News

Copiii infectați cu botulism din Timișoara s-ar fi îmbolnăvit de la darurile primite la colindat. Ce aliment le-a pus viața în pericol

Infecția cu botulism era să le fie fatală unor copii din Timișoara, după ce au contractat boala din produsele primite la colindat.
30.01.2024 | 13:24
Copiii infectati cu botulism din Timisoara sar fi imbolnavit de la darurile primite la colindat Ce aliment lea pus viata in pericol
Copiii infectați cu botulism ar fi luat boala de la cârnații primiți în dar la colindatul de sărbători. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Copiii internați cu botulism la Timișoara s-ar fi infectat cu boala din cârnații primiți de la colindat de sărbători. Doi dintre cei opt micuți infectați se află în stare gravă, iar restul încep să-și revină.

Copiii au fost internați inițial cu un diagnostic greșit

Primii micuți care au ajuns la spital se aflau în plasament și au început să aibă primele simptome încă de pe 9 ianuarie. Atunci, doi dintre copii, de 5 și 9 ani, au fost duși la spital. Ei au fost internați inițial șase zile la spitalul din Lugoj, dar cu un alt diagnostic. Medicii au constatat pentru aceștia că ar avea gastro-enterocolită.

ADVERTISEMENT

„În 15 ianuarie, au fost externați cu recomandare de tratament, însă au continuat anumite simptome, respectiv privirea fixă și pleoapa căzută, care existau și când se aflau în spital. Copiii au fost externați cu aceste probleme.”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș, Smaranda Marcu.

Cinci zile mai târziu, la alți doi copii de la altă familie de asistenți maternali din aceeași localitate au început să apară simptome. Ulterior, au ajuns 11 copii la Spitalul „Victor Babeș”, din Timișoara.

ADVERTISEMENT

„Trei au necesitat doar lăsare la domiciliu, dar opt au necesitat internare în spital, două cazuri fiind critice, unul necesitând terapie intensivă”, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea.

Micuții se află în stare stabilă, dar doi sunt încă sub atenție specială

„Starea lor este mult mai bună, în continuare doi copii necesită supraveghere atentă. Acei copii au prezentat și tulburări de activitate motorie”, a spus Adelina Marinescu, medic specialist în boli infecțioase.

ADVERTISEMENT

Direcția de Sănătate Publică Timiș a deschis și anchetă pentru a stabili cu exactitate cum a ajuns infecția să fie contactată de copii. Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt al DSP Timiș, a transmis că s-au recoltat deja probe din mai multe alimente:

„Direcția de Sănătate Publică Timiș, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Direcțiilor de Sănătate Publică județene a asigurat necesarul de ser anti-botulinic pentru tratamentul pacienților. De asemenea, au fost recoltate 10 probe de alimente.”

ADVERTISEMENT

În Timișoara botulismul a apărut de două ori în mai puțin de șase luni. Acesta este boală foarte gravă care poate provoca moartea, precum și paralizie musculară, dificultăți de respirație sau probleme digestive.

ADVERTISEMENT
Tags: