News

Când s-ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu. General de brigadă: “Nu există nicio armată fără rezervă”

Discuțiile despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu revin, deși MApN face recrutări voluntare. Soluția este așteptată de la Parlament, prin modificarea Legii 446.
07.06.2023 | 08:12
Cand sar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu General de brigada Nu exista nicio armata fara rezerva
Generalul Virgil Bălăceanu face lumină în disputa privind serviciul militar obligatoriu. „Cheia” este în mâna Parlamentului, dar și a numărului de voluntari și de rezerviști (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Oficialii români au declarat, în mai multe rânduri, că reintroducerea serviciului militar obligatoriu este exclusă. Totuși, contextul geopolitic actual poate produce consecințe care ar aduce surprize majore. Deși, potrivit dcnews.ro, MApN va face, până la finalul lunii, 7.000 de recrutări voluntare, generalul Virgil Bălăceanu explică motivul pentru care, în ciuda recrutării voluntarilor,  am putea ajunge în situația nedorită de a da, vorba aceea „milităria jos din pod”, la stadiul de obligativitate. „Problema rezerviștilor este vitală și așteptăm ca Parlamentul să aprobe modificările legii pregătirii populației pentru apărare, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, fostul oficial NATO.

Virgil Bălăceanu
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu (sursa facebook.com)

Generalul Virgil Bălăceanu: „Necesarul rezerviștilor prin voluntariat trebuie asigurat. Altfel, rămâne soluția reintroducerii serviciului militar obligatoriu!”

În primul rând, generalul Virgil Bălăceanu a subliniat faptul că, din cei 7.000 de recruți anunțați de Ministerul Apărării Naționale, doar 2.000 sunt rezerviști. „Ceilalți sunt viitori militari în activitate, fie că vorbim despre 4.000 de soldați profesioniști gradați, fie de 1.000 de maiștri militari subofițeri. Serviciul militar suspendat sau serviciul militar obligatoriu sunt mereu conectate la rezervă. Statutul de rezervist nu poate apărea decât în condițiile în care persoana în cauză satisface serviciul militar”, a continuat interlocutorul nostru.

ADVERTISEMENT

Nu este pentru prima oară când fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles pune degetul pe rană în privința revigorării Armatei Române. Totuși, din punctul de vedere exprimat mai sus, există o soluție. Așadar, putem discuta nu neapărat despre serviciu militar obligatoriu, ci despre serviciu militar voluntar, în rezervă:

„Încă din anul 2015, există o lege a statutului militar al rezervistului voluntar, care este aplicată din 2017. Această lege presupune dezvoltarea corpului de rezerviști militari voluntari, pe toate categoriile, de la soldați, la gradați și până la rezerviști voluntari. Aceasta este o primă direcție”.

ADVERTISEMENT

„În speranța că vor fi aprobate modificările legii pregătirii populației pentru apărare, care întârzie de foarte mult timp, un alt canal va fi reprezentat de serviciul militar voluntar în termen. Practic, după patru luni, cine va executa serviciul voluntar în termen va fi calificat din punct de vedere militar și va deveni rezervist”, a adăugat ofițerul român.

În mod normal, din acest moment a apărut problema asigurării necesarului de rezerviști prin voluntariat. Dar… „condiționat de contextul de securitate din zonă și de nevoile privind rezerva armatei, dacă lucrurile nu vor merge bine, la un moment dat nu vom avea altă soluție decât reintroducerea serviciului militar obligatoriu”.

ADVERTISEMENT

„Acest fenomen s-ar putea petrece, chiar dacă este dureros și nu suntem pregătiți pentru o asemenea schimbare. Însă, plecăm de la un lucru obiectiv și anume de la faptul că nu există nicio armată fără rezervă”, a comentat generalul Virgil Bălăceanu.

Românii care au făcut armata până în anul 2007 rămân pe poziții

Fondul problemei este amplu și înainte de a ne alarma în perspectiva unei variante mai puțin dorite, după ce, în paranteză fie spus, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat încă din anul 2007, este absolut necesar să înțelegem explicațiile contextului în care ne aflăm. Intervievatul nostru a detaliat:

ADVERTISEMENT

„În principiu, prin soldați gradați rezerviști voluntari, respectiv, în perspectivă, prin soldați gradați cu serviciul militar voluntar în termen îndeplinit, am putea asigura baza rezervei. Întotdeauna, acest fundament este reprezentat de soldații gradați, fie că vorbim despre rezerviști voluntari sau de soldați gradați rezerviști, respectiv cei care vor satisface stadiul de patru luni”.

