News

Un bombardier nuclear american B-52 a simulat un atac asupra Iranului. Tensiuni tot mai mari în zonă

Un bombardier nuclear american B-52 a simulat un atac asupra Iranului, pe fondul tensiunilor tot mai mari din zonă dintre Israel și Iran.
13.03.2023 | 09:11
Un bombardier nuclear american B52 a simulat un atac asupra Iranului Tensiuni tot mai mari in zona
Bombardier nuclear B-52. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Iranul e tot mai aproape să aibă arme nucleare, astfel că regimul de la Teheran e văzut drept o amenințare tot mai mare pentru Israel, SUA și alte țări partenere. În acest context se vorbește tot mai mult de război.

SUA au simulat un atac asupra Iranului

Mai mult, un bombardier nuclear american de tipul B-52 a simulat un atac asupra Iranului. ”Aeronava a efectuat un test pentru lansarea rachetelor de croazieră, iar după ce a finalizat planul de antrenament, s-a întors la bază”, a transmis United24Media, citată de Mediafax.

ADVERTISEMENT

Pe 25 februarie 2023, Iranul a dezvoltat primele sale rachete cu rază lungă de acțiune, iar pe 8 martie NBC transmitea că regimul de la Teheran a reușit să îmbogățească uraniul suficient pentru a-l folosi ca pe o armă.

Israelul atacă sporadic ținte din Iran, sau afiliate Iranului, însă acum lucrurile pot escalada într-un război total, cu ținta clară de a distruge Iranul, o amenințare reală la adresa securității lumii. De altfel, scutul de la Deveselu a fost creat tocmai pentru a proteja Europa de eventuale rachete iraniene.

ADVERTISEMENT

Desigur, Iranul a amenințat la rândul său cu atacuri și a transmis că urmărește îndeaproape toate mișcările SUA și ale Israel. ”Forțele armate iraniene nu vor permite dușmanilor să submineze securitatea poporului și a țării și vor continua să monitorizeze îndeaproape mișcările sinistre ale dușmanilor, în special ale SUA și Israelului”, transmiteau autoritățile de la Teheran în ianuarie 2023.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu avertiza în urmă cu două zile că un război nuclear de proporții va izbucni dacă Iranul reușește să obțină arma nucleară. Guvernul de la Israel a transmis tot mai multe semnale în ultima vreme că ar fi dispus să atace și să distrugă Iranul, înainte ca această țară să devină cel mai mare pericol pentru omenire.

ADVERTISEMENT

”Dacă Iranul obține o armă nucleară, aceasta va fi o problemă cu care ne vom confrunta cu toții. Va schimba lumea”, declarat premierul israelian într-un interviu în limba engleză pentru Iran International, cu sediul la Washington, care a fost, de asemenea, dublat în persană și difuzat în Iran.

”Un Iran nuclear va provoca o reacție în lanț în Orientul Mijlociu, deoarece alte regimuri care înțeleg pericolul unui Iran nuclear se vor grăbi să se înarmeze”, a spus Netanyahu, folosind platforma pentru a îndemna la acțiune globală. Iranul ar fi reușit să își îmbogățească uraniul la 84%, iar la 90% ar putea crea deja arme nucleare.

ADVERTISEMENT

”Pentru cei care spun: Ei bine, dacă luăm măsuri împotriva Iranului, ne vom confrunta cu război. Le transmit: Te vei confrunta cu un război dacă nu o faci, cu un război nuclear potențial oribil dacă nu o faci”, a completat premierul israelian.

”Programul nuclear al Iranului intrat într-o zonă periculoasă”, a punctat oficialul, adăugând că acțiunile israeliene le-au întârziat cu un deceniu, dar acum programul avansează. ”Comunitatea internațională trebuie să transmită Iranului un mesaj comun puternic”, a concluzionat Netanyahu.

ADVERTISEMENT
Tags: