News

Ultimul moft al Armatei Române e un contract de consultanță de 100 milioane de euro. Ce instituție a anulat achiziția

Armata Română a demarat parafarea unui contract de consultanță pentru lucrări de execuție la mai multe unități militare.
27.05.2023 | 16:31
Ultimul moft al Armatei Romane e un contract de consultanta de 100 milioane de euro Ce institutie a anulat achizitia
Ministerul Apărării Naționale a dorit să direcționeze 100 de milioane de euro pentru servicii de consultanță Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook MApN
ADVERTISEMENT

Bugetul Ministerului Apărării Naționale pentru anul 2023 este de 72 miliarde lei credite de angajament, din care 38 miliarde lei credite bugetare, acesta fiind în creștere față de anii precedenți. Practic, Armata Română dispune de un buget de investiții dublu față de cele alocate educației, sănătății și culturii luate la un loc.

Durata contractului de consultanță trebuia să fie de 5 ani

Frenezia achizițiilor în domeniul militar a atins cote istorice, cheltuindu-se sute de milioane de euro pe sisteme de drone și de rachete, pe avioane F-16 și F-32 și pe mentenanța echipamentelor care trebuiesc adaptate la ultimele noutăți tehnologice. În acest context, se investesc sume uriașe și în lucrări de renovare și de extindere a unor unități militare. În ultimul an, MApN a direcționat zeci de milioane de euro pentru contracte de lucrări de construcții la unități militare și cazarme din toată țara.

ADVERTISEMENT

Pe 8 februarie 2023, Ministerul Apărării, prin Unitatea Militară 02523, a publicat un anunț de participare pentru atribuirea contractului „Servicii de consultanță, dirigenție de șantier, supraveghere lucrări și SSM pentru proiectele derulate de unitatea militară 02523 București și structurile subordonate în perioada 2023-2028”, conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice.

Valoarea totală estimată a contractului, încadrat la „servicii de arhitectură, servicii de inginerie și servicii de inginerie integrată; servicii de proiectare urbanistică și peisagistică; servicii conexe de consultanță științifică și tehnică; servicii de testări și analize tehnice”, era de 500 milioane lei, adică aproximativ 100 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Durata contractului urma să fie de cinci ani, iar fondurile alocate să fie bugetare și NATO. Termenul limită pentru trimiterea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru data de 30 martie 2023. Procedura aplicată pentru achiziția de servicii a fost „licitație restrânsă pentru încheierea unui acord cadru”.

De contract ar fi beneficiat unități militare din București, Craiova, Focșani, Sibiu și Iași

„Încheierea unui acord cadru pe 5 ani de zile cu minim trei ofertanți. În cazul în care, urmare a licitației restrânse, sunt selectați mai puțin de trei ofertanți, autoritatea contractantă are dreptul de a încheia acordul cadru cu respectivii ofertanți, respectând prevederile art.l 14 din O.U.G. nr. 114/2011”, se menționează în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

„Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02523 București, în calitate de autoritate contractantă delegată, reprezentantă a unităților militare din subordine U.M. 02547 București, U.M. 02517 Craiova, U.M. 02542 Focșani, U.M. 02444 Sibiu, U.M. 02543 Iași. Autoritatea contractantă delegată va încheia un acord cadru, urmând ca în baza acestuia unitățile militare semnatare ale acestui acord cadru să încheie, fiecare în parte, contracte subsecvente, atunci când există necesitatea serviciilor de consultanță pentru lucrările de execuție, respectând toate condițiile impuse prin respectivul acord cadru”, se mai arată în document.

Potrivit caietului de sarcini, ofertantul trebuia să dispună de 40 de diriginți cu domenii de autorizare în consolidare și restaurare monumente istorice, construcții civile, industriale și agricole, drumuri, poduri, tunele, piste de aviație, transport pe cablu de interes național, lucrări hidrotehnice, construcții edilitare și de gospodărie comunală, instalații electrice, instalații sanitare, termoventilații, instalații gaze naturale, rețele electrice, rețele termice si sanitare, rețele de telecomunicații, rețele de gaze naturale și rețele pentru transportul produselor petroliere.

ANAP a dispus anularea procedurii de atribuire

Pe 31 martie 2023, la o zi după data limită de trimite a ofertelor, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a respins contractul de consultanță al MApN. ANAP este o instituție publică, subordonată Secretariatului General al Guvernului, care are misiunea de a asigura legalitatea, transparența și eficiența achizițiilor publice din România. Pe 6 aprilie 2023, conform documentelor consultate de FANATIK, Unitatea Militară 02523 a publicat o „Decizie de anulare procedură”.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere răspunsul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice cu adresa nr. 1826/31.03.2023 prin care apreciază ca fiind inoportună utilizarea acordurilor-cadru pentru categoriile de servicii aferente prezentei proceduri publicate în SEAP, acestea nefiind servicii repetitive, ci servicii dedicate/personalizate pentru fiecare obiectiv de investiții în parte/proiect și decizia CNSC nr. 784/06.04.2023 în dosarul nr. 423/C10/2023 prin care admite contestația și anulează procedura, se dispune anularea procedurii de atribuire”, se scrie în document.

Printre alte atribuții, ANAP elaborează politicile şi legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, în concordanţă cu legislaţia europeană, și supervizează, pe baza datelor furnizate în urma exercitării funcţiilor de monitorizare, control şi a indicatorilor de performanţă relevanţi, modul de funcţionare a sistemului achiziţiilor publice, în scopul de a identifica aspectele ce afectează derularea în condiţii de eficacitate şi eficienţă a procesului de atribuire a contractelor de achiziţie publică de către autorităţile contractante, a contractelor sectoriale, a celor de concesiune de lucrări publice, precum şi a celor de concesiune de servicii.

Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la
Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la "taxa pe darul de nuntă". Ciolacu explică impozitul de 70% pe veniturile nejustificate
VIDEO | Momentul în care Buzatu primește mita de 1,2 milioane de lei...
VIDEO | Momentul în care Buzatu primește mita de 1,2 milioane de lei de la omul de afaceri care l-a denunțat
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui”...
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui” în actualul sezon
Spaima litoralului, dezvăluire despre impresarul condamnat la închisoare: Giovanni Becali chiar e mafiot
Spaima litoralului, dezvăluire despre impresarul condamnat la închisoare: Giovanni Becali chiar e mafiot
Fost ofițer CIA: „România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO, poate...
Fost ofițer CIA: „România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO, poate juca un rol de lider în UE” | EXCLUSIV
PEDEAPSĂ ANULATĂ pentru Simona Halep?! Anunț uriaș despre verdictul TAS
PEDEAPSĂ ANULATĂ pentru Simona Halep?! Anunț uriaș despre verdictul TAS
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura...
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura femeie care nu are dreptul să poarte costum de baie”
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele...
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele premiu, dar sunt auziți pe toate posturile de radio
Pescobar, reclamat de un celebru interlop. Urmează răzbunarea
Pescobar, reclamat de un celebru interlop. Urmează răzbunarea
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000...
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000 de euro. Reacția lui a devenit virală pe rețelele de socializare
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar...
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar Pescobar jură că nu e nimic între ei: E mâna mea dreaptă!
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?