News

Un bărbat a încercat să deschidă ușa unui avion în timpul zborului. Cum au reacționat ceilalți pasageri

Un bărbat din SUA a încercat să deschidă ușa avionului în timpul zborului, cu toate că este aproape imposibil ca cineva să reușească asta.
22.02.2024 | 08:38
Un barbat a incercat sa deschida usa unui avion in timpul zborului Cum au reactionat ceilalti pasageri
Un bărbat a încercat să deschidă ușa unui avion în timpul zborului. Cum au reacționat ceilalți pasageri
ADVERTISEMENT

Cert e că un avion al companiei American Airlines cu destinația Chicago s-a întors pe aeroportul de unde decolase, în New Mexico, după ce un pasager a încercat să deschidă ușa în timpul zborului. Într-o înregistrare video se arată cum ceilalți pasageri îl împiedică pe bărbat să facă asta.

Un bărbat a încercat să deschidă ușa unui avion în timpul zborului

Avionul decolase din orașul Albuquerque și ajunsese la aproape 8.000 de metri altitudine, moment în care bărbatul a simțit nevoia să deschidă ușa. “Zborul 1219 al American Airlines s-a întors în siguranţă pe Aeroportul internaţional Sunport din Albuquerque, New Mexico, marţi, 20 februarie, în jurul orei locale 14:40 (21:40 GMT), după ce echipajul a raportat o tulburare a pasagerilor”, a transmis Agenţia americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA).

ADVERTISEMENT

Unul dintre pasageri a declarat pentru ABC News că bărbatul ”coborâse deja mecanismul de siguranță și avea ambele mâini pe manetă”. ”A fost o diferență de presiune, ca un șuierat”, a explicat martorul. Deși este aproape imposibil ca cineva să deschidă ușa unui avion în timpul zborului, mai ales la înaltă altitudine, din cauza presiunii, oamenii nu au vrut să riște.

Asta, la nici o lună de când ușa unui Boeing 737 MAX 9 al companiei Alaska Airlines s-a desprins în aer. Statistic, în 2021 au existat 6.000 de incidente cu pasageri indisciplinați în SUA, însă în 2022 și 2023 au scăzut la 2.000 de incidente. Trebuie ținut minte că, potrivit simpleflying.com, ușile unei aeronave presurizate nu pot fi deschise în momentul în care aeronava este în zbor.

ADVERTISEMENT

Poate fi deschisă ușa unui avion în zbor? Nu prea

Acest lucru este valabil pentru piloți, însoțitori de zbor și pasageri. De ce? Din simplul motiv că presiunea din cabină nu o va permite, deoarece este mult prea puternică pentru ca cineva să poată deschide ușa, cu excepția lui Superman. Cu toate acestea, a existat un incident similar în urmă cu un an, când un pasager din Coreea de Sud a reușit să deschidă ușa, în zbor.

A fost posibil pentru că avionul era aproape de aterizare, deci presiunea coborâse semnificativ. După explica un purtător de cuvânt al companiei Asiana, presiunea din cabină este ajustată automat în funcție de altitudine, așadar ”când altitudinea este scăzută și aproape de aterizare, ușa poate fi deschisă”.

ADVERTISEMENT

În urma acelui incident, nouă pasageri de la bord au fost spitalizați, iar Coreea de Sud a introdus o nouă reglementare prin care companiile aeriene trebuie să facă un anunț înainte de zbor prin care să avertizeze pasagerii să nu deschidă ușile avionului în timp ce aeronava se află în zbor.

Cert e că în istoria aviației au existat o mulțime de cazuri în care pasagerii au încercat să deschidă ușile în timpul unui zbor. Exceptând cazul din Coreea toți au ajuns în cătușe, fără succes. La sol, au existat cazuri de pasageri care au deschis ușile și chiar și un însoțitor de bord debusolat care a făcut asta.

ADVERTISEMENT

Recent, la începutul acestui an, un pasager IndiGo a încercat să îndepărteze capacul ieșirii de urgență a unui Airbus A321neo în timpul unui zbor între Nagpur și Mumbai. Cu o lună în urmă, deputatul indian Tejasvi Surya a deschis accidental ieșirea de urgență a unei aeronave IndiGo ATR la sol în Chennai.

ADVERTISEMENT
Tags: