Vitali Kravcenko, chirurg la un spital din Kiev, a descris pentru un post croat de televiziune cum arată viața în capitala Ucrainei și cum lucrează în spital, în condiții de război. Din cauza intensificării atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice, locuitorii sunt îndemnați să economisească energie electrică, însă medicul a povestit situaţia unităţii medicale în care lucrează.
“Avem două linii pentru rețele. Până ieri aveam curent și apă tot timpul, dar președintele ne-a spus că armata rusă a distrus mai mult de 40 la sută din infrastructura energetică a ţării și că trebuie să economisim energie electrică. Așa că economisim şi noi energie electrică, aici în spital. Există curent electric doar în sala de operaţie şi la terapie intensivă”, a povestit chirurgul pentru televiziunea N1, din Croaţia.
În saloanele unde sunt ţinuţi bolnavii luminile au fost stinse şi deconectat orice aparat consumator de curent electric. Peste 50 la sută dintre clădirile rezidențiale din oraș trăiesc aproape fără electricitate, având parte de ea doar câteva ore pe zi.
“Avem generatoare de rezervă la spital, pe care le-am folosit cu o zi în urmă, pentru că a fost o întrerupere a curentului. Am avut trei intervenţii chirurgicale, care au fost finalizate cu acele generatoare diesel. Un generator are nevoie de aproximativ 100 de litri de motorină la oră, dar putem lucra cam 10 ore. După aceea, sperăm că serviciile noastre ne vor ajuta cu energie electrică“, a mai spus Vitali Kravcenko.
Chirurgul spune că spitalul operează toate tipurile de pacienți, inclusiv pe soldați. “Luni am operat un soldat care a fost rănit într-o explozie pe front. Dar operăm bineînţeles mai ales civili. De la începutul anului au fost efectuate aproximativ 3.500 de operații“, mai spune acesta.
Medicul a descris, de asemenea, condițiile de viață din Kiev și a declarat că locuitorii clădirilor rezidențiale nu au curent electric timp de 12 ore pe zi. El s-a referit şi la posibila evacuare a capitalei Ucrainei, fiind de părere că este greu de realizat, în ciuda unor recomandări făcute în urmă cu câteva zile de primarul Vladimir Kliciko.
În prezent în Kiev sunt aproximativ 2,5 milioane de locuitori, iar Kravcenko este convins că oraşul poate rezista atacurilor ruseşti, mai ales că au sosit sisteme performante de apărare antiaeriană din Occident şi Statele Unite.