupra lui Liviu Ungurean, liderului galeriei Rapidului, și a lui Daniel Niculae:

ADVERTISEMENT

„La data de 17.04.2024 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au extins acțiunea penală față de 2 inculpați, persoane fizice, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept prev. de art. 37 lit. a) din Legea nr. 126/1995, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal și art. 41 alin. (1) Cod penal, respectiv sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept (2 acte materiale) prev. de art. 37 lit. a) din Legea nr. 126/1995, cu aplicarea art. 48 alin. 1 Cod penal și art. 35 alin. (1) Cod penal”.

Primul capăt de acuzare pentru Daniel Niculae: meciul Dinamo – Rapid 1-2, 27 ianuarie 2024. Fanii au sărbătorit cu articificii în Giulești

În fapt, se arată în comunicat, în sarcina lui Daniel Niculae, cel de-al doilea inculpat, s-au reținut următoarele:

ADVERTISEMENT
  • în data de 27.01.2024, a sprijinit material și moral pe liderul grupării (și persoanele pe care acesta le controla din această calitate inclusiv autorii neidentificați care au folosit materialele pirotehnice în contextul organizării unui meci de fotbal), sprijinul material oferit în calitatea sa de președinte al unui club de fotbal, constând în oferirea unor sume de bani pentru achiziționarea materialelor pirotehnice, fiind și de acord ca persoanele neidentificate să folosească materialele pirotehnice, fără drept, în incinta stadionului în data de 27.01.2024 transmițând acest acord liderului grupării, oferind astfel și sprijin moral.

Pe 27 ianuarie 2024 a fost programat derby-ul Dinamo – Rapid (1-2). Galeria Rapidului a refuzat să-și însoțească favoriții pe Arena Națională, în semn de protest față de tratamentul clubului organizator, care le-a alocat fanilor rapidiști sectoare la inelul 3.

ADVERTISEMENT

Ultrașii conduși de Liviu Ungurean ”Bocciu” au urmărit meciul de pe stadionul  Giulești, iar la final au sărbătorit victoria cu jucătorii, care au venit direct de la Arena Națională.

Rapid
Suporterii Rapidului au făcut spectacol la revenirea jucătorilor pe stadionul Giulești după derby-ul cu Dinamo. Foto: Facebook – @Rapid.

Al doilea capăt de acuzare pentru Daniel Niculae: meciul Rapid – FCSB 4-0, 9 martie 2024, Arena Națională

  • în data de 09.03.2024, l-a sprijinit moral pe liderul grupării (și persoanele pe care acesta le controla din această calitate inclusiv autorii neidentificați care au folosit materialele pirotehnice în contextul organizării unui meci de fotbal) sprijinul moral oferit autorilor necunoscuți în calitatea sa de președinte al unui club de fotbal constând în aceea că a fost de acord ca autorii neidentificați să folosească materiale pirotehnice la începutul unui meci de fotbal disputat în data de 09.03.2024, transmițând liderului grupării, acordul său în acest sens, după ce acesta din urmă l-a solicitat pentru ca membrii galeriei să acționeze fără a afecta relația pe care o are cu clubul de fotbal pe care îl susține, înlesnind astfel activitatea infracțională constând în deținerea, transportarea și folosirea de materiale pirotehnice, fără drept, la începutul meciului de fotbal.
ADVERTISEMENT

Percheziție la stadionul Giulești. O rudă de-a lui ”Bocciu” a colaborat cu anchetatorii

La data de 24.04.2024 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară în incinta unui stadion de fotbal, ocazie cu care a fost identificată în incinta acestuia o încăpere la care avea acces exclusiv liderul gruparii, cheile pentru deschiderea acesteia fiind puse la dispoziția organelor de urmărire penală de către o rudă a acestuia.

Încăperea era folosită pentru depozitarea tobelor, steagurilor și a altor materiale folosite de galerie. Totodată, în cauză procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului față de 16 inculpați”.

Liviu Ungurean ar putea rămâne în continuare după gratii

Procurorii de pe lângă Parchetul București au făcut o informare și cu privire la situația lui „Bocciu”, șeful Peluzei Nord aflat în continuare după gratii și care spera că va fi eliberat de Paște:

„În fapt, în sarcina primului inculpat s-a reținut că, în data de 14.03.2024 a deținut fără drept mai multe materiale pirotehnice la adresa de reședință, după cum urmează:

– 34 cutii inscripționate „Triplex Stroboskop 90 Sek”, cat. F2, a câte 3 buc. articole pirotehnice tip stroboscop fiecare – total 102 buc.;

– 1 buc. articol pirotehnic sub formă de cilindru, inscripționat „Enigma Fireworks” – CACTUS RAIN;

– 31 buc. articole pirotehnice sub formă de cilindru, neinscripționate, la exterior fiind din carton de culoare maro;

– 14 cutii a câte 10 buc. articole pirotehnice fiecare tip petarde luminoase inscripționate „Pyro Boom 2 – Flash Banger – petardă luminoasă”, cat. F4 – total 140 buc.

– 23 buc. articole pirotehnice sub formă de cilindru, culoare verde, inscripționate „Pirotecnica Manna” KL F2/NR REJ 2806-F2-001191;

– 6 buc. articole pirotehnice tip torță, culoare albă, cu capace în laterale de culoare roșie și verde, inscripționate pe capace „FDF”;

– 14 buc. articole pirotehnice tip torță, formă cilindrică, inscripționate „Pirotecnica Manna – Torcia Manna”, KL T1 NEC”.

Ce înseamnă urmărirea penală

Urmărirea penală are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.

VIDEO EXCLUSIV | Cum ARATA CAMERA SECRETA de pe Giulesti unde se depozitau materialele pirotehnice

ADVERTISEMENT