News

Un avion Antonov-24 din vremea URSS a aterizat pe un râu înghețat. Ce s-a întâmplat cu cei 30 de pasageri

Un avion rusesc Antonov-24 a aterizat pe gheața unui râu din Orientul Îndepărtat. Cei 30 de pasageri au scăpat ca prin minune
28.12.2023 | 10:50
Un avion Antonov24 din vremea URSS a aterizat pe un rau inghetat Ce sa intamplat cu cei 30 de pasageri
Procurorii ruși spun că aterizarea greșită a fost din cauza unei erori de pilotaj / Foto: captură, Mosaique FM
ADVERTISEMENT

Un avion Antonov-24 din epoca sovietică care transporta 30 de pasageri a aterizat joi pe un râu înghețat în apropierea unui aeroport din Orientul Îndepărtat al Rusiei din cauza unei erori de pilotaj, au declarat procurorii din sectorul transporturilor.

A aterizat „în siguranță” pe gheață

Procurorii ruși responsabili de accidentele de transport au declarat că un avion Antonov-24 din epoca sovietică, cu 30 de pasageri la bord, a aterizat joi pe un râu înghețat în apropierea unui aeroport din Orientul Îndepărtat al Rusiei din cauza unei erori de pilotaj.

ADVERTISEMENT

Procurorii au declarat că avionul comoaniei Polar Airlines a aterizat în siguranță pe râul Kolima, în apropiere de Zirianka, în regiunea Yakutia, scrie Al Arabiya.

Un purtător de cuvânt al procurorului pentru transport din Siberia de Est a declarat: „Potrivit informațiilor preliminare, cauza accidentului a fost o eroare de pilotaj a echipajului”. Procurorii au publicat fotografii cu avionul pe un râu înghețat. Ziarul Izvestia a publicat fotografii cu pasagerii care coborau din avion.

ADVERTISEMENT

Nu au fost înregistrate victime

„Avionul Antonov-24 a aterizat în afara pistei de pe aeroportul Zirianka”, a precizat Polar Airlines într-o scurtă declarație. „Nu au fost înregistrate victime”, a adăugat compania.

În 1955, conducerea sovietică a cerut constructorului de avioane Antonov, specialist în proiectarea și construcția de avioane militare de transport, să dezvolte un aparat capabil să înlocuiască ultimul Lisunov Li-2 (versiunea rusă a Douglas C-47, supranumit Dakota) și bimotorul Iliușin-14.

ADVERTISEMENT

În decembrie 1957, Voenno Transportnaia Aviația (VTA, aviația militară sovietică de transport) a recomandat ca noul avion să poată ateriza și decola pe distanțe destul de scurte. Inginerii sovietici au lucrat la o combinație între o celulă de avion similară cu cea a avionului olandez Fokker F-27 și noul motor Ivcenko AI-24, scrie Avions Legendaires.

Un avion revoluționar

Avionul, denumit Antonov An-24, a efectuat zborul inaugural la 20 decembrie 1959. Era un monoplan cu două turbopropulsoare cu aripă înaltă. Pentru a ușura aeronava, producătorul a folosit fibră de sticlă în plus față de oțel, un material care nu era utilizat pe scară largă în aeronautică la acea vreme. Datorită motorului și designului său revoluționar, An-24 putea decola pe o pistă de doar 640 de metri lungime.

ADVERTISEMENT

În 1960, VTA a comandat primul său lot de 200 de Antonov An-24, care au înlocuit imediat vechile Li-2. În același an, Aeroflot, compania aeriană națională sovietică, a comandat peste 1.000 de astfel de aeronave pentru rute pe distanțe scurte, precum și pentru misiuni militare.

Cod NATO: „Coke”

La fel ca majoritatea avioanelor civile rusești, An-24 ale Aeroflot au fost folosite pentru misiuni de război fără a-și schimba esențial aspectul. Această tehnică a devenit coșmarul experților occidentali din domeniul serviciilor de informații. Aceștia s-au referit la An-24 sub codul NATO „Coke”.

An-24 a devenit de-a lungul anilor unul dintre cele mai bine vândute avioane de transport contemporane din lume, fiind achiziționat de națiunile Pactului de la Varșovia și în general de țările care făceau parte din sfera de influență a Moscovei.

În timp ce An-24 a început să dispară din stocurile civile, fiind înlocuit de mai modernul An-26, nu același lucru se poate spune despre piața militară. URSS a construit peste 1.200 de avioane An-24, iar o licență de fabricație a fost acordată producătorului chinez de avioane Xian, care construiește și astăzi acest avion sub denumirea Y-7.

Au fost construite cel puțin 500 de astfel de aeronave. China a dezvoltat o versiune de patrulare maritimă sub denumirea Y-7K, dar acest avion nu a fost construit în serie.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se...
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților