Life

Un chiriaș nu poate fi dat afară din casă în lipsa acestui act. Este secretul pe care proprietarii de apartamente îl țin ascuns

Știai că dacă ești chiriaș poți să fi dat afară din casă cu un simplu act oficial? Mulți proprietari nu vorbesc despre acest aspect.
26.03.2023 | 12:00
Un chirias nu poate fi dat afara din casa in lipsa acestui act Este secretul pe care proprietarii de apartamente il tin ascuns
Un chiriaș nu poate fi dat afară din casă în lipsa acestui act. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă ești chiriaș, ar fi bine să iei în calcul mai multe aspecte atunci când îți închiriezi o locuință. Ai grijă ca toate actele să fie în regulă. În caz contrar, riști să ajungi să te trezești dat afară din casă. Sunt unele lucruri pe care proprietarii aleg să le țină doar pentru ei.

Când poate fi dat afară un chiriaș de către proprietar

Din ce în ce mai mulți tineri locuiesc cu chirie. Iar acest lucru este valabil atât în cazul studenților, cât și în cazul familiilor, în mărime orașe din țară precum București, Cluj, Constanța, Timișoara, ori Iași. Și prețul chiriilor a tot crescut în ultima vreme.

ADVERTISEMENT

Dincolo de esta însă, în momentul în care te pregătești să devii chiriaș, ai grijă să iei în calcul mai multe aspecte. În primul rând, legislația civilă spune clar că un chiriaș poate să fie evacuat din casă pe baza unui document oficial.

Cum este posibil acest lucru? Poți ajunge să fi dat afară din casa unde locuiești în chirie doar dacă un proprietar obține în instanță dreptul de evacuare. Această regulă nu se aplică însă în cazul în care nu există un contract încheiat între chiriaș și proprietar.

ADVERTISEMENT

Totuși, în legislația civilă mai sun niște detalii interesante care trebuie luate în calcul. „Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriașului se face în baza unei hotărâri judecătorești”, arată, mai exact, Codul civil.

În cazul în care se întâmplă acest lucru, tot chiriașul are de respectat mai multe aspecte importante. Mai exact, legea este destul de clară. Conform acesteia, persoana care a închiriat este nevoite să plătească în continuare chiria, până în momentul în care pleacă din casă.

ADVERTISEMENT

Ce mai spune legislația civilă

Există și situații mai grave însă. Spre exemplu, un chiriaș poate ajunge să provoace daune în casa pe care a închiriat-o. În acest caz, el are obligația să repare toate stricăciunile până în momentul în care trebuie să elibereze locuința.

”Chiriașul este obligat la plata chiriei prevăzute în contract până la data eliberării efective a locuinței, precum și la repararea prejudiciilor de orice natură cauzate locatorului până la acea dată.”, scrie în actul normativ.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori însă nu se întâmplă așa ceva. Asta în condițiile în care deseori între chiriaș și proprietar nu există un contract de închiriere ci doar o înțelegere verbală. În acest caz nu se mai poate vorbi despre evacuarea în baza unei hotărâri judecătorești. De asemenea, de pierdut are tot proprietarul, în cazul în care locuința sa a fost distrusă.

Menționăm că nu puține au fost cazurile în care proprietarii au închiriat o locuință și s-au trezit cu ea devastată. Un bărbat din Ploiești spre exemplu a fost șocat atunci când a văzut ce i-a lăsat o familie în casă. 

ADVERTISEMENT