News

Un criminal a fost prins după zeci de ani, după ce a violat și ucis o studentă. Ce l-a dat de gol

Un criminal a fost prins după zeci de ani după ce și-a scuipat pe jos o gumă de mestecat, fără să știe că cineva în viitor vor putea fi folosite testările ADN.
23.03.2024 | 17:53
Un criminal a fost prins dupa zeci de ani dupa ce a violat si ucis o studenta Ce la dat de gol
Un criminal a fost prins după zeci de ani, după ce a violat și ucis o studentă. Ce l-a dat de gol. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cazul de crimă data din 1980 și procurorii din Oregon nu au știut niciodată cine era autorul. Acum, Robert Plympton, acum în vârstă de 60 de ani, a fost găsit vinovat pentru că a ucis-o cu brutalitate pe Barbara Tucker, o tânără de 19 ani care studia la Colegiul Comunitar Mount Hood, din Oregon.

Un criminal a fost prins după zeci de ani, după ce a violat și ucis o studentă

Conform biroului procurorului distructului Multnomah, Barbara Tucker a fost ”răpită, agresată sexual și bătută până la moarte” pe 15 ianuarie 1980. Plympton pledase nevinovat, iar avocații au anunțat că vor contesta posibila condamnare a clientului lor. ”Vom face apel, și suntem încrezători că acuzațiile împotriva lui vor fi anulate”, au precizat avocații Stephen Houze și Jacob Houze pentru CNN.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil sentința va fi transmisă cândva în luna iunie. Martorii la crimă nu au putut să ajute prea mult cazul, pentru că o femeie a transmis că a văzut ”o femeie care își flutura brațele cu fața plină de sânge”, în timp ce alta ”ar fi văzut un bărbat privind prin boscheți lângă parcarea colegiului”.

Povești similare au avut și alți doi martori, însă identitatea criminalului a fost necunoscută până acum. Cadavrul fetei a fost găsit după 24 de ore de chin, conform anchetatorilor. ”În departamentul nostru, aceste cazuri nerezolvate sau uitate nu sunt pierdute.

ADVERTISEMENT

Fiecare reprezintă o persoană pentru ofițerii noștri, iar poveștile lor tragice sunt transmise de-a lungul generațiilor cu speranța că într-o zi vom aduce onoare numelor lor și un simț al justiției și închiderii cazurilor lor, declarase șef al poliției Claudio Grandjean.

Un criminal a fost prins după zeci de ani cu ajutorul testelor ADN

Cert e că autoritățile au reușit să creeze un profil ADN al suspectului după autopsia femeii, însă a fost luată o pauză considerabilă după ce Poliția a cerut companiei de tehnologie ADN Parabon NanoLabs din Virginia să analizeze mai atent profilul și să încerce să identifice mai multe potriviri posibile.

ADVERTISEMENT

Specialiștii și-ar fi dat seama că acest criminal este roșcat, după ce au analizat foarte mult timp aceste probe AND și au realizat un profil. ”Acest caz, la momentul respectiv, a fost cea mai încredereață previziune a părului roșu pe care o avusesem vreodată la Parabon. Așa că, exista o probabilitate extrem de mare că persoana care a ucis și violat-o pe Barbara avea păr roșcat.

Asta a ajutat pentru că m-a făcut să mă concentrez pe o anumită linie a familiei și să urmăresc acel păr roșcat. Și apoi am ajuns în Oregon”, a declarat CeCe Moore, Genetician Șef al Parabon. Așadar, Moore a reușit în 2021 să-l identifice pe Robert Plympton ca fiind principalul suspect pentru crima respectivă.

ADVERTISEMENT

Investigatorii au reușit în cele din urmă să colecteze o gumă de mestecat pe care bărbatul a scuipat-o în timpul unui interogatoriu. Așadar, proba s-a potrivit perfect, iar bărbatul are toate șansele să-și petreacă restul vieții după gratii. ”A fost complet luat pe nepregătite. A fost uimitor. A fost o veste foarte bună. Renunțasem să mai sper”, a mărturisit Susan Pater, sora victimei.

Între timp, medicul specialist Moore a denumit acest caz ”drept unul dintre punctele culminante ale carierei sale”. ”Niciodată nu vom oferi cuiva un final fericit. Sunt doar atât de norocoasă că am ajuns într-o poziție în care pot ajuta familiile și supraviețuitorii crimelor violente. Este incredibil de semnificativ”, a explicat femeia.

ADVERTISEMENT
Tags: