News

O zi liberă în plus pentru angajați, discutată în Parlament. Care sunt condițiile în care ar putea să li se acorde

Un proiect de lege depus la Senat ar putea să dea dreptul angajaților la o zi liberă suplimentară, urmând ca angajatorii să fie compensați de către stat.
19.05.2023 | 19:03
O zi libera in plus pentru angajati discutata in Parlament Care sunt conditiile in care ar putea sa li se acorde
Zile libere pentru cei care fac cursuri de prim-ajutor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari ai USR au inițiat un proiect de lege prin care angajații vor beneficia de o zi liberă dacă în respectiva zi vor merge la un curs de acordare a primului ajutor de bază. Propunerea de lege ar urma să li se acorde atât salariaților de la stat, cât și celor din mediul privat.

Necesitatea intervenţiei legislative este dată de numărul foarte mic de persoane pregătite să acorde primul ajutor în România, raportat la numărul de accidente în care pierderile de vieţi omeneşti ar fi putut fi evitate. România este, potrivit informaţiilor din spaţiul public, în coada clasamentului statelor membre UE când vine vorba de persoane care ştiu să acorde primul ajutor”, susțin inițiatorii propunerii legislative.

ADVERTISEMENT

Compensații financiare pentru angajatori

Ziua liberă pentru cursul de de prim-ajutor va fi acordată, în eventualitatea adoptării proiectului de lege, tuturor persoanelor care sunt încadrate cu contract individual de muncă sau aflate într-un raport juridic de muncă, prevederea aplicându-se tuturor angajaţilor din mediul public şi privat, inclusiv asociaţiilor şi fundaţiilor.

Ziua liberă se acordă la cererea salariatului, depusă la angajatorul său, însoţită de dovada înscrierii la curs”, prevede proiectul de lege. În cazul în care cursurile durează mai multe zile, pentru fiecare dintre ele se va acorda zi liberă.

ADVERTISEMENT

Pentru a-i determina pe angajatori să respecte prevederile legale, inițiatorii propun ca aceștia să fie compensați pentru scoaterea de la muncă a angajaților lor. Astfel, din impozitul lunar li se va vor scade cheltuielile salariale pentru zilele libere date angajaților. În plus, la finalul cursurilor, angajatorii vor avea salariați care pot da primul ajutor în cazul unor accidente la locul de muncă.

Procedura pe care o propunem este una din care atât statul, cât şi angajatorii şi angajaţii au de câştigat. Statul câştigă cetăţeni instraiţi să acorde primul ajutor şi să salveze vieţi omeneşti în cazul unor accidente. Angajatorii câştigă angajaţi competenţi să asigure prima intervenţie în cazul producerii unor accidente la locul de muncă, până la sosirea echipajelor paramedicale/medicale la faţa locului.

ADVERTISEMENT

Angajaţii dobândesc un set de cunoştinţe de acordare a primului ajutor, pe care le pot aplica atât la locul de muncă sau pe stradă, cât şi, în situaţia producerii unor accidente, în rândul apropiaţilor şi chiar familiei”, mai susțin inițiatorii.

Grupa sanguină, înscrisă în actul de identitate

Acordarea primului ajutor este și o preocupare pentru celălalt partid de opoziție, AUR, însă din altă perspectivă. Partidul a depus un proiect de lege prin care grupa sanguină și factorul Rh ar urma să fie determinate încă de la nașterea fiecărei persoane și menționate apoi în actele de identitate. Măsura ar fi menită să faciliteze acordarea cât mai rapidă a primului ajutor de către personalul medical în cazul intervențiilor la accidentele rutiere sau pentru salvarea persoanelor care ajuns la urgențe.

ADVERTISEMENT

În aceste situaţii deosebit de dramatice, orice secundă este preţioasă şi poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. În consecinţă, posibilitatea personalului medical de a cunoaşte şi de a interveni imediat prin administrarea grupei sanguine compatibile este extrem de importantă şi poate duce, alături de celelalte măsuri de urgenţă care se iau în astfel de cazuri, la salvarea de vieţi omeneşti care altfel, ar fi condamnate”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege înregistrat la Senat.

ADVERTISEMENT