Life

Un aliment consumat și de români este pe cale de dispariție. Decizie fără precedent

Un aliment pe care românii îl iubesc este pe cale de dispariție, pentru totdeauna, din consumul regulat, motivul fiind legat de o decizie a Uniunii Europene.
24.02.2024 | 10:51
Un aliment consumat si de romani este pe cale de disparitie Decizie fara precedent
Alimentul consumat de români, pe cale de dispariție după o decizie a Uniunii Europene / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Un sortiment extrem de gustos de orez este pe cale de dispariție după ce Uniunea Europeană a decis să interzică un pesticid fără de care producția respectivului aliment nu este posibilă.

Alimentul consumat de români, pe cale de dispariție

Orezul care este folosit în paella, mâncarea specifică Spaniei și adoptată ca delicatesă de români, este pe cale de dispariție. Conform Antena 3, producția de orez bombă, așa cum se numește sortimentul folosit în paella, a scăzut enorm.

ADVERTISEMENT

Motivul explică fermierii din Spania, este legat de faptul că Uniunea Europeană a interzis pesticidul triciclazol. Fără acest pesticid, orezul de paella nu mai poate fi cultivat. Sortimentul folosit în delicioasa mâncare specifică Spaniei este cultivat aproape în exclusivitate în Peninsula Iberică.

De altfel, cultivatorii din zona Valenciei au și anunțat că producția de orez bombă a fost, anul trecut, la jumătate față de anii anteriori. Motivul, explică ei, este o ciupercă dăunătoare, Pyricularia, care poate fi combătută doar de pesticidul interzis.

ADVERTISEMENT

Apariția în 2023 a dăunătorilor care distrug culturile de orez de paella vine la cinci ani după ce triciclazolul a fost interzis de UE. Pesticidul, au concluzionat specialiștii, este toxic pentru sănătatea umană. Doar că substanța respectivă era folosită de mai bine de 40 de ani pentru protejarea culturilor de orez de paella.

Desigur, reducerea producției de orez bombă a dus la creșterea alarmantă a prețurilor pentru paella. Iar delicioasa mâncare, adorată și de români, este, acum, în pericol să nu mai poată fi făcută în stil tradițional. Iar asta înseamnă, desigur, dispariția unui adevărat simbol al Spaniei.

ADVERTISEMENT

Cum se prepară și cât costă o porție de paella făcută cu alimentul pe cale de dispariție

Paella este un fel de mâncare care poate fi preparat în mai multe feluri. De cele mai multe ori, pe lângă orezul bombă se pun diverse cărnuri sau fructe de mare, dar și alte legume. În zona Valenciei, zona din Spania care este considerată ”patria” paella, se face cu pui sau cu fructe de mare.

Rețeta este destul de simplă. Astfel, pentru patru porții paella, este nevoie în primul rând de orez bombă – 250 de grame. E nevoie și de șofran, supă de legume, fasole verde păstăi (100 g) și pulpe de pui dezosate (500 g). De asemenea, mai e nevoie de ulei de măsline (40 ml), usturoi, roșie și boia dulce.

ADVERTISEMENT

Puiul se taie bucăți mici și se trage la tigaie în uleiul de măsline. Apoi se adaugă, pentru sotat, fasolea verde. Se adaugă usturoiul, roșia tăiată cubulețe, condimentele și se adaugă 250 ml de supă de legume. Orezul, bine spălat, se pune apoi în tigaie și se adaugă peste supă de legume, se amestecă și se lasă la fiert până când este gata.

Paella este gata când, în tigaie, nu mai rămâne lichid, moment în care focul trebuie dat tare pentru a se carameliza puțin tot preparatul. Paella se servește cu puțină lămâie. În Spania, o porție de paella costă în jur de 15 euro, preț în creștere față de anii anteriori, pe când costa maximum 10.

ADVERTISEMENT