News

SUA au pierdut cel mai modern şi mai scump avion de luptă din lume. Autorităţile cer sprijinul populaţiei pentru a-l găsi

Un avion F-35 Lightning II, dezvoltat de Lockheed Martin şi al cărui cost este estimat la 80 de dolari, s-a prăbuşit în nordul statului Carolina de Sud, iar acum este de negăsit.
18.09.2023 | 11:41
SUA au pierdut cel mai modern si mai scump avion de lupta din lume Autoritatile cer sprijinul populatiei pentru al gasi
Americanii au pierdut un F-35 de 80 de milioane de dolari Foto: Lockheed Martin
ADVERTISEMENT

Un avion de luptă american F-35 a dispărut în Carolina de Sud după ce pilotul s-a catapultat, iar oficialii militari fac apel la populaţie să ajute la găsirea aeronavei „invizibile”.

România va achiziţiona 16 astfel de avioane

Căutările se concentrează pe zonele din jurul lacurilor Maultrie și Marion, la nord, până la Charleston, unde se află baza militară de care aparţinea respectivul avion. Pilotul s-a catapultat în timpul accidentului și se află internat într-o stare stabilă, scrie presa americană.

ADVERTISEMENT

”Dacă dispuneţi de informaţii susceptibile să ajute echipele noastre de căutare însărcinate să localizeze (avionul de luptă de tip) F-35, vă rugăm să sunaţi la Centrul de Operaţiuni al apărării de la bază”, au cerut autorităţile, într-o postare pe X (fosta Twitter).

Congresmanul Nancy Mays a întrebat „cum este posibil să pierzi F-35”„Nu există un dispozitiv de urmărire a avioanelor și acum le cerem cetățenilor să-l găsească?”, a scris ea pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

În căutări a fost implicat și un elicopter. F-35 Lightning II este o aeronavă de luptă multirol cu ​​un singur motor de generația a cincea, cu cu tehnologie stealth, dezvoltată de Lockheed Martin. Un astfel de aparat costî aproximativ 80 de milioane de dolari.

Avionul dispărut aparține Escadronului 501 al Marinei americane, o unitate axată pe antrenarea piloților pentru a îndeplini cerințele anuale de pregătire, potrivit site-ului Bazei Militare de la Charleston.

ADVERTISEMENT

În România, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat în prima parte a acestui an achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II, urmând ca Ministerul Apărării să întocmească documetaţia necesară achziţionării, inclusiv adaptarea infrastructurii pentru a putea opera această aeronavă de luptă, considerată cea mai puternică și modernă din lume.

În prezent avionul se fabrică în trei variante, F-35A – cu decolare și aterizare convenționale, F-35B – cu decolare scurtă și aterizare verticală – și F-35C – aceste aeronave fiind adaptate pentru decolare și aterizare pe portavioane.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, într-o primă fază Forțele Aeriene Române vor achiziționa 16 aeronave F-35A. Între altele, acestea au în dotare un tun GAU-12/U 25 milimetri montat în interior cu 180 de lovituri, rachete aer-aer AIM-9 SIDEWINDER, AIM-120 AMRAAM și AIM-132 ASRAAM, dar și de armament aer-sol, adică Joint Direct Attack Munition (JDAM), Joint Standoff Weapon (JSOW), Small Diameter Bombs (SDB), rachete anti-blindaj Brimstone, Cluster Munitions (WCMD) și AGM 88 HARM (High Speed Anti-Radiation Missile).

ADVERTISEMENT