News

Un bărbat din Slatina s-a înecat cu mâncare în piață și a murit. Nimeni nu a știut cum să-l ajute

Un bărbat din Slatina s-a înecat cu mâncare în timp ce se afla în piață și se pare că nimeni nu a putut să-l ajute pentru că nu știau ce să facă.
15.06.2023 | 15:27
Un barbat din Slatina sa inecat cu mancare in piata si a murit Nimeni nu a stiut cum sal ajute
Un bărbat din Slatina s-a înecat. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Bărbatul în vârstă de 74 de ani din Slatina s-ar fi înecat cu mâncare în Piața Zahana din oraș, iar echipele ajunse la fața locului au constatat decesul. Astfel de cazuri sunt destul de dese în România, chiar și în rândul tinerilor. Astfel, doar în ultimul an o fată a murit în timp ce mânca cereale, iar alta s-a înecat cu jeleuri la școală.

Un bărbat din Slatina s-a înecat cu mâncare

Problema e că mulți dintre acești oameni ar putea fi salvați dacă oamenii ar putea face cursuri de prim ajutor. Din păcate, românii în general nu au nici cea mai vagă idee să acorde primul ajutor, drept urmare asistă neputincioși cum oameni ghinioniști se sting cu zile la doar câțiva metri distanță.

ADVERTISEMENT

De exemplu, fata de 14 ani din Cluj care s-a înecat cu jeleu la școală a murit pentru că profesorii nu au știut să efectueze manevra Heimlich și au ”bătut-o pe spate pe fată”. “Starea fetiței rămâne extrem de gravă. Este în comă profundă și are nevoie de susținere respiratorie. Trebuie să vedem ce se întâmplă în următoarele ore. Ea rămâne în continuare pe Secția de Terapie Intensivă a spitalului”, explica Daniela Dreghiciu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii Cluj-Napoca.

Probabil și de asta, politicienii au pregătit un proiect de lege prin care vor să încurajeze românii să facă cursuri de prim ajutor și să primească drept răsplată zile libere de la lucru. ”Necesitatea intervenţiei legislative este dată de numărul foarte mic de persoane pregătite să acorde primul ajutor în România, raportat la numărul de accidente în care pierderile de vieţi omeneşti ar fi putut fi evitate. România este, potrivit informaţiilor din spaţiul public, în coada clasamentului statelor membre UE când vine vorba de persoane care ştiu să acorde primul ajutor”, arată inițiatorii propunerii legislative.

ADVERTISEMENT

Ziua liberă va fi oferită românilor care prezintă dovada că s-au înscris la un astfel de curs, la înțelegere cu angajatorul. ”Procedura pe care o propunem este una din care atât statul, cât şi angajatorii şi angajaţii au de câştigat. Statul câştigă cetăţeni instraiţi să acorde primul ajutor şi să salveze vieţi omeneşti în cazul unor accidente. Angajatorii câştigă angajaţi competenţi să asigure prima intervenţie în cazul producerii unor accidente la locul de muncă, până la sosirea echipajelor paramedicale/medicale la faţa locului.

Angajaţii dobândesc un set de cunoştinţe de acordare a primului ajutor, pe care le pot aplica atât la locul de muncă sau pe stradă, cât şi, în situaţia producerii unor accidente, în rândul apropiaţilor şi chiar familiei”, mai arată inițiatorii. Rămâne de văzut dacă românii vor aprecia această inițiativă și se vor înghesui la cursuri de prim ajutor.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil și acest bărbat din Slatina putea fi salvat dacă cineva din jur știa să efectueze corect manevra Heimlich, o manevră inventată acum 50 de ani de un medic sătul de faptul că în fiecare an în SUA, de exemplu, mor 5.000 de oameni înecați cu mâncare. De altfel, asfixia mecanică din cauza mâncării e a 4-a cauză de deces accidental în lume.

Manevra e relativ simplă și implică ridicarea forțată a diafragmei și eliminarea forțată a aerului din pământ, menit să scoată afară obiectul care sufocă victima. Mai mult, Crucea Roșie recomandă aplicarea a 5 lovituri la nivelul spatelui, după modelul ”băbesc”. Această metodă ar fi descurajată, însă, de majoritatea institutelor medicale.

ADVERTISEMENT

Cum se face, însă, această manevră? Victima trebuie să stea în picioare, iar cel care aplică manevra se va așeza în spatele victimei și o va lovi de 5 ori în spate, între omoplați, cu podul palmei. Următorul pas ar fi îmbrățișarea din spate a mijlocului pacientului, cu ambele brațe. Urmează o serie de compresii efectuate cu mâinile strânse una peste cealaltă. În 80% din cazuri această manevra va salva viața victimei, însă e bine ca cineva să sune oricum la 112.

ADVERTISEMENT
Tags: