News

Un cunoscut psiholog, despre cazul din Caracal: ”Țara este cangrenată de o resursă umană slab pregătită

31.07.2019 | 15:46
Un cunoscut psiholog despre cazul din Caracal Tara este cangrenata de o resursa umana slab pregatita

Cazul de la Caracal a șocat și revoltat întreaga țară, stârnind numeroase opinii, dezbateri dar și controverse în spațiul public. În plus, toată această situație a scos la iveală grave probleme cu care se confruntă instituțiile statului, una dintre acestea fiind pregătirea precară a personalului.

Un cunoscut psiholog, mesaj dur despre cazul Caracal

Printre cei care împărtășesc această opinie se numără și cunoscutul psiholog Daniel David. Într-un interviu acordat recent, acesta realizează o amplă radiografie a societății românești, în încercarea de a explica lipsa de interes și incompetența autorităților în gestionarea operațiunii de salvare a Alexandrei Măceșanu, tânăra de 15 ani sechestrată, violată și probabil ucisă de Gheorghe Dincă.

După mine,  cazul «Alexandra», dar și multe altele, reprezintă un simptom al unei boli psiho-culturale teribile a țării. Astfel de situații extrem, extrem de rele, de dureroase se întâmplă în multe alte țări ale lumii, dar la noi șochează ponderea elementului în principiu controlabil în rezultatul dezastruos. Fără a absolutiza, la alții dezastrul se datorează adesea mai ales unor factori mai impredictibili și/sau mai greu controlabili”, a declarat unul dintre cei mai apreciați psihologi ai generației tinere pentru libertatea.ro.

Daniel David, unul dintre cei mai cunsocuți psihologi ai noii generații. Sursa foto: digi24.ro
Daniel David, unul dintre cei mai cunsocuți psihologi ai noii generații. Sursa foto: digi24.ro

Țara este cangrenată de o resursă umană slab pregătită

Totodată, autorul volumului „Psihologia poporului român” susține că instituțiile statului sunt „înțesate” de oameni care nu dispun de pregătirea sau priceperea necesare în gestionarea unor astfel de cazuri. Chestionat în privința vinovaților pentru această situație, psihologul arată cu degetul întreaga clasă politică din ultimii ani.

Adevărul brut este că sunt înțesate instituțiile de astfel de absolvenți! Ne amăgim că nu-i așa, dar ne trezim din iluzii când realitatea ne lovește dureros cu astfel de cazuri șocante care sparg și transcend iluziile. Ne place sau nu să auzim asta, țara este cangrenată de o astfel de resursă umană slab pregătită și, în consecință, indiferent ce proceduri/instituții moderne implementăm rezultatul va fi adesea nesatisfăcător, pe alocuri dezastruos. Așadar, deși într-o altă expresie, nu scăpăm de blestemul nostru cultural al „formelor fără fond”, care ne-a marcat de-a lungul istoriei, și ajungem adesea să avem forme moderne fără conținut practic adecvat”.

„În fine, fără a intra în detalii, mai punctez doar că nivelul de educație ridicat crește toleranța socială și poate reduce comportamentele anti-sociale (sporindu-le pe cele pro-sociale). În sinteză, normalizați învățământul superior – și am discutat cum în multe articole/studii deja publicate – și țării și oamenilor le va merge mai bine! Dacă suferințele unor oameni îi vor face pe politicieni să se trezească din iluzii și să declare învățământul superior prioritatea zero a țării, tocmai pentru salvarea țării și prevenirea unor suferințe similare, atunci aceste suferințe nu vor fi fost în van! Altfel, tratăm iar simptomul, dar boala rămâne și se va exprima în curând în alte simptome”a mai spus Daniel David.

 

Tags: