Ministerul Apărării Naționale a publicat pe 19 august 2022, pe portalul achizițiilor publice, e-licitatie.ro, un anunț de participare la o licitație restrânsă pentru achiziția numită “Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil — MANPAD”. Autoritatea contractantă este Compania Națională Romtehnica SA, direcția de export-import din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Conform informațiilor consultate de FANATIK, valoarea totală estimată a contractului, care are o durată de 84 luni, este de 677.298.000 euro, iar termenul limită pentru primirea ofertelor a fost stabilit pentru 28 septembrie 2022. Este vorba despre 231 de sisteme de rachete antiaeriene pentru înzestrarea Forțelor Terestre și a Forțelor Navale, la care se adaugă mai multe echipamente auxiliare, conform descrierii achizițiilor publice de pe portalul e-licitatie.ro.
Astfel, cantitatea maximă pentru acordul-cadru mai este formată din 87 sisteme pentru antrenament, 19 stații mobile pentru verificări, 23 echipamente auxiliare pentru detectare defecte, 66 seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă, 20 seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar, 87 seturi materiale didactice, un simulator instruire instituțională, 10 rachete testare operațională, 148 interfețe C2, un set de materiale didactice pentru instruire instituționalizată, livrare de pachet suport logistic.
Se mai menționează că Romtehnica efectuează această achiziție în numele și pe seama Unității militare 02550. Pe 22 septembrie 2022, cu 6 zile înainte de expirarea termenului pentru primirea ofertelor, Romtehnica a publicat o „clarificare în cadrul etapei I a procedurii de licitaţie restrânsă, organizată în vederea atribuirii acordului-cadru de furnizare a produsului Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil — MANPAD”.
„Vă informăm că autoritatea contractantă a transmis spre publicare în SEAP o erată referitoare la decalarea termenelor-limită, acestea fiind modificate după cum urmează: Termen limită pentru depunerea candidaturilor se decalează de la data de 28.09.2022, ora 10:00 la data de 28.11.2022, ora 10:00; Data și ora ședintei pentru deschiderea candidaturilor se decalează de la 28.09.2022, ora 10:30 la data de 28.11.2022, ora 10:30”, se arată în document.
Pe 21 noiembrie 2022, s-a publicat o altă clarificare, după ce un operator economic ce dorea să participe la licitație a transmis că “lucrăm la finalizarea ofertei noastre. Problema principală a fost găsirea unui traducător autorizat care să poată prelua documentele originale … și să le traducă în limba română. Cu toate că am transmis solicitări către Ambasada României la …. precum și Ministerului Justiției din România, nu am găsit traducător calificat. Din acest motiv, vă solicităm respectuos o prelungire a termenului de depunere de două (2) luni sau până la 28 ianuarie 2023.”
Romtehnica a răspuns că „achiziția se realizează printr-o procedură de atribuire de tip „licitație restrânsă” organizată în două etape. Prima etapă presupune depunerea candidaturilor de către operatorii economici, în vederea calificării și selecției pentru participarea la etapa a II-a a procedurii. În cadrul Etapei a II-a a procedurii, doar candidații calificați și selectați pot să depună ofertă conform precizărilor din Invitația de participare transmisă de Autoritatea contractantă. Conform Anunțului de participare anterior menționat, termenul limită inițial de depunere a candidaturilor a fost de 28.09.2022, ora 10.00, iar în urma eratei nr. EN1039817 din 23.09.2022, noul termen limită de depunere a candidaturilor a devenit 28.11.2022, ora 10:00. Întrucât termenul limită de depunere al candidaturilor a fost deja decalat anterior, acesta rămâne cel stabilit prin erata nr. EN1039817 din 23.09.2022, respectiv 28.11.2022 ora 10:00”.
De atunci, pe pagina achiziției de pe portalul e-licitatie.ro nu a mai apărut vreo informație legată de semnarea contractului sau de o altă prelungire a termenului pentru depunerea ofertelor. Sistemele MANPAD (Man-Portable Air-Defence Systems) sunt arme antiaeriene ușoare, concepute pentru a proteja militarii și tehnica de pe câmpul de luptă, în fața atacurilor aeronavelor. Un sistem MANPAD este format din trei componente: un tub de lansare, care conține o singură rachetă, o baterie, care furnizează energie electrică sistemului înainte de aprindere, și un ansamblu de prindere și declanșare.
Cei mai cunoscuți producători ai sistemelor MANPAD sunt compania americană Raytheon (care a implementat sistemul Stinger), compania franco-italo-engleză MBDA (sistemul Mistral), compania franceză Thales (sistemul Starstreak) și compania suedeză SAAB AB (sistemul RBS 70). Romtehnica a mai demarat o achiziție care întâmpină probleme. Pe 19 august 2022, compania a postat un anunț de participare pe platforma achizițiilor publice, consultată de FANATIK, pentru „Sistem de muniție cu capacitate de supraveghere prin survolare (de tip loitering)”.
Este vorba despre cumpărarea a trei sisteme, valoarea totală estimată a achiziției fiind de 8.224.995 lei (aproximativ 1,65 milioane euro). Armele de tip loitering au abilități de urmărire a spațiului de luptă până când țintele își fac apariția. Doar atunci când identifică o țintă valoroasă, lovesc în câteva secunde și lovesc exact acea țintă. Armele de tip loitering sunt concepute pentru a angaja ținte ascunse expuse pentru scurt timp la foc deschis, care lansează rachete sau emit semnale, iar apoi dispar rapid în ascunzătoarea lor. Cu capacitatea lor de a zbura continuu pe terenul de luptă, aceste arme, supranumite drone kamikaze, așteaptă inamicul să se miște și declanșează atacul în câteva secunde.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 28 septembrie 2022. Pe 20 decembrie 2022, Romtehnica a anunțat că achiziția a fost anulată, motivul fiind acela că „nu a a fost depusă nicio ofertă sau au fost depuse oferte care, deși pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datorită modului neuniform de abordare a soluțiilor tehnice și/sau financiare. Procedura de atribuire a fost anulată în temeiul art. 181 ali (1) lit. b), respectiv nu a fost depusă nici o ofertă”.