News

Un ”ciclon bombă” se îndreaptă către Europa. Țările care vor fi lovite de furtuni devastatoare

La mai puțin de două săptămâni de la furtuna Isha, Europa se va confrunta cu un nou ciclon devastator. Țările lovite de furtuna Ingunn, una de forța unui uragan.
31.01.2024 | 19:32
Un ciclon bomba se indreapta catre Europa Tarile care vor fi lovite de furtuni devastatoare
Un nou ciclon devastator se îndreaptă către Europa. Țările lovite de furtuna Ingunn, una de forța unui uragan. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Furtuna Ingunn, denumită de meteorologi drept un ”ciclon bombă”, se îndreaptă către Europa. Mai multe țări de pe continent vor fi lovite în următoarele ore și zile de furtuni devastatoare.

Un nou ciclon devastator se îndreaptă către Europa. Țările lovite de furtuna Ingunn, una de forța unui uragan

În a doua jumătate a lunii ianuarie, furtuna Isha a lovit mai multe state din Europa. Efectele acestui ciclon s-au văzut și în România. Pe 22 ianuarie, meteorologii din vestul și nordul Europei au emis avertizări cod roșu și cod portocaliu de vreme rea și fenomene extreme.

ADVERTISEMENT

La nici două săptămâni de la aceste fenomene meteo extreme, continentul european se confruntă cu o nouă alertă de vreme rea. Furtuna Ingunn, intitulată drept un ”ciclon bombă” din cauza intensității, va lovi Europa.

Ciclonul se îndreaptă spre Scandinavia. Serviciile meteorologice norvegiene au avertizat celelalte țări europene. Institutul Meteorologic de la Oslo a spus că această furtună va aduce rafale de până la 170 – 180 km/h.

ADVERTISEMENT

Norvegia, primul stat din calea ciclonului, va fi lovit miercuri seara şi în cursul nopţii de miercuri spre joi de rafale de 130-180 km/h, local putând ajunge la viteze de chiar 190/200 km/h, atingând forţa unui uragan.

Prima zonă lovită de Ingunn a fost Insulele Feroe. O viteză a vântului de 249 km / h a fost deja înregistrată aici, relatează The Independent. Vorbim de o forță mult mai puternică decât orice rafală văzută în timpul Marii Furtuni din Marea Britanie din 1987. Locuitorilor din Norvegia li s-a spus să se pregătească pentru cea mai intensă furtună din ultimii 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie se va confrunta cu furtuna Ingunn

Nu doar zona Scandinavă va fi în calea acestui ciclon. Și Marea Britanie se va confrunta cu vânturi puternice și ploi pe măsură ce furtuna Ingunn urcă spre nord, aducând rafale de forța unui uragan.

Met Office (n.r. Serviciul Meteorologic din Marea Britanie) a emis mai multe alerte meteo miercuri, în timp ce furtuna atlantică se apropie de Marea Britanie. Meteorologii au avertizat cu privire la potențialul distructiv al acestor fenomene.

ADVERTISEMENT

Meteorologii spun că în Marea Britanie rafale sunt de așteptat să atingă 140 – 150 km/h. Au fost emis deja două avertismente meteo. Primul – în vigoare în nordul Scoției, Hebride și Orkney și Shetland – avertizează asupra potențialelor întreruperi de curent, întreruperea semnalelor mobile și deteriorarea clădirilor și acoperișurilor.

Drumurile și podurile ar putea fi închise, călătoriile rutiere, aeriene și cu feribotul ar putea fi toate potențial afectate, a avertizat Met Office. Un al doilea avertisment care cuprinde zona de sud, Harrogate, va afecta Irlanda de Nord. Locuitorii din acele zone sunt avertizați cu privire la distrugerile care pot fi provocate de furtună.

În Scoția, peste 40 de servicii feroviare au fost deja anulate, pentru siguranța pasagerilor, inclusiv cele între Dundee și Glasgow și Aberdeen-Edinburgh. Au fost instituite restricții de viteză.

ADVERTISEMENT