News

Un celebru medic belgian, specializat în lupta cu Ebola și HIV, avertizează: ”Suntem doar la începutul pandemiei. Nu există imunitate de grup”

12.06.2020 | 09:36
Un celebru medic belgian specializat in lupta cu Ebola si HIV avertizeaza Suntem doar la inceputul pandemiei Nu exista imunitate de grup
ADVERTISEMENT

Un medic din Belgia specializat în lupta cu Ebola și HIV avertizează planeta în ceea ce privește evoluția pandemiei de Covid-19. Acesta spune că boala va mai conviețui o perioadă bună de timp cu noi.

Un celebru medic belgian, specializat în lupta cu Ebola și HIV, avertizează: ”Suntem doar la începutul pandemiei. Nu există imunitate de grup”

Peter Piot, doctor specializat în tratarea unor boli ca Ebola și HIV, a declarat pentru “Le Monde” că pandemia de coronavirus este abia la început și nu se va termina prea curând. El a ținut să facă și o serie de recomandări legate cum ar trebui tratată această boală în perioada următoare de către statele lumii.

ADVERTISEMENT

”Suntem doar la începutul pandemiei. Nu există niciun motiv pentru care, după ce a luat o asemenea amploare, virusul să dispară brusc.

Deocamdată, n-am dezvoltat imunitate de grup, nici măcar în Suedia, unde strategia îndeplinirii acestui obiectiv a eșuat”, a declarat medicul de 71 de ani pentru publicația franceză.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai precizat faptul că, cel mai probabil, abia într-un an sau doi vom putea determina care a fost cea mai eficientă strategie în lupta cu pandemia de Covid-19.

Piot: ”Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus”

Medicul belgian, care recent a fost numit consilier pentru Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, urmând să conducă cercetările privind noul coronavirus, spune că populațiile lumii trebuie să conștientizeze o realitate destul de neplăcută: faptul că trebuie că conviețuim cu acest virus.

ADVERTISEMENT

”Va trebui să convieţuim cu Covid-19, aşa cum convieţuim cu HIV. Trebuie să admitem că, în acest moment, eradicarea virusului nu e posibilă. Singura boală virală care a fost eradicată e variolă.

Dacă nu vom ţine Covid-19 sub control, atunci sistemul medical nu va putea funcţiona normal. De aceea, avem nevoie de o abordare care să minimalizeze riscurile şi impactul bolii, luând în calcul şi ce poate accepta societatea pentru a implementa această abordare. E imposibil să închidem ţara, să impunem noi restricţii, o dată la două luni.

ADVERTISEMENT

O asemenea strategie are efecte secundare uriaşe şi consecinţe grave pentru cei care au alte probleme medicale! Închizând tot, vom creşte numărul celor care vor muri din cauza bolilor cardiovasculare, din cauza cancerului, pentru că aceşti oameni nu vor benefica de atenţia medicală de care au nevoie.

Apoi, carantinarea totală are un impact puternic asupra sănătăţii mintale! Ca să nu mai vorbim despre problemele economice. Convieţuirea cu COVID-19 înseamnă să găsim o balanţă, să găsim soluţii de compromis pentru protejarea publicului, fără a înrăutăţi situaţia”, mai spune renumitul doctor.

Peter Piot, aproape de a fi răpus de Covid-19

Peter Piot a fost aproape să moară după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19. Profesorul nu s-a îmbolnăvit grav niciodată în cei 40 de ani în care a studiat virusuri, printre care HIV sau Ebola, însă s-a recunoscut învins, în cele din urmă, de noul coronavirus.

Din fericire, deși a fost afectat serios de Covid-19, acesta s-a vindecat, dar s-a ales cu o pneumonie severă care l-a ținut mult timp în spital.

ADVERTISEMENT