News

Un belgian a cumpărat sute de tancuri, ani de zile, iar acum se va îmbogăţi. Guvernele Europei vor să le răscumpere, ca să le dea Ucrainei

Cea mai mare colecţie de arme private din Europa se află în hangarul unui belgian. Acesta a cumpărat aproximativ 500 de tancuri, majoritatea în ultimii 20 de ani
01.02.2023 | 18:11
Un belgian a cumparat sute de tancuri ani de zile iar acum se va imbogati Guvernele Europei vor sa le rascumpere ca sa le dea Ucrainei
Freddy Versluys are cea mai mare colecţie de arme private din Europa Foto: Florian Van Eenoo, Gianni Barbieux / hln.be
ADVERTISEMENT

La periferia orașului Tournai, un oraș medieval din Belgia francofonă, se află un modest hangar gri, abia ascuns în spatele unui gard. În interior se află șiruri de tancuri Leopard 1 de fabricație germană și alte vehicule grele de luptă, aceleași tipuri care se află în fruntea listei de dorințe a Ucrainei.

A cumpărat 50 de tancuri Leopard 1, la 37.000 de dolari bucata

Hangarul aparține companiei belgiene de apărare OIP și conține una dintre cele mai mari rezerve private de arme din Europa. “Multe dintre aceste tancuri stau aici de ani de zile. Sper că acum este momentul să vadă în sfârșit ceva acțiune în Ucraina”, a declarat Freddy Versluys, șeful OIP, pentru The Guardian.

ADVERTISEMENT

“Avem aici 50 de Leopard 1”, spune el. “Avem, de asemenea, 38 de tancuri germane Gepard, 112 tancuri ușoare austriece SK-105 și 100 de vehicule blindate italiene VCC2 și 70 M113”.

În total, compania sa are în stoc aproximativ 500 de vehicule blindate, “probabil cel mai extins arsenal de tancuri private din Europa”, potrivit lui Versluys, care are o lungă istorie în sectorul militar.

ADVERTISEMENT

După serviciul militar, Versluys a petrecut nouă ani lucrând pentru armata belgiană în departamentul responsabil cu controlul calității tancurilor și muniției. În 1989 s-a alăturat OIP, o companie specializată în echipamente optice, după care a fondat OIP Land Systems, o subsidiară care a cumpărat echipamente militare vechi, închipuindu-şi că într-o zi va exista din nou cerere pentru ele.

“Totul este legal aici și avem toate permisele necesare”, spune el, respingând insinuările că ar fi traficant de arme.

ADVERTISEMENT

Versluys a achiziționat cea mai mare parte a inventarului său actual în ultimele două decenii. El a achiziționat tancurile direct de la guvernele europene, acest lucru fiind posibil deoarece, de la căderea Uniunii Sovietice, națiunile europene au încercat să înlocuiască unele dintre tancurile grele din epoca Războiului Rece, care erau prea scumpe de întreținut, cu vehicule mai ușoare, necesare pentru misiuni mai scurte, de menținere a păcii.

Reducerile din domeniul apărării au fost accelerate de criza economică din 2008, iar până în 2014, anul în care Vladimir Putin a anexat Crimeea, cheltuielile militare europene atinseseră un minim istoric.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare achiziţie a făcut-o când a cumpărat 50 de tancuri Leopard 1, care fuseseră dezafectate de guvernul belgian în 2014, pentru suma de 37.000 de euro per tanc. “A fost prețul pieței din cauza situației geopolitice de la acea vreme”, a spus el. “Dar cumpărarea acelor rezervoare de deșeuri a fost un mare pariu pentru noi. Un risc uriaş”.

Leopard 1, care datează din anii 1960, este mai ușor și mai puțin puternic decât tancurile mai noi Leopard 2, dintre care Germania a acceptat să trimită 14 în Ucraina săptămâna trecută.

Versluys, criticat de ministrul belgian al Apărării

Ani de zile, Versluys nu a putut să vândă Leopard 1 și Gepard, deoarece legea germană cere aprobarea Berlinului pentru a-și reexporta echipamentul militar. Dar decizia cancelarului Olaf Scholz cu privire la Leopard 2, de săptămâna trecută, a deschis ușa altor țări europene să urmeze exemplul, dar și noi oportunități.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și sprijinul militar ulterior pentru Kiev l-au determinat pe Versluys să vândă Regatului Unit 46 de vehicule blindate ușoare M113, ţară care apoi le-a transferat în Ucraina ca parte a unui pachet militar. Belgia a explorat şi ea posibilitatea de a cumpăra înapoi modelele Leopard 1 pe care i le-a vândut lui Versluys în urmă cu câţiva ani.

Ludivine Dedonder, ministrul Apărării al Belgiei, a declarat săptămâna trecută că a deschis negocieri cu OIP, dar a acuzat compania că încearcă să obțină profituri uriașe din vânzare. “Discuțiile sunt încă în desfășurare, dar nu voi plăti o jumătate de milion de euro pentru un tanc care nu este nici pe departe pregătit pentru luptă”, a declarat Dedonder presei belgiene.

Versluys a negat că ar fi fost abordat de guvernul belgian și a spus că este dificil de estimat prețul pentru care va vinde tancurile. “Nu are rost să vorbim acum despre prețuri, pentru că trebuie să verificăm starea fiecărui tanc”, a spus el.

Acesta a subliniat că ar putea dura luni și până la un milion de euro în costuri de renovare pentru ca fiecare tanc să fie gata de utilizare în Ucraina: “Au nevoie de un motor nou, amortizoare, cea mai recentă tehnologie radar şi lista poate continua”.

Versluys a spus că a fost abordat recent de un exportator și importator de arme de stat ucrainean cu privire la posibilitatea de a-și cumpăra tancurile. De asemenea, Forțele comune ale Regatului Unit, o grupare condusă de britanici, care cuprinde 10 națiuni din nordul Europei, l-a contactat după ce Germania a dat liber la trimiterea de tancuri Leopard către Ucraina. “Suntem deschiși la toate opțiunile”, a spus Versluys. “Dar prețul trebuie să fie corect, nu suntem o organizație de caritate”.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze