Dat în urmărire internațională, cetățeanul tuc Osman Polat (51 de ani) se ascundea de ceva vreme într-un sat din județul Constanța, de unde a și fost ridicat acum două zile de către o echipă de polițiști români care îl urmăreau.
”La data de 8 septembrie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au preluat şi escortat, de la Serviciul de Imigrări Constanța, un bărbat, de 51 de ani, din comuna Cumpăna, județul Constanţa, pe numele căruia Tribunalul din Mersin, Turcia, a emis o sentință penală privind executarea pedepsei de 8 ani, o lună și 13 zile de închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă”, au anunțat autoritățile constănțene.
Osman Polat a șocat opinia publică din Turcia în 2004, atunci când a ucis cu sânge rece două persoane, pe fosta lui nevastă și pe partenerul acesteia. După ce fosta lui soție divorțase de el, Osman Polat nu a depășit niciodată trauma, mai ales că bănuia că femeia îl înșela cu alt bărbat.
Așa că s-a ținut după soția lui ani buni prin Turcia, urmărind-o mereu. Potrivit presei turce din acele vremuri, Osman Polat și-a prins până la urmă fosta soție în orașul Mersin, unde se stabilise cu noul ei partener, un fost angajat în patiseria lui Osman Polat din Izmir.
Orbit de gelozie și de furie, Osman Polat a ieșit în fața celor doi pe stradă și i-a împușcat pe amândoi, în care a tras 12 gloanțe. Apoi, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, a luat copilul de un an al celor doi din brațele mamei și l-a predat la poliție.
Arestat pe loc și condamnat la închisoare pe viață, Osman Polat a executat o parte din pedeapsă până să ajungă în România, așa cum rezultă și din decizia de ieri a Curții de Apel Constanța, care a decis extrădarea lui în Turcia.
”Solutia pe scurt: În baza art.44 alin.7 din Legea nr.302/2004, republicată, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. În baza art.44 alin.1 și 8 din Legea nr.302/2004, republicată, dispune luarea măsurii arestării provizorii în vederea extrădării pe o durată de 40 zile, începând cu data de 09.09.2021 până la data de 18.10.2021, inclusiv, față de persoana solicitată POLAT OSMAN condamnată la pedeapsa închisorii pe viață, cu un rest rămas de executat de 8 ani, 1 lună și 13 zile închisoare”, au notat magistrații constănțeni.
”Prin sentința penală nr. 2020/358 pronunțată la data de 12.03.2020 de către Tribunalul Superior Penal 1 din Mersin – Turcia (mandat de arestare nr.2020/1-1045 emis la data de 23.07.2020 de către Parchetul din Mersin – Turcia), pentru săvârșirea infracțiunii de crimă cu premeditare, prevăzută de art.82/1-a din Codul penal din Turcia 5237. Respinge ca nefondată cererea persoanei urmărite, privind luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu”, se arată în hotărâre.
”Dispune emiterea, de îndată, a mandatului de arestare provizorie în vederea extrădării pe numele persoanei urmărite POLAT OSMAN şi comunicarea acestuia, potrivit legii. În baza art.52 și art.53 din Legea nr.302/2004, republicată, soluția se comunică de îndată direcției de specialitate din cadrul Ministerului Justiției, Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul I.G.P.R. și Procurorului General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța”, au decis judecătorii în cazul criminalului turc.
”Acordă termen în vederea continuării procedurii de extrădare la data de 05.10.2021, în scopul depunerii cererii de extrădare ?i documentelor anexă. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată astăzi 09.09.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia persoanei solicitate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.”, așa sună decizia finală a Curții de Apel Constanța.