News

Un biolog marin descrie consecinţele distrugerii barajului de pe Nipru, pentru Marea Neagră. “Va scădea foarte mult salinitatea”

Un biolog marin spune că distrugerea barajului de pe Nipru ar putea avea consecințe serioase pentru Marea Neagră. Salinitatea va scădea.
09.06.2023 | 15:02
Un biolog marin descrie consecintele distrugerii barajului de pe Nipru pentru Marea Neagra Va scadea foarte mult salinitatea
Un biolog marin descrie consecinţele distrugerii barajului de pe Nipru, pentru Marea Neagră. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un biolog marin descrie consecinţele distrugerii barajului de pe Nipru. Marea Neagră ar putea fi afectată de explozia barajului de la Nova Kahovka. Biologul marin, Adrian Bâlbă, spune că un aflux mare de apă dulce va ajunge în mare. Prin urmare, salinitatea va scădea.

„În ceea ce priveşte riscurile pentru Marea Neagră, există un risc hidric la un moment dat, în următoarele săptămâni, printr-un aflux foarte mare de apă dulce, care va scădea foarte mult salinitatea şi pe fondul încălzirii – Marea Neagră acum este mai caldă decât de obicei, sunt 20-21 de grade ceea ce la început de iunie nu prea era atât de cald”, a transmis biologul marin, la Prima News.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 150 de tone de ulei industrial au ajuns în apele Niprului. Mai mulți specialiști din România au atras atenția asupra faptului că acesta reprezintă un risc imens de poluare, inclusiv pentru Marea Neagră.

Totodată, biologul Adrian Bâlbă a sugerat că ar putea fi monată o barieră antipoluantă. „Vărsarea în Marea Neagră este simplă, nedeltaică, acolo s-ar putea pune o barieră de substanţe cu rol absortiv pentru eventualii poluanţii, mai ales cei care flotează, cum este uleiul. Aţi văzut imagini cu peşti care au ajuns în zone de unde apa s-a retras şi au rămas pe uscat.

ADVERTISEMENT

Toate animalele care acolo cuibăreau în această perioadă, păsări şi mamiferele care erau la reproducere sunt acum afectate de situaţia existentă, iar lacul de acumulare anterior barajului, care dacă scade cu zece metri înseamnă şi o retragere a marginilor acestuia, bineînţeles şi o retragere dincolo de centrală, asta înseamnă să lăsăm canalul nord-crimean fără apă, va ajunge fără apă în următoarele zile, iar acest canal este cel care asigură 85% din apa Crimeii şi nu doar a Crimeii, ci toată zona de stepă.”, adăugat biologul marin.

Ministrul Mediului: „Marea Neagră este departe de această poluare”

Specialiștii în ecologie vorbesc despre un dezastru asupra mediului, atât din cauza cantității imense de apă, a vitezei curentului, dar și din cauza uleiului poluant. Acesta va ajunge și în Marea Neagră, iar petele de ulei vor persista cel puțin 3 ani, spun specialiștii.

ADVERTISEMENT

Barajul de la Nova Kahovka a fost bombardat în urmă cu câteva zile, zeci de localități din Ucraina fiind inundate. De asemenea, 17.000 de oameni au fost evacuați după dezastrul produs în zona respectivă.

Pe de altă parte, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a dat asigurări că poluarea de pe Nipru nu va ajunge în Marea Neagră în „cantități semnificative”, primind asigurări în acest sens de la ministrul Ucrainei al Protecției Mediului.

ADVERTISEMENT

„În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăţi. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă, însă Marea Neagră este departe de această poluare. Specialiştii români fiind de părere că este puţin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp sau în cantităţi semnificative. Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al Protecţiei Mediului că, dacă în urma monitorizării evoluţiei fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice”, a declarat Tanczos.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
În plină luptă împotriva cancerului, prințesa Kate Middleton i-a înmânat lui Carlos Alcaraz...
În plină luptă împotriva cancerului, prințesa Kate Middleton i-a înmânat lui Carlos Alcaraz trofeul de campion la Wimbledon
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își...
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își schimbe numele. „Prea mulți C”
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis...
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis Hagi! Un bărbat a căzut din picioare din cauza căldurii!
Ce semnifică hlambura, tradiţia machedonească respectată cu sfinţenie la nunta anului. Ianis Hagi:...
Ce semnifică hlambura, tradiţia machedonească respectată cu sfinţenie la nunta anului. Ianis Hagi: "Nu se face fără"
Veţi dansa în seara aceasta? Gigi Becali, reacţie fabuloasă la nunta anului! Avertismentul...
Veţi dansa în seara aceasta? Gigi Becali, reacţie fabuloasă la nunta anului! Avertismentul pe care i l-a transmis soţia lui
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Secretele telefonului mobil. Ești urmărit și fără conexiune la internet
Secretele telefonului mobil. Ești urmărit și fără conexiune la internet
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare...
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare la Palatul Știrbey