News

Un avion militar american s-a prăbuşit în Marea Mediterană. Toţi cei cinci soldaţi de la bord au murit

Pentagonul a anunţat că cinci dintre militarii săi au murit, după ce avionul în care se aflau, deasupra Mediteranei, a suferit o defecţiune tehnică.
12.11.2023 | 21:07
Un avion militar american sa prabusit in Marea Mediterana Toti cei cinci soldati de la bord au murit
Un avion militar american s-a prăbuşit în Mediterana Foto: US Navy
ADVERTISEMENT

Cinci militari americani au murit într-un accident aviatic produs deasupra Mării Mediterane, a anunțat, duminică, Comandamentul american din Europa (EUCOM). Incidentul s-a produs vineri seara, iar toţi cei de la bord şi-au pierdut viaţa, a confirmat Pentagonul.

Al treilea incident cu aeronave militare, în zece săptămâni

Conform datelor disponibile, aeronava va efectua o manevră de realimentare în zbor, iar ca urmare a unei defecțiuni tehnice s-a prăbușit în mare. Nu este specificat tipul de aeronavă care a căzut în Mediterana.

ADVERTISEMENT

Acest incident a avut loc în seara zilei de 10 noiembrie. Potrivit rapoartelor militare, prăbușirea avionului nu are nicio legătură cu vreun atac inamic.

“În timpul realimentării de rutină în aer, ca parte a antrenamentului de luptă, o aeronavă militară americană cu cinci militari la bord a întâmpinat o problemă tehnică și s-a prăbușit în Marea Mediterană. Toate cele cinci persoane de la bord au murit”, se arată în comunicatul EUCOM.

ADVERTISEMENT

De la atacul Hamas asupra Israelului, în 7 octombrie, armata americană a desfășurat în estul Mediteranei două portavioane, nave de sprijin și zeci de avioane, pentru a acționa ca mijloc de descurajare şi pentru a se asigura că războiul nu se extinde.

Este primul incident care implică o aeronavă militară americană după aproape două luni. Pe 17 septembrie, un Lockheed Martin F-35 Lightning II al Escadronului 501 de antrenament pentru atacuri de luptă a Marinei SUA (VMFAT-501) a fost pierdut deasupra Carolinei de Sud după ce pilotul s-a catapultat din aeronava în apropiere de North Charleston.

ADVERTISEMENT

Eforturile inițiale de căutare a aeronavei s-au concentrat în zona Lacurilor Moultrie și Marion, atât armata, cât și Divizia de aplicare a legii din Carolina de Sud participând la căutare.

De asemenea, armata le-a cerut cetăţenilor să furnizeze informații despre locația avionului dispărut. Resturi din aeronavă au fost găsite mai târziu pe un câmp din comitatul Williamsburg, aproape de Joint Base Charleston.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe 24 august, un F/A-18 Hornet al Marinei SUA, aflat într-un zbor de antrenament, s-a prăbușit la nord de San Diego, California, la 23:54, ora locală. Deşi s-a catapultat, pilotul şi-a pierdut viaţa.

ADVERTISEMENT