News

Un apropiat al lui Putin cere folosirea armelor nucleare. ”Pot salva omenirea de la o catastrofă globală”

Tot mai multe voci dintre elitele Rusiei, îngrijorate de mersul ”operațiunii speciale din Ucraina” cer ca Moscova să folosească armele nucleare.
25.06.2023 | 17:18
Un apropiat al lui Putin cere folosirea armelor nucleare Pot salva omenirea de la o catastrofa globala
Serghei Karaganov consideră decizia una dificilă, dar necesară Sursa foto: HSE University
ADVERTISEMENT

În ultima lună, elita rusă a fost tot mai alarmată de impasul în care se află așa-numita “operațiune militară specială”. Cu atacuri cu drone asupra Moscovei și bombardarea orașelor de frontieră din interiorul Rusiei, liderii liniei dure sunt îngrijorați că Rusia pierde războiul sau cel puțin nu obține victoria promisă și cer să fie folosite armele nucleare.

Un apropiat al lui Putin vrea să fie folosite armele nucleare

Au reapărut apelurile pentru utilizarea demonstrativă a unei arme nucleare pentru a constrânge Occidentul să întrerupă furnizarea de arme către Ucraina. În cadrul Consiliului pentru Politică Externă și de Securitate, o adunare influentă de oficiali și grupuri de reflecție de la Moscova, s-a pledat pentru aruncarea unei bombe nucleare asupra Rzeszów – centrul de transport din sud-estul Poloniei prin care trece cea mai mare parte a armelor care ajung în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Persoana care propunea să bombardeze Rzeszów a fost probabil Serghei Karaganov, șeful Consiliului, deoarece acesta a publicat un articol în care pleda pentru utilizarea demonstrativă a unei arme nucleare pentru a forța Occidentul să capituleze. Articolul era intitulat “O decizie dificilă, dar necesară. Folosirea armelor nucleare poate salva omenirea de la o catastrofă globală”, relatează publicația Responsible Statecraft.

Karaganov susținea că, chiar dacă Rusia va câștiga pe câmpul de luptă, se va confrunta cu o insurgență în părțile din Ucraina pe care le ocupă, iar singura modalitate de a zdrobi rezistența ar fi oprirea fluxului de sprijin din partea Occidentului. El a concluzionat sumbru că “armistițiul este posibil, dar reconcilierea nu este”.

ADVERTISEMENT

Atuul Rusiei este disponibilitatea sa de a folosi o armă nucleară tactică. Karaganov a regretat faptul că oamenii din Occident “și-au pierdut frica de iad… au uitat ororile războiului, au încetat să se mai teamă chiar și de armele nucleare”.

“Va trebui să restabilim credibilitatea descurajării nucleare prin scăderea pragului inacceptabil de ridicat pentru utilizarea armelor nucleare”, a spus el. Karaganov s-a arătat încrezător că o singură explozie nucleară ar fi suficientă pentru a forța Occidentul să capituleze și că riscul de escaladare este scăzut, deoarece SUA nu vor fi dispuse să sacrifice “Boston pentru Poznan”.

ADVERTISEMENT

”O serie de țări din Europa ar trebui să fie ținta unui astfel de atac”

”Conducerea militaro-politică a Rusiei se va confrunta cu o alegere morală teribilă și cu necesitatea de a lua o decizie dificilă. Dar cred că președintele nostru la un moment dat trebuie să-și asume hotărârea de a folosi arme nucleare.

Cu toate acestea, se pune întrebarea cine poate și ar trebui să fie ținta unui astfel de atac. Americanii, după cum știm cu toții, au mințit fără rușine, spunând că ne pregătim pentru lovituri asupra Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Aceasta este o monstruoasă lipsă de sens, rea, pentru că, desigur, ucrainenii sunt un popor înșelat nefericit care este condus la măcel. Dar totuși, aceștia sunt oamenii noștri, nu îi vom lovi.

Dacă vine vorba de lovituri nucleare, atunci ar trebui să vorbim despre o serie de țări din Europa care oferă cea mai mare asistență regimului mercenar de la Kiev”, a scris Karaganov în editorialul său.

În anii 1990, Karaganov era un liberal care susținea integrarea Rusiei în Europa. Este șocant să vezi un om de talia sa susținând utilizarea efectivă a armelor nucleare.

Încă de la începutul războiului, liderii ruși au reamintit în mod repetat NATO că sunt dispuși să fie prima țară care să folosească arme nucleare dacă văd o “amenințare existențială” la adresa Rusiei. Amenințarea nucleară a fost folosită chiar și în timpul anexării Crimeei.

ADVERTISEMENT