News

Un bombardier strategic american B-1B Lancer s-a prăbuşit la aterizare. Un astfel de aparat costă peste 300 de milioane de dolari

Un bombardier B-1B Lancer, capabil să transporte încărcături utile de până la 35.000 de kilograme, s-a prăbuşit la aterizarea sa la baza din Dakota de Sud.
05.01.2024 | 13:30
Un bombardier strategic american B1B Lancer sa prabusit la aterizare Un astfel de aparat costa peste 300 de milioane de dolari
Un bombardier B-B1 Lancer costă 317 milioane dolari Foto: Global Defence
ADVERTISEMENT

Un bombardier B-1B Lancer al Forțelor Aeriene ale SUA (USAF) – număr de înregistrare militară 85-0085, numărul de serie 45 – s-a prăbușit în timp ce ateriza la baza forțelor aeriene Ellsworth (Ellsworth AFB). Baza este situată în apropiere de Rapid City, în Dakota de Sud.

SUA au 45 de bombardiere B-1B Lancer

Toți cei patru membri ai echipajului au fost evacuați în siguranţă din avion și au supraviețuit, potrivit unui comunicat al bazei, în care se menționează că unul dintre piloți a suferit răni la spate, dar că viața lui nu este în pericol.

ADVERTISEMENT

Prăbușirea bombardierului strategic B-1B Lancer s-a produs joi după-amiaza , la ora locală 17:50 (vineri, ora 1:50, ora României), în condiţii de ceață foarte densă și temperaturi sub zero grade Celsius.

Presa locală relatează că după prăbușirea bombardierului s-a produs o explozie şi un incendiu uriaş. “La momentul accidentului, Rockwell B1-B Lancer se afla într-un zbor de antrenament, iar întregul caz este investigat de poliția militară”, a declarat purtătorul de cuvânt al bazei Ellsworth, abținându-se să ofere mai multe detalii despre incident.

ADVERTISEMENT

Situată în lanțul muntos Black Hills, din Dakota de Sud, baza militară Ellsworth este una dintre cele două baze aeriene de pe teritoriul Statelor Unite care servesc drept hangar pentru aeronava B-1B Lancer.

Peste 20 de aeronave de acest tip aparținând Aripii 28 de Bombardiere, compusă din Escadrilele 34 și 37 de Bombardiere, au sediul în Ellsworth. Avionul care s-a prăbușit făcea parte din escadrila 37 de bombardiere.

ADVERTISEMENT

O altă bază pentru acest tip de aeronave este Dyess AFB, din statul Texas, unde îşi are sediul 7th Bomber Wing, compusă din Escadrilele 9 și 28 de bombardiere. În această bază, pe 4 aprilie 2022, a fost înregistrată o explozie la motorul unuia dintre bombardierele Lancers (înmatriculare 85-0089, număr de serie 49) în timp ce acesta era în revizie.

USAF are în prezent 45 de avioane active de acest tip în inventar. Echipajul B1-B este format din doi piloți și doi ofițeri care operează sistemele de arme. Toți membrii echipajului sunt așezați pe scaune ejectabile. Preţul unui astfel de avion este de 317 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Lancer, cunoscut și sub numele de Bone (de la B-1) a fost conceput inițial ca un bombardier nuclear supersonic, cu geometrie variabilă. Bombardierele strategice de acest tip au fost utilizate intens în Orientul Mijlociu în ultimele două decenii.

ADVERTISEMENT