„În continuare, rămân în evidența militară, respectiv în rezerva operațională, persoanele care au satisfăcut stagiul militar până în anul 2007. Cel puțin în faza de proiect, legea de pregătire a populației are inclusiv o prevedere care privește pregătirea cetățenilor care intră în planurile de mobilizare, în speță a celor care au satisfăcut stagiul militar până în 2007 și sunt incluși în rezerva operațională”, a continuat generalul Virgil Bălăceanu.

Pregătiri armata română
Soldații români se pregătesc, în eventualitatea nedorită a unui conflict militar… (sursa hepta.ro)

Echipamente militare noi, antrenamente noi pentru oameni vechi și… noi

Respectiva pregătire va dura până la 15 zile anual, iar periodicitatea nu este, deocamdată, stipulată în Legea 446/2006. „Probabil, va fi menționată ulterior, prin ordinul ministrului”, a menționat generalul Bălăceanu. „Din acest punct de vedere, trebuie făcută o diferență. Rezerviștii voluntari se pregătesc timp de 15 zile în fiecare an, în timp ce rezerviștii care au satisfăcut stagiul militar până în 2007 nu se vor antrena 15 zile anual, ci doar cu o anumită periodicitate”, a subliniat acesta.

Periodicitatea în cauză ia în calcul un număr de ani. Practic, din postura de rezervist aflat în planul de mobilizare, dacă respectivul a făcut o pregătire de 15 zile, este posibil să primească o nouă convocare pentru instruire abia peste trei ani. Rezerviștii care vor proveni din rândul celor care parcurg stagiul militar voluntar în termen vor intra pe criteriile de pregătire până la 15 zile, cu o anumită periodicitate. De regulă, aceasta este dată de vârstă și de nivelul de calificare.

Altfel spus, dacă în dotarea unei unități apar echipamente militare noi, în acel moment, pe lângă pregătirea ostașilor aflați în activitate, se va avea în vedere și „antrenamentul” rezerviștilor. Mai ales că, așa cum putem observa, nu doar prin prisma războiului din Ucraina, contextul actual ne obligă la sporirea vigilenței, din punctul de vedere al capacității de apărare.

„Acest lucru se practică pentru operaționalizarea unității respective, având în vedere faptul că intrarea în dotare a unor echipamente nu presupune că, din punctul de vedere al capacității de reacție, unitatea respectivă este operativă. Așadar, este obligatoriu să existe o perioadă de pregătire, în privința rezerviștilor de toate tipurile, deoarece ei trebuie să cunoască toate tipurile de echipamente care au intrat în dotarea unității”, a explicat Virgil Bălăceanu.

Lituania, un exemplu nedorit

Generalul în rezervă a menționat și faptul că „ideea centrală este aceea că, până la urmă, Parlamentul va aproba modificările legii pregătirii generale pentru apărare, pentru a reface rezerva de apărare a Armatei Române și a instituțiilor din cadrul sistemului de securitate națională pe baze voluntare. Dacă acest sistem nu va funcționa și nu va putea crea masa critică de care avem nevoie din punctul de vedere al rezerviștilor, situația se va complica”.

„Abia în acel moment nu vom avea altă soluție decât reintroducerea serviciului militar obligatoriu, cel puțin pentru o perioadă determinată. Lituania a devenit un exemplu, după ce a reintrodus serviciul militar obligatoriu timp de șapte ani, pentru a reface rezerva operațională”, a reamintit fostul oficial NATO.

Referindu-ne la exemplul oferit anterior, potrivit Deutsche Welle, încă din luna aprilie în Lituania au existat propuneri pentru reintroducerea serviciului militar cu grad de obligativitate. Fenomenul a creat un val de proteste, în general din partea tinerilor cu vârste între 18 și 27 de ani. Cu toate acestea, având în vedere contextul agresiunii rusești din Ucraina, Letonia și-a revizuit decizia din anul 2007, când abolise serviciul militar obligatoriu.

„Chiar dacă legea la care am făcut referire mai sus va fi aprobată în noua formă, efectivul stabil de cadre militare va fi greu de estimat. Ministerul Apărării scoate anual posturi pentru rezerviștii voluntari. Anul acesta sunt în jur de 2.000, însă scoaterea posturilor pentru recrutare și selecție nu presupune și îndeplinirea planului”.

„Încă din anul 2017, am avut planuri care ne-ar fi permis să avem până în 10.000 de rezerviști voluntari, însă acum dispunem doar de aproximativ 2.000. Motivația este simplă, aici discutăm despre voluntariat, nu despre obligativitate”, a precizat generalul Virgil Bălăceanu cu privire la situația în care să găsește România.

ADVERTISEMENT